Dafen, Çin’in Shenzen şehrinde kopya ressamları ve stüdyolarıyla ünlü bir kasaba. “Fakir sanatçı” klişesi burada farklı bir yüzyıl ve farklı bir coğrafya da bambaşka bir şekilde can buluyor. Dafen, Batı sanatının en önemli eserlerinin, özellikle de van Gogh’un Çinli genç ressamlar tarafında 100 binlerce replikayla taklit edildiği bir yer. 1989’da kurulmaya başlayan 20 civarı stüdyoda günde 10 bin ressam çalışıyor ve yılda 650 milyon dolarlık ticaret hacmi söz konusu. Çok küçük bir kasaba olmasına rağmen bu özelliği sayesinde Trip Advisor’da bile oldukça ilgi gören bir turizm noktası haline gelmiş.
Baba ve kız yönetmenler Haibo Yu ve Kiki Tianqi Yu’nun belgesel filmi de bu ressamlardan birine odaklanıyor. “Terliyordum, uyuyamıyordum. Rüyamda van Gogh’u gördüm ve aklımdan çıkmıyordu” diyen Zhao Xiaoyong’un…
Onun dehasını anlamak için birebir görmesi gerektiğine inanan Zhao’nun o saatten sonra tek amacı Avrupa’ya gitmekti. Hem onlar için artık bir tutkuya dönüşen van Gogh kopyacılığını mükemmelleştirmek için van Gogh eserlerini yakından görmek istiyordu, hem de sanatçının döneminde çektiği sıkıntıları (van Gogh yaşamı boyunca sadece bir tablo satabilmişti) kendi sıkıntılarıyla özdeşleştiriyordu. Yu’lar Zhao’nun hem Fransa ve Hollanda’ya yolculuğunu ve öncesi aylarca kayda aldı, hem de o yolculuk sayesinde 20 yıl sonra içinde doğan artık kendi resimlerini yapma, taklit yerine yaratıcılığın peşinden gitme fikrinin…
Zhao Çin’e geri döndükten sonra da ilk orijinal resmini yaptı. Hayalini gerçekleştirmiş, hayalini gerçekleştirirken yeni bir hayal bulmuş Zhao’nun öyküsünü anlatan “China’s Van Goghs”un (Çin’in van Gogh’ları) fragmanı aşağıda…