Thierry Raspail, Lyon Bienali sanat direktörü, bugün itirabiyle önümüzdeki bienalin kavramsal çerçevesini açıkladı. Bu bir trioloji. 2015 yılından 2019 yılına kadar sürecek ve modern sözcüğünü araştıracak bienalle ilgili direktörün taze açıklamaları şöyle:
"1991 ve 1995 yıllara arasında, ilk bienallerin küratörlüğünü yaptığımdan beri, her seferinde bir misafir küratör çağırdım. Bugünün sanat dünyasıyla ilgili bir sözü yansıtması için. Bu söz üç seriye, ve altı yıllık bir triolojinin kaynağı oldu.
Aslında yolculuğun kendisi başlı başına bir tarih. 2015 ve 2019 yılları arasında ise bu kez moderni keşfetmeyi seçtim. Hem hatırı sayılır bir önem taşıyor hem de niteliyici. Modern, modernizm değil, ya da modernite de değil! Dolayısıyla onları içerebilir, yakalayabilir ve ifade edebilir. Ve dahası da var, onu çok çok iyi tanıyoruz, Rimbaud’dan beri, "biri, kesinlikle modern olmalıdır".
Bugün, her şey modern: ve bu neo-modernizm görsel sanatlardan kaydığı gibi tasarımdakigeçmişe yönelik cazibe, adeta tekrar sahnelenebilen olarak tarihi bugünün öznel şimdisine dönüştürerek karşımıza çıkıyor.
Bruno Latour, Modern’lerin antropolojik incelemesinde sözü özellikle çoğul kullanarak tekilliğine dikkat çeker. Bugün, pre, post ya da hiper ya da alter gibi hatta anti gibi takılarla olan hepsi başarısızlığa uğramadan moderndir. Ve modern, avangard alanda, sanatçının seçimiyle onun çevresindeki çorak arazi arasında bir ayrım yapar.
O zamandan beri, geç moder ve postmodern akışkan, brikolaj ve melez bir zamanı keşfederler ve aynı zamanda alt kültürlere, ötekiye açarlar. Modern, kendini meydana getiren baskın Batılı zeitgeist’tan kurtulabilmek için beyhude çaba gösterirken Afrika, Çin ve Hindistan onu kabul ettikleri gibi genişlettiler de.
Geleneksel tarih yazımının baş tacı "zaman uyuşmazlığı"nı silip geçmiş olan bağlantısallık söz konusuyken artık tek, global bir modern çağ vardır elimizde.
Kırılma noktalarını açığa çıkarmak, direncini ölçmek, ve rast geldiği yarıkların, tümseklerin yerini belli edebilmek için uğraşacağız bundan sonra. Modern triolojinin ilk bölümünü Ralp Rugoff’a teslim ediyorum küratörlüğünü yapması için. Söylemek gereksiz ama bizim niyetimiz moderni tanımlamak değil aksine sanatçıların tarihe dönüştürdüğü yeni hatta acayip deneyimleri aktarmak…"