Sony, Deadpool’un başarısının kurbanı mı oluyor? Çizgi roman uyarlaması dünyasının Deadpool sonrası kurallarını Arda Karaböcek yazdı.
Örümcek Adam’ın film haklarını elinde bulunduran Sony, çizgi romanların altın çağında bile en popüler süper kahramanlardan birinden faydalanamadı. The Amazing Spiderman serisinin üçüncü filmini dahi iptal etti. Ghostbusters‘ın evrensel olarak nefret edilen fragmanı, Hunger Games sonrası Divergent ve Maze Runner gibi gençlik filmleri trenine atlamak için yarattığı Fifth Wave de Sony’nin geleceği için bir umut ışığı vermiyor. Ardı ardına gelen bu darbelerden sonra Sony, Disney ile anlaşarak Örümcek Adam’ı paylaşma kararı aldı. Tam olarak şartlar ne olacak bilmiyoruz ama Sony, Disney üzerinden Örümcek Adam’ı tekrar popüler hale getirip, farklı bir oyuncu ile yeni bir seri başlatacak gibi duruyor. Bu sırada da Örümcek Adam’ın en meşhur düşmanlarından Venom‘a ayrı film çekmeyi planlıyor.
Deadpool sonrası çizgi romandan uyarlama filmlerin nasıl etkileneceği merak konusuydu. 58 milyon dolar bütçeli bir filmin 670 milyon dolar gişe yapması (film hâlâ vizyonda) stüdyoların iştahını kabartacaktı. Sony, bu stüdyolardan biri oldu. The Amazing Spider-Man 2‘yu 200 milyon dolara mal eden Sony bu filmden 700 milyon dolar gişe elde etti, Hollywood’un blockbuster kuralına göre reklama da en az 200 milyon dolar harcadığını kabul edersek, Deadpool‘un başarısı daha net ortaya çıkıyor. Deadpool filminin tanıtımına da oldukça küçük bir bütçe ayrıldı, bu bütçenin en akıllıca kullanılma biçimi 9gag, Reddit gibi platformlarda her gün ön plana çıkacak içerikler üretilmesi oldu. Filmin büyük gişe başarısından sonra 9gag’te en çok beğenilen içeriklerden biri Ryan Reynolds’ın pazarlama takımıyla çekildiği fotoğraf oldu.
Sony’nin buradan çıkardığı ders de, "karakter kim olursa olsun, pazarlamasını internette yaparsak tutar" olmuş belli ki. Bu çalışmalara da şimdiden başlamış durumdalar, yazının yanında duran içerikte 9gag’de "sonunda bu adamı hakkettiği gibi yansıtacak bir film geliyor" içeriği paylaşılmış mesela. Venom’un kendi hikayesi ne ki düzgün yansıtılsın? Peter Parker’a uzaydan gelen bir symbiote (ortak-yaşar) bulaşıyor, bu ortak-yaşar Peter’ı daha güçlü kılarken bir yandan da onu ele geçirmeye başlıyor, kısaca Fight Club gibi bir durum var ortada. Ortak-yaşar, Peter’dan ayrıldıktan sonra örümcek güçlerini koruyor ve bir sonra bulaştığı insan vücuduna da(Peter’dan nefret eden Eddie Brock) benzer güçler veriyor. Sonrasında da başka bir hikayesi yok Venom’un, nefret ile beslenen Eddie, Örümcek Adam’ın peşinden gidiyor. Bu kadar.
Sony, Venom’un filminde Örümcek Adam’ın olmayacağını söylüyor. Dolayısıyla Venom’un başlangıç hikayesini baştan yazacaklar. Bu iş için Edge of Tomorrow‘u tekrar yazanlardan biri Dante Harper’ı görevlendirmişler. Harper’ın bu ilk senaryosu olacak, Edge of Tomorrow‘daki katkısını da tam olarak bilmiyoruz fakat Netflix serisi bile olamayacak bir karakterden 3 filmlik bir marka yaratmak herhangi bir yazar için oldukça zor bir görev. Filmin yönetmeni ise, (bu kısmı çok eğlenceli) The Amazing Spider-Man 2‘nun yazarı yani Sony’e serinin fişini çektiren Kurtzman. Kurtzman aynı zamanda , serisinin en kötü filmi olarak anılan Görevimiz Tehlike 3‘ü ve StarTrek Into Darkness‘ı yazan senarist.
Kısaca Deadpool’un ilk kurbanı Sony oldu. Bu filmden "iyi senaryo yazalım, seyircinin beklentisini karşılayalım, çizgi roman versiyonunu iyi yapan şeyleri göz ardı etmeyelim" dersleri yerine, "internette reklam yapınca filmler tutuyormuş" dersini çıkarmak da Sony’e yakışırdı. Darısı diğer stüdyoların başına.
Son not olarak Agent Venom’ı çekmeye karar verirlerse bence bu daha doğru bir karar olur. En azından tasarım olarak bir CGI faciasının ortasında bulmayız kendimizi.