Heykeltıraş, ressam ve grafik sanatçısı Erol Kınalı, retrospektif sergisiyle, 29 Aralık’a kadar İş Sanat Kibele Galerisi’nin konuğu.
Münih Güzel Sanatlar Akademisi’nden “Meisterschüler (usta)” unvanıyla mezun olan ve kariyerinde yarım asra yaklaşan Kınalı, retrospektifinde de çok boyutlu ve çoğul kimliğin çeşitliliğini ortaya koyuyor. Heykel ve resmi değişik tekniklerle bir araya getiren sanatçı, insanı farklı formlarda ele alıyor. Önceleri çamur, alçı ve betonu kullanan sanatçı, daha sonra malzeme olarak bronz, alüminyum ve polyestere yöneliyor. Kınalı’nın eserleri birbirini izleyen süreçler olsa da sonsuz birer yaşam alanı ve özgürce duran bir dünya olarak karşımıza çıkıyor. Çok boyutluluğun değişime açık olmakla sağlanabileceğini savunan sanatçı, “Bir kişinin ömür boyu yüz hatları nasıl değişiyor ve bu değişim asıl kimliğini nasıl etkiliyorsa, sanatta da kişilik, sürekli değişim ve yenilemelerle korunabilir” diyor.
Kınalı, resimlerinde biçimsel vurguları farklı perspektifler ve grafiklerle sağlıyor. Heykel ve resimlerinde süregelen çarpıcı özelliklerinden biri geometrik ve organik biçimlerin bütünlüğünün yanında kontrast oluşturması, kullandığı cesur mekanik formlar, yoğun renkleri ve tonlamaları ile dikkat çekiyor.
Rusya, Türkiye, Almanya, Avusturya, Çekoslovakya ve Mısır’da sergiler açan Erol Kınalı’nın retrospektif sergisi 29 Aralık’a kadar İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyarete açık olacak.