A password will be e-mailed to you.

42. İstanbul Müzik Festivali Programının açıklanmasının ardından müzik yazarımız Alain Matalon, beş farklı dinleyici profili için beş farklı festival programı hazırladı.

31 Mayıs – 27 Haziran 2014 tarihleri arasında yapılacak olan 42. İstanbul Müzik Festivali Programı geçtiğimiz hafta açıklandı. Toplam 26 konser ve etkinliğe yer verilecek olan festivalde, bu sene de birbirinden iyi müzisyenleri dinleme fırsatı bulacağız. Tabii, çoğumuz için bu 26 etkinliğin her birine katılabilmek maalesef mümkün olmayacak. Her sene olduğu gibi festival programı ile kendi kişisel programımızı en optimum şekilde kesiştirmeye çalışmak, bu uğurda bir sürü zaman harcamak ve kaçınılmaz elemelerin hüznüyle baş etmek gerekecek. Sizi işte bu zorluklardan kurtarmak için festival izleyicisi / dinleyicisi tipinize göre dörder konserden oluşan, birbirinden farklı beş tane İstanbul Müzik Festivali Programı hazırladık. Tabii eğer kendinizi herhangi bir kategoriye yerleştirmek istemiyorsanız, programları birbirlerine ekleyip çıkartarak kendi festival stilinizi belirlemekten kaçınmayın.


Sosyal Dinleyici

Bu tür bir festival dinleyicisi, festivalin büyük konserlerini asla kaçırmaz. Klasik müzik konserlerinin bir dinleti olduğu kadar sosyal bir etkinlik de olduğunun fazlasıyla bilincindedir. Hatta zaman zaman, konser öncesi ve arasındaki sosyal ortamlardan, konserin kendisinden bile daha çok zevk alır. Sosyal dinleyici her ne kadar iyi bilinen eserlerin çalınacağı konserleri tercih etse de festivalin açılış ve kapanış konserlerini kaçırmamaya gayret eder. Bu tür dinleyiciler için konserin yapılacağı mekân da neredeyse program kadar önemlidir.


Sosyal Dinleyicinin Festival Programı

1.Açılış Konseri: Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası – Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, 31 Mayıs 2014 Cumartesi, 19:00

Genç viyolonselci Dorukhan Doruk’un solist olarak yer alacağı 42. İstanbul Müzik Festivali açılış konserinde BIFO, onursal şefleri Gürer Aykal yönetiminde, festivalin ana temasına uygun olarak Saygun’un Op. 17 “Bir Orman Masalı” bale müziğinin yanı sıra Tchaikovsky’nin “Rokoko Teması Üzerine Varyasyonları” ve Felix Mendelssohn’un “İskoç Senfoni”sini seslendirecek. Konser öncesi Borusan Çocuk Korosu konseri ile açılış kokteyli de var. Sosyal olmak için birebir.

2.Teresa Carreno Venezuela Gençlik Orkestrası – Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, 10 Haziran 2014 Salı, 20:30

Venezuela’nın ünlü El Sistema müzik eğitimi programının çıkarttığı en başarılı ürünlerinden biri olan TCVGO, genç şefleri Christian Vasquez ile beraber Berlioz, Rimsky-Korsakov ve Stravinsky’nin eserlerinden oluşan hareketli ve canlı bir repertuarla karşımızda olacak. İki sene önceki Gustavo Dudamel / Simon Bolivar Orkestrası konserlerinin coşkusuna yaklaşması zor olsa da 240 kişilik dev orkestranın performansının bu seneki festivalin en popüler etkinliklerinden biri olacağı kesin.

3.L’arte del Mondo ve Xavier de Maistre – Aya İrini Müzesi, 21 Haziran Cumartesi, 20:30

L’arte del Mondo’nun konser programı, kolay dinlenebilen barok müziği ağırlıklı olacak. Vivaldi, Marcello, Sammartini gibi 18. yüzyıl bestecilerinin yanı sıra Felix Godefroid’ın, enstrümanı arp için yazdığı “Venedik Karnavalı”nı Xavier de Maistre’den dinleyeceğiz. Tabii bu konserin sosyal dinleyiciyi asıl ilgilendirecek yanı, konser öncesi Zubin Mehta’ya verilecek olan yaşam boyu başarı ödülünün töreni. Hatta konsere biraz erken gelirseniz Mehta ile yapılacak olan söyleşiyi de izleyebilirsiniz.

