A password will be e-mailed to you.

Normalleşme kararlarıyla birlikte uluslararası uçuşlar yavaş yavaş hizmete girmeye başladı. Ancak büyük bir çoğunluk yurt dışı tatil veya gezi planları için henüz erken olduğunu düşünüyor. Biz de bu yazı yurt içinde geçirecek çoğunluk için oldukları yerden dünya kültür miraslarını ziyaret edebilecekleri bir liste hazırladık. Listedeki yerleri ziyaret etmeniz için yapmanız gereken tek şey Google Earth‘ü açmak ve konum bilgisi girmek…

 

Borobudur (Endonezya)

Endonezya ülkesinin Yogyakarta şehrinde yer alan Borobudur dünyanın en büyük Budist tapınağı. Tapınak Unesco tarafından 1991 yılında Dünya Kültür Mirası Listesi’ne kabul edildi.

 

Tac Mahal (Hindistan)

Hindistan’ın Agra şehrinde, 1631-1654 yıllarında inşa edilmiş Tac Mahal, İslâm türbe mimarisinin en önemli eserlerinden biri. Babür İmparatorluğunun 5. hükümdarı Şah Cihan’ın 17 Haziran 1631 tarihinde genç yaşta ölen eşi Ercümend Bânû Begüm için o zamanki imparatorluğun başkenti olan Agra’da Yamuna Nehri’nin kıyısında yaptırılan anıt mezar 1983’ten beri Dünya Kültür Mirası Listesi’nde.

 

Gize Piramiti (Mısır)

Mısır’ın başkenti Kahire’nin Gize semtinde bulunan 3 görkemli piramitten en büyüğü Gize (Keops, Khufu veya Büyük Piramit olarak da bilinir) Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri, Dünyanın Yeni Yedi Harikası listesinin de onur üyesi.

 

Pompei (İtalya)

İtalya’nın Campania bölgesinde, Napoli’ye bağlı Pompei antik şehri Milattan Önce 79 yılında lavlar altında kaldı. Kalıntıları hâlâ Google Earth’ten izlemek mümkün.

 

Versay (Versailles) Sarayı  (Fransa)

Tarihi bir Fransız şatosu olan Versay Sarayı‘nın ilk binasının yapımı 1661’de başladı ve daha sonra değişik zamanlarda genişletildi. Saray, günümüzde müze olarak kullanılıyor. Versailles Sarayı çok geniş planlanmış olması yönüyle tipik Fransızdır. Roma İmparatorluğu’ndan sonra ilk kez bu sarayda büyük ölçüler kullanılmıştır.

 

Petra (Ürdün)

Ürdün’ün Lut Gölü ile Akabe Körfezi arasındaki toprakları üzerinde yer alan antik kent Petra’nın aynı zamanda gerçek Kâbe olduğuna dair iddialar da var.

 

Stonehenge (İngiltere)

Neolitik Taş Devri ile Bronz Çağı arasında en az 5 kademede oluşan Stonehenge günümüzde bile bir gizem kaynağı. Yapı, astronomi, astroloji, geometri, meteoroloji ve paganizmle ilişkilendirilmekte.

 

El Hamra Sarayı (İspanya)

El Hamra Sarayı,  İspanya’nın Endülüs bölgesindeki Granada kentinde yer alır. Binbir gece saraylarını andıran saray Arap mimarisinin Qalat Al-Hamra örneği niteliğindedir.

 

İLGİLİ HABERLER

Evdeki milyonlara oturdukları yerden gezebilecekleri 12 ünlü müze

Dünyanın “karantina” hali

Daha fazla yazı yok
2025-01-21 14:02:43