Bir zamanlar Beyoğlu Emek Sineması’nda buluştuğunuz fakir ve onurlu sonbahar film haftası çoktandır kaburga kemiğinden yaratıldığı İstanbul Film Festivali ile yarışan Filmekimi’ne dönüştü. Festivalden fazla festivalci kesildi başımıza. Bu yıl 13-22 Ekim tarihleri arasında İstanbul’da dört, 20-22 Ekim tarihleri arasında ise İzmir’de iki salonda 22. kez düzenlenecek. Cannes, Karlovy Vary, Locarno, Venedik ve Toronto film festivallerinden değerli madenlerden yapılma bitki ve hayvan dahil önemli ödüller kazanan filmlerin birçoğu gösterilecek. Hayao Miyazaki, Aki Kaurismaki, Ken Loach, Wim Wenders, Marco Bellochio, Catherine Breillat, Pedro Almodovar, Nanni Moretti, Hirokazu Koreeda, Yorgos Lanthimos, Sophia Coppola, Todd Haynes ve daha kimi ararsanız filmiyle karşınızda.
Programda yer alan filmlerin ezici çoğunluğu yerli dağıtımcıların listesinde yer aldığı için kendinizi kasmayın, yıl boyu onları gösterime girdikleri kısıtlı sayıdaki salonda yakalarsınız, bazılarını da MUBİ vb. platformlarda izlersiniz… Ama naçizane tavsiyem Filmekimi’ni film festivali niyetine izleyin de nefsinizi köreltin. Zaman kötü, ne olur ne olmaz!
Bilet almak istiyorsanız satış gününün yanı sıra saatini de not edin. Zamane dijital biletleri çok çabuk tükeniyor. 4 Ekim 10.30’da Lale Kart üyeleri için indirimli ön satışların ardından, 7 Ekim 10.30’da genel satışa açılacak biletler. İstanbul’un iki yakasında ikişer salon var: Beyoğlu’nda Atlas 1948 Sineması, Şişli’de City’s Nişantaşı – CINEWAM Premium ve Kadıköy’de Kadıköy Sineması ile Sinematek/Sinema Evi. Ama Karşıyakalılar İzmir’de Paribu Cineverse Konak Pier’e kadar gelecek. Amaaa İzmirli sinemaseverler gündüz seanslarına 65, suarelere 85 lira öderken İstanbullular 110 ve 145 lira ödemek zorunda kalacak. Sonra da niye İstanbullular İzmir’e yerleşiyor diyorlar!
Filmekimi programından fazla film izlemedim, ama küçük bir listem var… Yeterince film izlemediğim için olmasa da olur listemde sadece Babak Jalali’nin Fremont’u var… İzlesem herhalde Bertrand Bonello’nun Yaratık ve Sophia Coppola’nın Priscilla filmlerine birer kulp bulurdum, sinemalarına ısınamadığım yönetmenler oldukları için… Michel Gondry’nin Çözümler Kitabı / Le Livre des Solutions’unu özellikle sinemacılara, hele hele genç ve parasız olanlara tavsiye ederim. Siz bu filmleri izlerken ben çok uzaklarda olacağım, tadını çıkarın sinemanın, sonbaharın ve özgürlüğün!
Sömürgeciler / Los Colonos – Felipe Galvez
Dört Kız Kardeş / Les Filles d’Olfa – Kaouther Ben Hania
Öğretmenler Odası / Das Lehrerzimmer – İlker Çatak
Kötülük Diye Bir Şey Yok / Aku wa sonzai shinai – Ryûsuke Hamaguchi
Bir Skandalın Peşinde / May December – Todd Haynes
Şeflerin Aşkı / La Passion de Dodin Bouffant – Tran Anh Hung
Sararmış Yapraklar / Kuolleet Lehdet – Aki Kaurismaki
Rapito – Marco Bellocchio
Çocuk ve Balıkçıl / Kimitachi wa dô ikiru ka – Hayao Miyazaki
The Zone of Interest – Jonathan Glazer
Bir Düşüşün Anatomisi / Anatomie d’une chute – Justine Triet
Mükemmel Günler / Perfect Days – Wim Wenders
Hayat Dersleri / Blaga’s Lessons – Stephan Komandarev
Canavar / Kaibutsu – Hirokazu Kore-eda
Geçen Yaz / L’Été Dernier / Last Summer – Catherine Breillat
Hayat – Zeki Demirkubuz
Kara Kutu / Black Box – Aslı Özge