CultureCIVIC: Kültür Sanat Destek Programı, yeni dönemine güçlü bir başlangıç yapıyor. Avrupa Birliği desteğiyle ve Goethe-Institut Istanbul yürütücülüğünde hayata geçirilen program, 2025 yılının ilk açık çağrısını Yerel Projeler Hibe Programı için duyurdu. Başvurular 10 Nisan’da başlıyor.
2021 yılında başlayan ve geride bıraktığı dört yıl içinde Türkiye’nin dört bir yanından 200 projeye destek veren CultureCIVIC, ikinci dört yıllık program döneminde de kültür üreticilerinin yanında olmayı sürdürüyor. Program, büyükşehirlerin kültür merkezlernin ötesine geçerek yerel topluluklara ve farklı coğrafyalardaki bağımsız aktörlere ulaşmayı, böylece kültürel çeşitliliği ve katılımı güçlendirmeyi hedefliyor.
Yerelden Küresele
Yerel Projeler Hibe Programı; sivil toplum kuruluşlarından sanatçılara, kültür inisiyatiflerinden bağımsız aktivistlere kadar pek çok aktörün projelerine fon sağlamak üzere tasarlandı. Sergilerden çevrimiçi yayınlara, atölyelerden belgesel yapımlarına kadar kültür-sanat alanındaki farklı disiplinleri kapsayan projeler bu hibe çağrısına başvurabilecek.
Başvurular, 10 Nisan – 20 Mayıs 2025 tarihleri arasında Goethe-Institut’un Hibe Başvuru Portalı üzerinden alınacak. Başvuru koşulları ve detaylı bilgiye ise culture-civic.org adresinden ulaşılabiliyor.
Hedefte 170’ten Fazla Proje Var
CultureCIVIC, önümüzdeki dört yıllık dönemde 12 farklı açık çağrı ile Türkiye’nin kültür-sanat ekosistemine önemli bir kaynak aktaracak. Programın Hibe Programları; Yerel Projeler, Yapısal Destek, Kentler Arası Ağ Geliştirme ve Sanatsal Üretim başlıkları altında yürütülecek. Ayrıca Kapasite Geliştirme Programı ve Ağ Geliştirme Programı ile kültür profesyonellerinin beceri ve işbirliği olanaklarını geliştirmeye odaklanan yeni modüller de hayata geçirilecek.
CultureCIVIC sadece finansman sağlamakla kalmıyor; aynı zamanda Türkiye’nin farklı bölgelerinde kültür profesyonellerini bir araya getiren atölyeler, webinarlar ve ağ geliştirme buluşmaları ile katılımcılarına yeni kapılar açıyor.
Kapasite Geliştirme Programı kapsamında sürdürülebilirlik, toplumsal cinsiyet eşitliği, kültürel çeşitlilik gibi konularda bilgi üretimi ve proje yönetimi eğitimleri sağlanacak. Bu atölyelerde metin yazımı, küratöryel süreçler, kamusal alanda sanat gibi pratik bilgiler de katılımcılarla paylaşılacak.
Ağ Geliştirme Programı ise Türkiye’nin farklı illerinde düzenlenecek buluşmalarla kültür-sanat alanındaki aktörlerin birbirleriyle işbirliği geliştirmesini kolaylaştıracak. Sunumlar, atölye çalışmaları, ortak sergiler ve hackathonlarla zenginleştirilecek bu etkinlikler, yaklaşık 650 kişiyi bir araya getirmeyi hedefliyor.
Türkiye’nin Kültürel Çeşitliliğine Yatırım
CultureCIVIC, Türkiye’nin kültür sanat haritasını merkezden yerele doğru genişleten, farklı sesleri görünür kılan ve ifade özgürlüğünü, kültürel diyalogu, toplumsal katılımı destekleyen bir ekosistem oluşturmayı amaçlıyor.
Büyükşehirler dışında varlık gösteren sanatçılar, kültür inisiyatifleri, yeni oluşumlar ve sivil toplum kuruluşları için benzersiz bir fırsat sunan CultureCIVIC’in yeni dönem çağrıları; Türkiye’nin kültürel çeşitliliğine ve yaratıcılığına yapılan değerli bir yatırım niteliğinde.