A password will be e-mailed to you.

Dubai’de yaşayan Iraklı Kürt koleksiyoner Shad Abdulkarim, doğup büyüdüğü Süleymaniye’ye Salam Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi’ni açmaya hazırlanıyor. Gelecek yıl hizmete girecek müze sanat tarihinde bir ilki gerçekleştirecek.

Projenin yaratıcısı Shad Abdulkarim, “Irak sanatı” dendiğinde akla sadece bir Arap sanat formu geldiğini oysa Kürt, Türkmen, Yezidi gibi Irak sanat tarihinin bir parçası olan diğer etnik kökenlerin yok sayıldığını dile getiriyor. Müze ile birlikte şu ana dek gölgede kalan ve daha az tanınan sanatçıları göz önüne taşımak isteyen genç patron, pek de hayal edebileceğiniz “zengin koleksiyoner” tanımına uymuyor.

Abdulkarim, Dubai’de Holiday Inn in Internet City’de yaşıyor ve Cinema Akil adlı bir sinemada gişe memuru olarak çalışıyor. Art Dubai’de onu galerilerin bulunduğu Alserkal Avenue’de alışveriş yaparken görenler şimdi sinema girişinde ona rastladıklarında “Sen şu tabloyu alan adam değil misin? Senin zengin olman gerekiyordu” diye soruyor. O ise “Zengin değilim. Ben sadece sinema için bilet satıyorum” diyor.

Goran Mohammed, İsimsiz, 2017

Yine de basınla paylaştığından daha hali vakti yerinde bir aileden geldiğini anlamak mümkün. Büyük büyükbabası Hanekin başmüftülüğü yapmış. Aynı zamanda kendi, işi büyüme aşamasında bir film yapımcısı. Babasının Irak’taki ve yurt dışındaki işlerinden gelen gelirin de yardımıyla iki yıldır eser topluyor. Yeni müzeye 40 eser kendi koleksiyonundan, 150 tanesi eski Asiacell CEO’su amcası Diar Ahmad’ın koleksiyonundan gelecek.

Asma Khoory, Recollection, 2018

Salam Modern ve Çağdaş Sanat Müzesi‘nde sergilenecek isimler arasında Omar Darwish, Rostam Aghala ve Ismail Khayat gibi Kürt sanatçılar başta yer alıyor. Ancak Shad Abdulkarim, Filistinli bölgeden Kamal Boullata ve Birleşik Arap Emirlikleri’nden Asma Khoory gibi isimlere de müzede yer vermek istiyor.

Goran Mohammed, İsimsiz, 2017

 

İLGİLİ HABERLER

Dünyanın en büyük dijital müzesi

İstanbul’a yeni yüzen müze geliyor

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 04:45:47