4.BIFO ve Yuja Wang – Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, 27 Haziran Cuma, 20:30

Son birkaç yıldır klasik müzik dünyasında fırtına gibi esen Çinli piyanist Wang’in solist olacağı bu konserde, genç müzisyeni, Tchaikovsky’nin “1. Piyano Konçertosu”nda dinleme şansını geri tepmemek lazım.  42. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanış konseri havasında geçecek olan bu gecenin sonunda piyanistten baş döndürücü bir “The Flight of the Bumblebee” bisi dinleme ihtimalimiz de yüksek.


Üç Büyüklerci

Üç Büyüklerci festival dinleyicisinin birinci önceliği, sahnede kimin olduğu değil; kim çalarsa çalsın, seslendirilecek eserlerin bilinir olmasıdır. Konserde çalınan eserlerin kendilerini zorlamasından hoşlanmayan ve aşina olduğu klasik müzik dünyasının “Üç B”’si olan Bach, Beethoven ve Brahms müzikleri ile bol bol da barok dinlemeyi seven bu tip dinleyiciler için gidilecek konser sayısı tabii ki bu sene de bir hayli fazla.


Üç Büyüklercinin Festival Programı

1.Milli Reasürans Oda Orkestrası ve Steven Isserilis – İş Sanat Konser Salonu, 4 Haziran Çarşamba, 20:30

Ünlü çellist Steven İsserilis’e Hakan Şensoy yönetimindeki Milli Reasürans Oda Orkestrası’nın eşlik edeceği bu konserin programı hiçbir risk içermiyor. Ama olsun: Dvorak’ın “Viyolonsel Konçertosu”nu İsserilis’in romantik yorumuyla dinlemek büyük bir zevk olacak. Bonus olarak Tchaikovsky’nin “Kuğu Gölü Süit”inin tanıdık tınılarıyla hoş bir akşam geçirmek isteyenler için bu konser kaçırılmayacak bir fırsat.

2.Avusturya Barok Topluluğu ve Nuria Rial “Aryalar ve Konçertolar” – Aya İrini Müzesi, 5 Haziran Perşembe, 20:30

İki akşam arka arkaya konser programı ayarlamanız belki biraz zor, ama soprano Nuria Rial’den Handel ve Vivaldi aryaları dinlemek için zaman çizelgenizdeki birkaç kalemle oynamanıza değer.  İkinci yarıda Avusturya Barok Topluluğu’nun şefi Michael Oman, flütüyle bizlere Sammartini ve [doyamayanlar için] biraz daha Vivaldi (flüt konçertoları) sunacak.

3.Il Giardino Armonico ve Julia Lezhneva – Aya İrini Müzesi, 14 Haziran Cumartesi, 20:30

Barok müziğe doyamayanlardaysanız şanslısınız, zira soprano Julia Lezhneva ve Il Giardino Armonico, İstanbullu müzikseverlere bol bol Handel aryası ve konçertosu sunacakları bir program hazırlamışlar. Program biraz monoton olsa da dinleyicilere dinlendirici bir yaz akşamı vaat ediyor.

4.Yıldızlarla Oda Müziği II – Papavrami, Phillips, Guy – Surp Vortvots Vorodman Kilisesi, 20 Haziran Cuma, 21:00

Üç B’ciler için rüya gibi bir repertuarın seslendirileceği bu konserde Beethoven ve Brahms’ın ilk dönem oda müziği eserlerinden örnekler dinleyebilirsiniz.


Hipster / Yenilikçi

Hipster dinleyici, festivalin en avant-garde ve adı az duyulmuş müzisyenlerinin, mümkünse sıra dışı olma potansiyeli yüksek programlarına meraklıdır. Normalde müziğini pek dinlemediği sanatçılar için yapılan “tribute” konserlerini kaçırmamaya gayret eder. Etkinliklere her ne kadar “xxxx ölmeden bir defa göreyim” hissiyle yaklaşsa da yeni müzik arayışlarında korkusuzdur ve risk almayı sever. Onları konser arası ya da sonrasında tezgâhta satılan CD’lere –satın almasalar da–  göz atarken bulabilirsiniz.


