A password will be e-mailed to you.

Bilim insanları Kaliforniya’da bir laboratuvarda gelmiş geçmiş tek çekimlik en büyük dijital fotoğrafı çekti.

En büyük dijital fotoğraf, 3 bin 200 megapiksel detaya sahip ve aşırı canlı. Bu şerefe mazhar olan özne ise ne dünyaca ünlü bir model, ne paha biçilemez bir sanat eseri, sadece bir karnabahar… İniş çıkışları ve girinti çıkıntılı doğasıyla denizler altında keşfedilen bir coğrafya gibi gözüküyor.

ABD Enerji Bakanlığı bünyesindeki SLAC National Accelerator Laboratory’deki araştırmacılar karnabaharın fraktal özellikleriyle dikkat çektiğini belirtiyor. Her dalın boyutları başın tamamı ile aynı oranlarda ve merkezden en uzaktaki dallar arasındaki açı 360 derecenin altın orana bölünmesiyle şekilleniyor. Doğanın yarattığı karnabahar mükemmelliğinin avantajlarını böyle sergiliyor.

Şili’deki Rubin Observatory’nin “Legacy Survey of Space and Time” projesinin bir parçası olan fotoğrafı çekildiği haliyle görmek için 378 adet yüksek çözünürlüklü televizyonu yan yana ve üst üste koymak gerekiyor. Gözlem evinden Vincent Riot’ın dediğine göre bu cihaz 10 yıl boyunca güney göklerinin manzarasını panoromik biçimde kaydedecek. Araştırma için çekilen fotoğraflar daha sonra şimdiye dek yapılmış en büyük astronomik filmi yaratmak için kullanılacak. Bu filmde bilim insanlarının evrendeki karanlık madde ve enerji gibi gizemli kavramları anlamasına yardımcı olacak.

 

İLGİLİ HABERLER

Yıldıza Van Gogh’un eserinin adı verildi

Uzaya gidecek ve dünyadan görülebilecek ilk sanat eseri

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 10:24:21