ArtReview, sanat camiasının en etkili 100 isminden oluşan Kasım 2016 listesinden pek çok ismin 2017 yılı boyunca yaptıkları listeyi tekrar hatırlamamızı sağladı: Hans Ulrich Obrist listede birinci yakında SSM’de bir solo sergi açacak olan Ai Weiwei de onuncu sıradaydı.
1. Hans Ulrich Obrist
Serpentine galerilerilerinin sanat yönetmeni, Hans Ulrich Obrist bu sene listede birinci sırada. Obrist’in etkisi, sanatçı topluluğunu aştı çünkü küratör bu yıl İtalyan moda evi Brioni için bir reklamda oynadı.
2. Adam Szymczyk
Almanya’nın en büyük modern ve çağdaş sanat sergisinin başında bulunan Adam Szymczyk, bu yıl listede 16. sıradan 2’ye yükseldi. Documenta 14’ün direktörü Szymczyk, sergiyi önce Atina’da yaparak bir ilk’e imza attı. Atina’yı Kassel’deki sergi takip etti. Küratör, açılışa yetişmeyen sergi etiketleri nedeniyle eleştirildi.
3. Iwan & Manuela Wirth
“Büyük sanat eserleri, onlar için duyulan heyecanla ilgili, trilyon dolarlar kazanmakla değil.” – Manuela Wirth.
Sanat topluluğunun önde gelen galerici çifti, 2016 listesinde ilk sırayı kaybetti.
4. David Zwirner
“Ben birinci veya ikinci olmak istiyorum. Bu doğal değil mi? Birinci olmak!” – David Zwirner
Galerici David Zwirner; New York’tan Londra’ya ve hatta şimdilerde Hong Kong’u da kapsayacak adeta bir galeri imparatorluğuna sahip.
5. Nicholas Serota & Frances Morris
“ Tate Modern’in dünyanın en popüler çağdaş ve modern sanat müzesi olması dışında aynı zamanda ülkedeki en iyi yerel müze olduğunu düşünmek istiyorum.” – Frances Morris
Tate Modern’in küratörü Nicholas Serota ve müzenin ilk kadın sanat yönetmeni Frances Morris, 5. sıradaki yerlerini bu yıl da korudu.
6. Larry Gagosian
“Sanatı popülerleştirmeye inanıyorum. Ancak ona daha fazla dahil oldukça, biraz elitist bir dünya olduğunu anlıyorsunuz.” – Larry Gagosian
Farklı ülkelerde bulunan 16 galerisinde, müze kalitesinde sergiler düzenliyor. Son yıllarda Carsten Höller, Alberto Giacometti ve Yves Klein gibi sanatçıları galerilerinde ağırlıyor.
7. Hito Steyerl
İlk 10’a giren tek kadın sanatçı Hito Steyerl, belgesel filmleri teknoloji ve medya arasındaki küreselleşen ilişkiyi inceliyor. Aynı zamanda Alman sanatçı UdK’da yeni medya profesörü olarak çalışıyor.
8. Adam D. Weinberg
“New York gerçekten harika bir müzeler şehri ve her müzenin zengin kültürel birikime, eşsiz ve anlamlı bir katkısı var.” – Adam D. Weinberg
Küratör ve müze yöneticisi, Adam D. Weinberg, Whitney’nin 2014 restorasyonunun bitmesine katkıda bulundu. Müzenin asıl hedeflerini korumak adına Weinberg kurumun kaynaklarının büyük bir kısmını, Amerikalı sanatçıları desteklemek için kullanıyor.
9. Wolfgang Tillmans
Tate’nin Turner Ödülü‘nü kazanan, ilk Alman fotoğrafçı Wolfgang Tillmans, çalışmalarıyla kalıpları kırıyor. Tillmans yakın zamanda müzik endüstrisine girdi ve Frank Ocean’ın albümü “Endless” için çalışmalar yaptı.
10. Ai Weiwei
“Berlin birazcık dağınık. Sokakta yürürken kimse bana aşırı ilgi göstermezdi ve bundan hoşlanırdım. Son zamanlarda bu biraz değişmeye başladı, şimdi insanlar benimle selfie çekilmek veya el sıkışmak istiyor. Bu arada Almanlar çok sağlam el sıkışıyor; sanırım elimdeki tüm kemikler kırıldı.” diyor Ai Weiwei.
Sanat ile aktivizmi birleştiren Ai Weiwei, demokrasi ve insan hakları konusundaki küreselleşmiş görüşleri eleştiren büyük ölçekli eserler yaratıyor. Weiwei’nin siyaset ile alakalı çalışmaları Çin hükümetiyle kamuya açık tartışmalar yaşamasıyla sonuçlandı.
Sanatçı, önümüzdeki Eylül’de Sabancı Müzesi’nde bir soloya hazırlanıyor.
İlgili haber