Hipster Dinleyicinin Festival Programı

1.Mini Konser: Elman Mecid – İstanbul Oyuncak Müzesi, 7 Haziran Cumartesi, 15:00

Perküsyon sanatçısı Elman Mecid’in, ağırlıklı olarak Eric Sammud’un marimba eserlerine yer vereceği bu konserde Rich O’Meara ve Takatsugu Muramatsu’nun modern müzikleri de yer alacak. Eğer “Bu program benim için bile fazla modern” diye düşünüyorsanız, Mecid’in, repertuarında Debussy ve Bach’a da yer vermiş olduğunu hatırlatalım.

2.Bir Dünya Prömiyeri: Rastakov’dan “Crying In The Wilderness”: Sinfonia Varsovia, Varsovia Filarmoni Korosu, Yuri Bashmet (viyola) – Aya İrini Müzesi, 13 Haziran Cuma, 20:30

Sosyal festivalcilerin de kaçırmaması gereken bu konserde, Rus besteci Alexander Rastakov İstanbul Müzik Festivali tarafından sipariş edilen yeni eserinin dünya prömiyeri gerçekleştirilecek. Ayrıca bunun yanı sıra bestecinin, “Viyola ve Orkestra için Konçerto”su da programda yer alıyor. Dünyanın belki de en önde gelen viyolacısı olan Yuri Bashmet için yazılan konçertoyu müzisyenin kendi enstrümanından dinlemek oldukça hoş bir deneyim olacak.

3.Sinfonia Varsovia ve Julian Rachlin – Aya İrini Müzesi, 17 Haziran Salı, 20:30

Yaşayan en önemli bestecilerden Penderecki’nin kendi eserlerini şef olarak yöneteceği konserde, bestecinin “Leh Requiem”inden “Chaconne” ve “2. Senfoni” dışında Rachlin’in solist olarak yer alacağı Mendelsshon’un “Keman Konçertosu”nu da dinleme şansına sahip olacağız. Ama konserin asıl yıldızı tabii ki Penderecki.

4.Pepe Romero 70. Yaşını Kutluyor – Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, 19 Haziran Perşembe, 21:00

Gitarın efsane isimlerinden Romero’nun Rodrigo’dan Albeniz’e bir çok bestecinin eserlerini seslendireceği 70. Doğum yılı konserini kendine saygısı olan hiçbir hipster kaçırmamalı.


Piyanist

Bu festival dinleyicisi profilinin tek bir derdi vardır: Piyano olsun da gerisi önemli değil. İçinde piyano olmayan konserlere gitmeyi vakit kaybı olarak gören piyanist dinleyici için bu seneki festival adeta bir cennet. Geçtiğimiz yıllarda bir en fazla iki star piyanisti konuk eden İstanbul Müzik Festivali, 42. Yılında piyanoseverlere dopdolu bir program hazırlamış.


Piyanist Dinleyicinin Festival Programı

1.Yıldızlarla Oda Müziği I: Le Sage, Kashimoto, Berthaud, Salque – Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, 6 Haziran Cuma, 21:00

Brahms, Brahms ve daha çok Brahms. Oda müziğinin belki de en üst düzey örneklerini yazmış besteci olan Brahms’tan 3 tane Piyano Dörtlü’sünü seslendirecek olan star ekipten Eric Le Sage’ı geçtiğimiz sene İstanbul’da verdiği solo resitalde kaçırdıysanız, bu konser iyi bir teselli olabilir. Özellikle programdaki son eser olan Do minor “Werther” Piyano Dörtlü’süne dikkat. Brahms’ın Clara Schumann’a olan aşkının ipuçlarını taşıyan bu eser, romantik oda müziği repertuarının en güzellerinden biri.

2.Sinfonia Varsovia ve Piotr Anderszewski – Aya İrini Müzesi, 16 Haziran 2014 Pazartesi, 20:30

Aydın Büke’nin “Polonya Müziği” temalı söyleşisiyle başlayacak olan etkinlikte Dvorak, Szymanowski ve Tchaikovsky’nin eserleri yer alacak. Normalde Chopin yorumlarıyla tanınan Anderszewski, bu konserde Syzmanowski’nin “Piyano ve Orkestra İçin Senfoni No.4”ünü şef Jakub Hrusa yönetiminde çalacak. Piyanistten belki bir iki Chopin bisi duyma şansınızı da yabana atmayın.

