A password will be e-mailed to you.

Türkiye’nin günümüz sanat dünyasında önemli bir yer edinen kurumu Cemal Reşit Rey (CRR) Konser Salonu, camiaya katkılar sunmaya devam ediyor. Salon, bünyesinde kurduğu akademiyle birlikte yeni ve genç sanatçılar yetiştirecek. 

Hürriyet’ten Beyazıt Şenbük‘ün geçen ay yazdığı habere göre, İstanbul’un kültür sanat merkezlerinden CRR Konser Salonu, çatısı altında oluşturduğu akademiyle birlikte yeni sanatçıların önünü açmaya hazırlanıyor. Salon bünyesinde CRR Bestecilik Akademisi adıyla kurulan akademi, güz ve bahar dönemleri olmak üzere toplam 3 ay sürecek. Eğitim süresi boyunca usta müzisyenler tarafından birebir ve toplu dersler alacak öğrenciler, süreç sonunda kendi konserlerini vererek eğitimlerini taçlandıracaklar.

Projenin mimarlarından CRR Genel Sanat Yönetmeni Murat Cem Orhan, Şenbük’ün haberinde, kendilerini müzikle ifade etmek isteyenlere nasıl beste yapılacağını, işin püf noktalarını öğreteceklerini belirtiyor. Orhan akademiyi, “Çocukların ve gençlerin ruhunu rahat bırakmayı, müzikte kendilerini ifade etmelerini, ifade ederken de bunu bir forma nasıl dönüştüreceklerini öğreteceğiz. Burada amaç genç Türk bestecilerin çıkması. Hızlandırılmış konservatuvar eğitimi gibi düşünülebilir” sözleriyle anlatıyor.

Haberin devamında Murat Cem Orhan’ın aktardığına göre beste akademisi çok sesli batı müziği ve caz müzik olmak üzere iki farklı türde ilerleyecek. Akademide ders verecek eğitmenler arasında Ahmet Adnan Saygun‘un öğrencisi Hasan Uçarsu da yer alıyor. Batı müziği dersleri 8-12 yaş ve 13-18 yaş kategorileri olarak belirlenirken caz müzikte yaş sınırı bulunmuyor.

Öğrenciler eğitim boyunca başarılı müzisyenlerden ders alacak

Öğrenciler kendi konserlerini verecek

Akademide aldıkları eğitim boyunca kendi bestelerini üretecek olan öğrenciler, 19-25 Aralık 2022’de düzenlenecek Cemal Reşit Rey Bestecilik Akademisi Konseriyle eserlerini sahneleme imkanı bulacak.

Cem Orhan, bestelerinin profesyonel sanatçılar tarafından seslendirilmesinin genç öğrenciler için önemli bir motivasyon ve tecrübe olacağını vurgulayarak, “Bu konserlerde gençlerin besteleri izleyici tarafından alkışlanacak. Çocuk eserini sahnede izlemenin, dinlemenin tadını almış olacak, besteleri sadece kâğıtta kalmayacak. Seviyesi uygun olan ve çalmak isteyen öğrenciler kendileri de sahne alabilecek. Bu konserin biletler ücretsiz olmayacak. Böylece beste üreten genç, gelen izleyicinin onun eserlerini dinlemek için para ödediğini de görecek.” diyor.

Murat Cem Orhan

Murat Cem Orhan Cemal Reşit Rey Konser Salonu binasının sadece bir konser alanı olmadığını vurgulayarak besteciliğin önemine de dikkat çekiyor:

“Burası bir kültür yuvası. Bu binayı sadece konser düzenlenen bir yerden çok bir eğitim kurumu olarak görüyoruz. Fırsat bekleyen çok sayıda müzisyen var. Burası onların hem eğitim almaları hem de sahnede yer almaları için bir yuva olsun istiyorum.”

Daha fazla yazı yok
2025-01-27 04:49:04