A password will be e-mailed to you.

#sanatatakyazlıkta iftiharla sunar: Zamanın telaşsız aktığı, yalnız ya da eşli dostlu yaz gecelerine eşlik edecek caz albüm önerilerini Efe Demiral derledi. 

The Bad Plus Joshua Redman (Nonesuch Records)

The Bad Plus ve Joshua Redman birlikteliğini dinlediğimiz bu quartet albümünde The Bad Plus’ı alışık olduğumuz avant­garde çizgisinden biraz uzakta duyuyoruz. Joshua Redman’ın anlatımcı stili ile birleşen müzik kesinlikle bu yılın en iyi featuring işlerinden biri. Dörtlüyü 10 Temmuz’da IKSV Caz Festivali kapsamında dinleyebileceğiz.

Julian Lage – World’s Fair (Modern Lore Records) 

Bu yılın henüz başlarında dinleme şansı yakaladığımız bir solo gitar albümü. Son caz gitar jenerasyonunun en yeteneklilerinden Julian Lage, klasik gitarist Andres Segovia etkileşimli bu albümü gitarı küçük bir orkestra gibi kullanarak tasarladığını anlatıyor. Julian’ın bu akıcı icrası, bir anda albümün son parçasına getiriveriyor ister istemez… Yalnız geçireceğiniz hafif bir yaz gününde güzel bir eşlikçi olabilir sizlere.

José James ­- Yesterday I Had The Blues ­ Music of Billie Holiday (Blue Note)

Billie Holiday’i müzik dünyasındaki annesi olarak tanımlıyor José James ve bunun hakkını verircesine bir tribute albümü yapmış diyebiliriz. Blue Note’un başkanı Don Was tarafından prodüktörlüğü yapılmış olan albümde piyanoda Jason Moran, kontrbasta John Patituci ve davulda benim de son dönemlerdeki favorim olan yeni jenerasyonun en iyilerinden Eric Harland’ı dinliyoruz. José James’in yorumu bir yana, bir vokal albümünde duyabileceğiniz en modern eşliği sunuyorlar bize. Tam puanı hak eden bir vokal albümü olmuş; zamanın telaşsız aktığı yaz akşamları için önerimdir.

Jaga Jazzist ­- Starfire (Ninja Tune)

Jaga Jazzist’in yıllar boyunca yenilediği ve küçük ölçekte değiştirdiği müziğinin yavaş yavaş Barış Manço sounduna ve müziğine yaklaştığını gördüğüm albüm oldu. Sanıyorum 2 albüm sonra bir anda Manchology Tribute adında bir albüm çıkarabilirler. Albümden çok uzun bir EP gibi olan Starfire, hareketli, episodik ve tuşlu çalgı müziğini sevenlerle tam uyumlu.

Kurt Elling ­- Passion World (Concord Music Group)

Caz vokal albümlerinin eskisi kadar rağbet görmediğini hissettiğim bu yıllarda, eskinin hatırına listeye eklediğim bir albüm Passion World. Kimi caz yorumlarını çok çok sevdiğim Kurt Elling, yine gelenekçilere hitap eden bir albüm yapmış diyebiliriz. Olaysız müzik seven romantikler için ideal. Albümde bir de enteresan bir tercih olarak gördüğüm Johannes Brahms yorumu var; Nicht Wandle, Mein Licht.

Eliane Elias -­ Made in Brazil (Concord Music Group)

Adı üstünde bir samba, çaça veya rumba albümü gibi sanabilirsiniz, ama başlıkta Eliane Elias yazıyorsa orada tabi ki alışıldık bir latin albümünden daha fazlasını bulabilirsiniz. Albüm kapağı olarak bana bir Sibel Can albümünden daha farklı bir şey sunmasa da, 2015 yazı için genel caz dinleyicisinin arşivinde olması gereken bir albüm olmuş. Yine de aranjmanlar ve performanslardaki kalite albümü bir tık daha özel kılan faktörlerden.

Snarky Puppy/Metropole Orchestra ­- Sylva (Impulse !)

Bugüne kadar yayınladıkları etkileyici performans videolarıyla her türden müzik dinleyicisinin beğenisini kazanabilmiş bir grup olan Snarky Puppy, hemen hemen her büyük grubun yaşadığı bir deneyim olan ‘büyük orkestra ile büyük müzik’ albümünü bu yıl çıkardı. Bir konser albümü olan Sylva, 3 parçaya kadar birbirine bağlı tek bir müzik sunuyor bizlere, hem modern hem uçarı aranjman yaklaşımları ile birçok farklı türü içerisinde barındırıyor. ‘Dinleyecek yeni güzel müzik arıyorum.’ çaresizliğinin karşılığı bir albüm.