3.İstanbul Devlet Senfoni Orkestrası ve Nelson Freire – Aya İrini Müzesi, 18 Haziran Çarşamba, 20:30

Romantik dönem piyano müziğinin en iyi yorumcularından olan Brezilyalı piyanist Freire’in, Edward Grieg’in ünlü “La minor Piyano Konçertosu”nu seslendireceği konser festivalin en merakla beklenen etkinliklerinden biri. Grieg’in yanı sıra Mendelssohn, Ravel ve Debussy’den de eserlerin yer alacağı konserde IDSO’yu Christopher Warren-Green yönetiyor olacak.

4.Festival Buluşmaları II – Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall, 24 Haziran Salı, 21:00

Festival buluşmalarının ikincisi, İstanbullu müzikseverlere hayal gibi bir oda müziği üçlüsü sunuyor: Kemanda Troussov, çelloda Capuçon ve piyanoda Wang. Brahms, Mendelssohn ve Dvorak’ın oda müziği eserlerine yer verilecek olan konserde, gözler kaçınılmaz olarak Yuja Wang’in üzerinde olacak; ancak en azından Dvorak’ın triosunda Capuçon’un piyanoyla olan diyaloğuna dikkat edin. Wang’in, BIFO ile vereceği asıl konserini Sosyal Dinleyicilere adadık, özür dileriz.


Etnik

Etnik dinleyici, klasik müzik dünyasındaki batı hegemonyasına karşı olan duruşuyla öne çıkar. Klasik müziğin ve müzisyenlerinin iyi örneklerinin sadece Avrupa ve Rusya’dan çıktığı argümanına kesinlikle inanmayan bu grup, festival boyunca hem kendisini hem de çevresini bu düşünceye inandırmak için Türk ve dünya müziği konserlerine katılır. İstanbul Müzik Festivali’nde her sene olduğu gibi bu sene de etnik dinleyicinin eklektik zevklerini tatmin edecek konserler mevcut.


Etnik Dinleyicinin Festival Programı

1.Festival Genç Solistini Sunar – İş Sanat Konser Salonu, 7 Haziran 2014, 20:30

Şef Hakan Şensoy yönetimindeki Anadolu Üniversitesi Senfoni Orkestrası’nın Beethoven’ın “Pastoral Senfonisi”ni de seslendireceği bu konserin solisti henüz belli değil. Seçmeler sonucu belirlenecek olan genç piyanistin hangi piyano konçertosunu seslendireceği de bu aşamada meçhul. Sadece genç bir müzisyene destek olmak için bile bu sürpriz konsere gidilir.

2.Pazar Klasikleri I – Cumhuriyet Parkı Maçka, 8 Haziran 2014 Pazar, 10:30

Marimbada Elman Mecid’in yer alacağı ve modern dünya müziğinden örneklerin sunulacağı bu konserde Anadolu Üniversitesi Devlet Konservatuarı Oda Orkestrası Topluluğu yer alacak. Maçka Cumhuriyet Parkı’nın yeşilliklerinin arasında güzel bir pazar sabahı geçirmek için harika bir fırsat.

3.Turquerie – Aya İrini Müzesi, 11 Haziran 2014 Çarşamba, 20:30

16. yüzyılın başlarında Osmanlı İmparatorluğu’nun gölgesi altında yaşayan Avrupa’da beliren Türk müziği merakının sonucu olarak ortaya çıkan eserlerin Pera Ensemble tarafından seslendirileceği Turquerie temalı bu konserde, Avrupa’nın nispeten daha az tanınmış bestecilerinin Osmanlı motifli eserlerini dinleme şansını kaçırmak olmaz.

4.Ölümünün 60. Yılında Sait Faik’i Hatırlamak: Fazıl Say ve Arkadaşları – Burgazada Meydanı, 25 Haziran 2014 Çarşamba, 21:00; Zorlu Center Performans Sanatları Merkezi, 26 Haziran Perşembe, 21:00

İstanbul Müzik Festivali’nin besteci ve piyanist Fazıl Say’a sipariş ettiği “Sait Faik’i Hatırlamak” adlı yeni yapıtının dünya prömiyeri, yazarın sevgili Burgazada’sında sahnelenecek. Özen Yula’nın metniyle adeta bir edebiyat-müzik buluşması olan eserde, anlatıcı rollerinde tanınan ve sevilen oyuncular yer alacak. İki defa sahnelenecek olan bu etkinlik için takviminizde yer açmamanın bahanesi olamaz.

Daha fazla yazı yok
2025-01-22 08:13:21