A password will be e-mailed to you.

E.H. Gombrich’in Sanatın Öyküsü kitabını cep baskısı olarak çıkartan Remzi Kitabevi kitabın gerçek çevirmeni Bedrettin Cömert’in adını kullanmamakta ısrar ediyor. Cep baskısının arka kapağında çeviriyi yapanlar yayınevinin sahipleri ve yöneticllerinden Erol Erduran ve Ömer Erduran olarak geçiyor. 

Sanat tarihçisi, eleştirmen ve kuramcı Ernst Gombrich imzalı Sanatın Öyküsü Bedrettin Cömert’in çevirisi ile 1977 Türk Dil Kurumu Çeviri ödülünü almıştı. Sanatın Öyküsü‘nü geçtiğimiz yıllarda yeniden basan Remzi Kitabevi bu normal boyuttaki baskısında da farklı iki çevirmenin adı ile kitabı çıkarmış, bu baskıda, kitabı Bedrettin Cömert’in İtalyancadan çevirdiğine, kitaba daha sonra birçok yeni bölüm katıldığına ve orijinal dili olan İngilizceden çevrilmesi gerektiğine inandıklarına ilişkin bir ibare koymuşlardı. Yayınevinin bu tavrı o dönemde de yine tartışmalara neden olmuştu. Bedrettin Cömert’in çevirisi ile büyük farkların olmadığı o dönemki genel kanıydı. Cep baskısında büyük baskıdaki iki çevirmenin isimlerinin de kullanılmadığı, yayınevi sahiplerinin kendi isimlerini kullandıklarını görüyoruz. Kitap satış sitelerinde de Sanatın Öyküsü‘nün çevirmeni olarak Erol Erduran ve Ömer Erduran ikilisi gösteriliyor. Bedrettin Cömert’in adının geçmediği bir Sanatın Öyküsü çevirisi bugün de cep baskısı ile yeniden gündemde.

Konu ile ilgili olarak daha önce de sanatatak.com’da görüşlerine başvurduğumuz Bedrettin Cömert’in İtalya’da yaşayan oğlu Kemal Cömert’e ulaştık. Kendisini Sanatın Öyküsü‘nün yeni cep baskısı hakkında bilgilendirdiğimiz Kemal Cömert, yayınevi tarafından kendilerine hiçbir bilgilendirmenin yapılmadığını dile getirdi. Babası ile ilgili bir belgesel hazırlamakta olan Kemal Cömert, bu konunun zaten daha önceden avukatları aracılığı ile araştırıldığını ve bir anlaşmaya varıldığını düşünmediğini, kitabın bu yeni cep baskısı ile ilgili gelişmeleri de avukatı ile paylaşacağını ve konunun avukatı aracılığı ile araştırılacağını söyledi. Uzun süredir zaten bu yapılan haksızlıkların farkında olduklarını dile getiren Kemal Cömert babası Bedrettin Cömert’le ilgili gelişmeleri İtalya’da da olsa büyük bir titizlikle takip ediyor ve en yakın zamanda Türkiye’ye gelerek hem belgeselini tamamlamak hem de bu konuyu daha detaylı olarak takip etmek istiyor.

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 16:35:46