Şalom Dergi yazarı Çiler İlhan, geçtiğimiz günlerde kaleme aldığı ‘Dijital Natürmort’ adlı yazısında genel yayın yönetmenimiz Ayşegül Sönmez’in Çağdaş Sanat Var Mı? kitabını inceledi. İlhan yazısında, Sönmez’in kitabıyla birlikte sanata taraf olan herkesin ilgisini çekebilecek, ilham dolu bir okuma sunduğunu ifade etti.
Ayşegül Sönmez için “Birkaç şapkayı birden maharetle takan” yorumu yapan Çiler İlhan, Sönmez’in yeni kitabı “Çağdaş Sanat Var mı?” ile “sanat tarihinin önemli aktörlerini barındıran anılarından, literatürden, yıllardır biriktirdiği röportajlarla köşe yazılarından alıntıları da yerli yerince serpiştirdiği kısa ama kuvvetli bir başucu kitabına” imza attığını söylüyor.
Yazısında Sönmez’in sanat eleştirmenliğinin izini süren İlhan; yazarın sanat yazılarına Anons Plastik Sanatlar dergisinde başladığını, Marmara Güzel Sanatlar Fakültesi’ndeki mastır tezini “Türk Resminde Modernizme Rağmen Modern” başlığıyla tamamladığını ve AICA Uluslararası Sanat Eleştirmenliği Derneği Türkiye şubesinin başkanlığını yaptığını okuyucularına hatırlatıyor.
“Soruldukça doğuran otuz ana başlık”
Sönmez’in kitabında “Çağdaş sanatta her şey aslında bir fikirden mi ibarettir?”, “Çağdaş sanat dünyayı değiştirir mi?”, “En çağdaş sanat kripto-sanat mıdır?” gibi soruldukça doğuran otuz ana başlık olduğunu kaydeden İlhan, Çağdaş Sanat Var Mı? için “Leonardo da Vinci’den Dalí’ye, Banksy’den Şeker Ahmet Paşa’ya, Ömer Uluç’tan Refik Anadol’a, Charles Saatchi’den Tate Modern’e bu alanda üreten, tüketen, eleştiren, alan, satan, koleksiyonunu yapan veya sergileyen kişi ve kurumları zamanlarının ve zamanın ekonomik, sosyolojik, politik ekolojisi içinde merceğe alıyor, söz sakınmadan tartışıp, tartıştırıp alanı genişletiyor” diyor.
Kitabı incelemek ve satın almak için: https://www.everestyayinlari.com/kitap/cagdas-sanat-var-mi-aysegul-sonmez/445166