Paul Motian ­- Standards Plus One (Winter & Winter GmbH)

80’li yıllarda Paul Motian Polydor’da Stefan Winter ve Hiroshi Itsuno’ya, az ve çok popülaritesi olan müzikal parçalarının yeni yorumlarına prodüktörlük yapıp yapmayacaklarını soruyor ve bu albüm ‘’Paul Motian on Broadway’ serisinin başlangıcı oluyor. 1985’te kaydedilen albümde gerçekten eşsiz bir caz standardı yorumculuğu duyuyoruz. Paul Motian’a, gitarda Bill Frisell, saksofonda Joe Lovano ve Lee Konitz, kontrbasta Charlie Haden eşlik ediyor; rüya gibi bir kadro. 30. yılı vesilesiyle albüm tekrar master edilip, bu yıl yeniden yayınlandı. Tam da caz standardı albümlerinden sıkıldığım bir dönemde duyup son bir aydaki favori albümüm haline geldi. Popüler caz standardı dinlemeyi sevenler için yepyeni bir soluk olabilir.

Melanie De Biasio ­ Gilles Peterson Presents: No Deal Remixed (Play It Again Sam)

Melanie De Biasio’nun 2013 çıkışlı No Deal albümün bir remiksi niteliğinde olan albümün tüm düzenlemeleri Gilles Peterson tarafından yapılmış. Bu yazın hem kadın vokal hem de hareketli müzik arayanlarına gelsin. Eels ve The Cinematic Orchestra gibi isimlerin de remiks ile katkı sağladıklarını görüyoruz.

Aaron Diehl -­ Space, Time, Continuum (Mack Avenue Records)

Aaron Diehl’ bu albümde, 85’lik iki yaşayan efsane tenor saksofonist Benny Golson ve bariton Joe Temperley’in yanına yeni jenerasyondan tenor Stephen Riley ve son dönemin yükselen trompetçisi Bruce Harris’i koymuş. Caz trio meraklılarına önerebileceğim bir albüm Space, Time, Continuum, trioya eklentili müthiş nefesli icraları barındırıyor.

Peo Alfonsi ­- Change of Heart (Claus Altvater/Songsurfer)

Bu listedeki bir diğer solo gitar albümü önerim İtalyan klasik gitarist Peo Alfonsi’nin bu yıl çıkan albümü Change of Heart. İyi bir klasik gitar icrasının yanı sıra eşlik ve melodinin birleştiği noktada duran güzel bir örnek. Bu yılki solo gitar albümü keşiflerimden biri, sade ve derin.

George Freeman & Chico Freeman -­ All In The Family (Southport Records)

Bu albüm Chicago’lu Freeman ailesinin farklı jenerasyondan iki üyesi 88’lik efsane gitarist George Freeman ve yeğeni saksofonist Chico Freeman’ı bir araya getirmiş. Albümde ikili Chicago caz/blues stilinin örneklerini sunuyorlar. Chico’nun 2012’de yaşamını yitiren babası saksofonist Von Freeman bu albüme yukarılardan bir yerden gülümseyerek bakıyor eminim ki; ailede olan ailede kalır. 22 parçadan oluşan bu hafif albümü baştan sona dinlemenizi tavsiye ederim.

Cassandra Wilson ­- Coming Forth By Day (Ojah Media Group)

Kadın vokalli albüm önerimlerinden bir diğeri yine bu yıl çıkan Cassandra Wilson albümü Coming Forth by Day. Caz standartlarının ve orijinal parçaların yer aldığı albümde modern düzenlemelerle romantik ve büyük bir tını yaratılmış. En önde ve yakın kullanılan vokaller de bu etkiyi katlıyor diyebilirim. Kimi parçalarda konuk olarak gitarlarda Kevin Breit ve T Bone Burnett’ı duyuyoruz.

Diana Krall -­ Wallflower (The Verve)

Diana Krall’ın 2014 sonu 2015 başı gibi çıkan albümü aslında bir kış albümünü andırıyor. Diana’nın daha önceki albümlerine kontrast olarak yaylı müziğinin biraz da pop müzik harmanıyla karıştığı ballad parçalar içeriyor. Serin ve esintili yaz akşamları için önerim: Wallflower.

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 19:27:42