A password will be e-mailed to you.

Ülkede eğitim ve sistem kelimeleri bir araya gelince yani “eğitim sistemi” olunca yıllardır değişmeyen tek bir şey var, o da öngörülemez oluşu. Evet ne yazık ki Türkiye’de eğitim sistemi öngörülemez!

Özellikle ortaokul dönemi için durum ziyadesiyle kaotik. Bu eğitim denilen “sistem”in akıldışı tüm hallerini anlamlandırmaya çalışan özellikle söz konusu ilkgençliğine yeni adım atmış “birey”lerin ve onların ebeveynlerinin aklıselimlerini kaybetmemeleri adına: Boş verin Teog’u Meog’u demek istiyoruz! Ya da boş verin Teog yerine gelen adeta emlakçıların iştahını kabartan “lise göçü” sistemini! En azından bir süreliğine…

Neredeyse her birimiz dönüp ortaokul yıllarına bakarken hafiften gülümseyerek suratlarımızı ekşitmez miyiz? E haliyle biraz sancılı dönemler tabii. Peki sonrasında o yıllarımıza dair yüzdeki ekşimeyi hafif gülümsemeye döndüren şeyler nelerdir? Dinlenilen müziklerin, izlenilen filmlerin ve okunan kitapların hatırlandığı anlar olabilir mi? “Ben de varım” demenin çekiciliği aynı zamanda sancısıyla hafiften kendi müzik, kitap, film seçkilerinin yapılmaya başlanması demektir ilkgençliğe giriş…

Ne yazık ki kitapları, sinemayı, müziği… vs. düşünmelerine bile pek fırsat verilmeyen bu çok önemli “birey”lerin yanındayız ve onları çok önemsiyoruz. Ve onlar için şimdilik kitaplardan oluşan bir seçki hazırladık.

İlkgençlik Kitapları: Yeni Dünyalara atılan adımlar…

1- Italo CalvinoAğaca Tüneyen Baron, İkiye Bölünen Vikont, Varolmayan Şövalye

Esasında Calvino’nun daha sonra Atalarımız adıyla bir araya getirdiği bu üçleme her yaştan okura hitap ediyor. İnsanlık tarihinin kazanma ve kaybetme hikâyelerini sırasıyla 12 yaşında olan Cosimo, Medardo ve Agilulfo’nun dünyalarından anlamaya çalışıyoruz.

2- Daniel Pennac: Okul Sıkıntısı

Eğitim ve okullar konusundaki yaklaşımıyla bilindik tabuları yıkan kitap, okulu bir öğrencinin, hem de kötü bir öğrencinin bakış açısından ele alarak yeniden yorumluyor.

3- B.F. Parry: Oniria, Düşler Krallığı

12 yaşındaki kahramanımız Elliot, Oniria’yı yani Düşler Krallığı’nı içine düştüğü büyük tehlikeden kurtarabilecek mi? Mümkünlükler evreninde macera dolu bir roman.

4- Jack London: Beyaz Diş

Bir dünya klasiği ve hepimizi duygulandıracak bir roman. Yaşam kavgasını, soğuk, açlık ve hayatta kalma mücadelesini insanların değil, aynı koşulları onlarla paylaşan kurt kırması Beyaz Diş’in gözünden okuyoruz.

5- Lynne Rae Perkins: Kesişme

Başka Bir Yer Mümkün mü? Küçük bir kasabada yaşayan ve çitin öte tarafında çimlerin daha yeşil olabileceğini düşünen dört gencin hikâyesi

6- Claude-Henri Rocquet, Céline Le Gouail: Erasmus: Deliliğin Zilleri (Küçük Filozoflar Dizisi)

“İnsanlarla ve onların budalalıklarıyla alay etmeyi çok iyi öğrendin, Erasmus. Aferin. Ama en başta kendinle dalga geçmeyi unutma. Filozof olmanın püf noktası budur. Ahmakların en ahmağı kendini bilge sanan kişidir.”

7- Cervantes: Don Kişot

Ve tabii ki Don Kişot’suz olmaz! Yeldeğirmenlerine savaş açan, şövalye romanlarından etkilenip şövalye olmak için meşhur atı Rocinante ve yardımcısı Sancho Panza ile yollara düşen tüm dünyayı etkilemiş Don Kişot…

8- Micheal Ende: Momo

Elinde çiçek, koltuğunun altında kaplumbağa ile zamanı çalan kötü adamlar ordusuyla mücadele eden küçük kız çocuğu Momo’nun macera ve sevgi dolu hikâyesi.

9- Mine SoysalDaralan

Gençlerin küskün içsesini, biriken kaygılarını, bazen öfkeli bazen cesur çıkışlarını ve dayanışmanın önemini anlatan kitap.

10- Selimİleri: İlkgençlik Çağına öyküler 1-2

Selim İleri’nin derlediği Türk edebiyatının klasikleşmiş öykülerinden bir seçki. Kitapta Yusuf Atılgan, Sait Faik Abasıyanık, Sabahattin Ali, Ahmet Hamdi Tanpınar… gibi daha birçok önemli isim yer alıyor.

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 17:13:52