İstanbul Kültür Sanat Vakfı’nın (İKSV) koordinasyonunu üstlendiği Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda 2019’da sanatçı İnci Eviner’in desen, obje, video, ses ve performans gibi farklı öğeleri bir araya getiren Biz, Başka Yerde adlı çalışması sergilenecek.
Venedik Bienali 58. Uluslararası Sanat Sergisi, bu yıl 11 Mayıs–24 Kasım 2019 tarihleri arasında düzenleniyor. Venedik Bienali’nin ana mekânlarından Arsenale’de yer alan Türkiye Pavyonu’nda görülebilecek serginin küratörlüğünü Zeynep Öz üstleniyor. Biz, Başka Yerde için Türkiye Pavyonu’nu bir sahneye dönüştürecek İnci Eviner, sahne üzerinde, kendi çizdiği desenlerden yola çıkarak yeniden biçimlendirdiği mimari öğelere, videolara, ses yerleştirmelerine ve objelere yer vererek, farklı duyusal ve görsel katmanlar oluşturacak.
“Çok katmanlı, deneysel ve performatif”
Biz, Başka Yerde’nin ayrıntıları, 12 Şubat Salı akşamı Salon İKSV’de düzenlenen bir basın toplantısıyla tanıtıldı. Toplantıya sanatçı İnci Eviner ve serginin küratörü Zeynep Öz’ün yanı sıra İstanbul Bienali ve Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer ile Türkiye Pavyonu Sponsoru Fiat adına Tofaş Kurumsal İletişim Direktörü Arzu Çolakoğlu konuşmacı olarak katıldı.
Venedik Bienali Uluslararası Sanat ve Mimarlık Sergisi Türkiye Pavyonu Yöneticisi Tuna Ortaylı Kazıcı’nın sunumunda düzenlenen toplantıda, İstanbul Bienali ve Güncel Sanat Projeleri Direktörü Bige Örer, “Bu sene bu mekânda 2013 yılında 13. İstanbul Bienali kapsamında Ortak Eylem Aygıtı: Bir Etüt isimli işinin gerçekleşmesi süresince de birlikte çalıştığımız İnci Eviner ile bize çok heyecan veren bir sergiyi birlikte gerçekleştireceğimiz için çok mutluyuz. Biz, Başka Yerde, çok katmanlı, deneysel ve performatif yapısıyla sanatçının desenleri, videoları ve oluşturduğu mimari yapı aracılığıyla arada kalanların dünyasını tüm şiddetiyle görünür kılacak. İstanbul Kültür Sanat Vakfı adına, başta sanatçımız İnci Eviner ve küratörümüz Zeynep Öz olmak üzere, Türkiye Pavyonu’ndaki serginin gerçekleştirilmesine katkıda bulunan tüm kurum ve kuruluşlara içten teşekkürlerimizi sunuyorum” dedi.
Açış konuşmalarının ardından İnci Eviner ve Zeynep Öz, Eviner’in genel sanat pratiğinden ve sanatçı-küratör ikilisinin daha önceki çalışmalarından bahsederek Venedik Bienali Türkiye Pavyonu’nda sergilenecek Biz, Başka Yerde başlıklı yapıtın ayrıntılarını paylaştı.
Yaratıcılarının ağzından “Biz, Başka Yerde“
Biz, Başka Yerde, toplu yer değiştirmelerin sonucunda ortaya çıkan mekânlara dair bir yapıt. Hazırlıkları devam eden sergi, izleyicileri, bu mekânlardaki kişilerin birbirleriyle ve kendi anılarıyla ilişki kurma biçimleri hakkında düşünmeye davet edecek. İnci Eviner’in, yeniden biçimlendirdiği nesneler ve yarattığı hayali karakterleri çeşitli ses unsurlarıyla bir arada kullandığı bu yapıt, Türkiye Pavyonu ziyaretçilerine kayıp, silinmiş ve başka yerde olma hissini yaşatmayı planlıyor. Türkiye Pavyonu için yaratılan mekân, karakterler ve objeler, Alman siyaset bilimci Hannah Arendt’in 1943 yılında kaleme aldığı Biz Mülteciler adlı metinde bahsettiği mücadelelere dair bir anlatı sunacak.
İnci Eviner, Biz, Başka Yerde ile ilgili olarak şunları söylüyor: “Bu figürler diğer yarılarını bulmak için mekân boyunca hiç durmadan yer değiştiriyorlar. Bu çaba aslında kesintiye uğratılmış, iptal edilmiş hafızalarını ve bedenlerini yeniden ele geçirme çabasıdır. Figürler bu kurguyu yaparken mitolojiler, anılar ve günlük hayatın alışkanlıkları ile neşe ve acılarını birer birer toplayıp yerlerine yerleştirmek zorunda kalıyorlar. Kendimi bütün bunlara tanıklık etmek için olayların içinde ve aynı zamanda dışında tutmaya çalışıyorum. Tanık olmanın sorumluluğu, biz olmayı sorgulamaktan geçiyor.“
Küratör Zeynep Öz ise projeyi, “Eviner bu projede mimari yapıyı, video ve canlı performans gibi hareket öğelerini bir araya getiren bir temel olarak kullanarak, daima değişen öznellik oluşumunda göç ve hapsedilme durumları üzerine düşünüyor” ifadeleriyle anlatıyor.