Güney Afrika’daki Wonderwerk Mağarası’nda 1,8 milyon yıllık taş aletler keşfedildi. İsrailli ve Kanadalı araştırmacılar, içerisinde kül izlerinin de bulunduğu mağaranın, “dünyanın en eski evi” olabileceğini ifade ediyor.
Güney Afrika‘nın Kalahari Çölü‘nde Wonderwerk Mağarası arkeolojik kazı alanında çalışmalar uzun süredir devam ediyor. Kudüs İbrani Üniversitesi ile Toronto Üniversitesi‘nden bir grup jeolog ve arkeolog, Afrikaanca dilinde ‘mucize’ anlamına gelen yeraltı mağarasında insan faaliyetinin en eski kanıtlarını keşfetti.
Araştırmacılar, taş aletler, hayvan kalıntıları ve tarih öncesi yaşamın diğer izlerini içeren 2.5 metre kalınlığındaki tortul katmanlarını analiz etti. Daha sonra tortu örneklerinin manyetik sinyalleri ölçüldü. Mağarada 1,8 milyon yıl öncesine ait basit taş aletler ve 1 milyon yıl önce ateş yakıldığına dair kanıtlar bulundu. Afrika’nın diğer bölgelerinde daha eski taş aletler bulunmasına rağmen, yeni keşfin açık hava sahasının aksine bir mağarada yapılması bulguları eşsiz hale getirdi.
Açık havada bulunan benzeri kül izleri, doğal orman yangınlarının sonucu olarak yorumlanırken, mağaranın içindeki kül kalıntılarının içeride bir yangın çıktığının kanıtı olması açısından önemli bulunuyor.