A password will be e-mailed to you.

Brezilyalı yeni medya sanatçısı Eduardo Kac, üstünde yaklaşık 40 yıl uğraştığı eseri Ágora’yı uzaya göndermeye hazırlanıyor. 

Sanat hayatı boyunca sanal gerçekçilik, DNA kodlaması, transgenik sanat gibi farklı alanlarla ilgilenen ve holografik çalışmalarıyla bilinen Eduardo Kac, 1986’dan bu yana tamamlanması için uğraştığı yeni hologramı Ágora’yı sonunda uzay boşluğuna yolluyor. Kac’ın eserinin, Uzay Yolu yaratıcısı Gene Roddenberry’nin kremasyon bedeninden kalan külleri ile ABD’nin eski başkanları George Washington, John F. Kennedy ve Dwight D. Eisenhower’ın DNA’larını taşıyacak bir rokette yakın zamanda uzaya fırlatılması planlanıyor.

Ágora’nın yapımında 532 nanometrelik atımlı lazer eşliğinde laboratuvar yapımı gümüş halojenürlü holografik emülsiyondan yararlanıldı

Esere dair ARTnews’e demeç veren Eduardo Kac, “Uzayın yörüngesine fiziksel bir sanat eseri yerleştirmiş olacağım. Bu olay uzay ajansları açısından, özel şirketler açısından havacıva değil. Lakin bir birey açısından bu daha da zorlayıcı bir durum. Bunca yıl onay almak, bu vizyonu nihayete erdirmek için bir yol aramak” diyor.

Eser hakkında

Mikroskobik enterferans deseni üretmek için farklı yönlerden gelen ışığı lazer yardımıyla yakalayan ve cam parçası üzerine fotografik biçimde kaydeden Ágora, iki form halinde geliyor. Formlardan ilkini verinin şifrelenmesi için kullanılan bir buçuk santimetre yüzölçümüne sahip cam oluştururken, ikinci formu ise hologram aydınlatılınca ortaya çıkan simge meydana getiriyor. Kalem ucu kadar ince lazer 45 derecelik açıyla küçük cam parçasını parlatınca, siber yeşili Ágora kelimesi karşıya yansıyor.

Antik Yunanca “toplanma yeri” anlamına gelen Ágora, kelimeden aksan işaretini çıkarıncaysa Portekizce “şimdi” anlamını kazanıyor. Sanatçı da kelimeyi seçme nedeni olarak, aksan konumlandırmasına bağlı olarak değişen mealini gösteriyor.

Kaynak: ARTnews

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 11:20:31