A password will be e-mailed to you.

Bu yıl ikincisi düzenlenen Bitlis Kitap Fuarı başladı. 11 Haziran’a kadar sürecek olan fuara 50’yi aşkın yazar, gazeteci, akademisyen ve sanatçı katılacak. Fuarda söyleşiler, imza günleri, konserler, çocuk tiyatrosu ve açık hava sineması etkinlikleri yer alacak. Bitlis Eğitim ve Tanıtma Vakfı (BETAV) İstanbul Şube Başkanı Hasan Dalkıran fuarda yaptığı konuşmada, “Yazar ve sanatçı olmak aykırılık ve ayrıcalık gerektirir. Onlar herkese hitap eder; isteyen istediğini alır. Okumak, öğrenmek dünyayı, toplum düzenini, toplum yapısını, insanlığı, bilimi, tekniği algılamak demektir” dedi.

Bitlis Kitap Fuarı’nın açılışında konuşan Dalkıran, “6 bin yıllık tarihe sahip kentimizde ilkini geçtiğimiz yıl düzenlediğimiz ve büyük ilgi gören kitap fuarının ikincisini gelenekselleşme hedefi ile bu yıl düzenliyoruz” ifadelerini kullandı. BETAV’ın 35. yılını tamamladığını hatırlatan Dalkıran, “BETAV, halkıyla, valiliği, belediyesi ve üniversitesiyle bir araya gelmiş büyük bir güç olan BETAV 35 yıldır ticareti ve siyaseti bünyesine sokmayan bir kuruluştur. Bu yaklaşıma uygun olarak düzenlediğimiz kitap fuarımızın Bitlis’e katkı sunmasını, özellikle çocukların ve gençlerin kitaba ilgilerinin artmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Bitlis’in tarihi dokusu ortaya çıkmaya başladı”

Bitlis Eren Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Mehmet Demirtaş, Bitlis’in tarihini “Dünden bugüne Bitlis Tarihi ya da Diyar-ı Şehir Bitlis“ başlığında anlattı. Ressam Şahika Çağlar ile Sanat Atölyesi’nde çocuklar resim çizdi. Bitlis tarihinin ve öneminin vurgulanmasının önemine değinen Demirtaş, “Bitlis bulunduğu coğrafya açısından alternatifi olmayan bir yol güzergahında kurulmuş, önemi buradan geliyor. Böyle olduğu için de tarih boyunca bütün medeniyetlere ev sahipliği yapmış, çok önemli medeniyetler gelmiş burada. Kalesi var, çok önemli tarihi dokusu var, kiliselerinden camisine, medreselerinden hamamına, köprülerine… son yıllarda özellikle Bitlis deresi ıslah projesi adı altında yürütülen proje sayesinde tarihi dokusu ortaya çıkmaya başladı” ifadelerini kullandı.

Derenin üzerindeki tarihi köprülerin ortaya çıktığını söyleyen Demirtaş, “Bunun yanı sıra, Paşahamamı adı altında 500 yıl civarında tarihi olan, 16. yüzyılda inşa edilmiş bir hamam ortaya çıktı. Zaten vardı ama derenin üzeri binalarla örtüldüğü için tarihi doku görünmüyordu. Kale bile doğru dürüst görünmüyordu. Şimdi derenin üzeri açıldıktan sonra şehir içindeki tarihi mekanların hepsi daha güzel bir biçimde görünür hale geldi” dedi.

Fuar, çocuk tiyatrosu, söyleşi gibi etkinliklerle devam edecek. Nurullah Genç, Ali Sefunç, Mehmet Emin Korkmaz, Sinan Yağmur ve Serdar Tuncer  gibi yazarları ağırlayacak olan 2. Bitlis Kitap Fuarı, Ziya Eren Güzel Sanatlar Lise Korosu konseri ile sona erecek.

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 01:07:08