A password will be e-mailed to you.

Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği (UPSD) ve Uluslararası Sanat Dernekleri (International Art Association/IAA) Dünya Başkanı Bedri Baykam, Dünya Sanat Günü’nün UNESCO Yürütme Kurulu kararı ile Uluslararası UNESCO Günleri arasına oybirliğiyle dahil edildiğini kamuoyu ile paylaştı.

Piramid Sanat’ta düzenlenen basın toplantısına, Leonardo da Vinci’nin doğum günü olan 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak önerilmesi kararını alan 2011 Yönetim Kurulu üyeleri Safiye Mine Erdurak, Hülya Küpçüoğlu, Bahri Genç ve Berna Erkün katıldı. Toplantıda ayrıca Suna ve İnan Kıraç Vakfı Kültür ve Sanat İşletmesi Genel Müdürü Özalp Birol, tiyatro sanatçısı Orhan Aydın, İstanbul Opera Müdürü Suat Arıkan, UPSD sanatçılarından Tülin Onat, Yusuf Taktak, Yücel Dönmez, İrfan Önürmen, İstanbul sanat ortamından Dağhan Baydur, Numan Çakır, Mahmut Nüvit Doksatlı, Billur Tansel, Esra Erişkin Tüzün, Sibel Baykam, Öykü Eras, Zuhal Demirarslan, Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği Yönetim Kurulu üyelerinden Fazilet Kendirci ve Ceylan Mutlu da yer aldı.

2020’den itibaren tüm dünyada kutlanacak

UNESCO Yürütme Kurulu’nun 16 Nisan 2019’da, 206. oturum çerçevesinde ele aldığı kararlar arasında olan, Leonardo da Vinci’nin doğum günü 15 Nisan’ın “Dünya Sanat Günü” olarak “Uluslararası UNESCO Günleri”ne dahil edilmesi oy birliği ile kabul edildi. 2020’den itibaren tüm dünyada resmi olarak kutlanacak.

Türkiye çağdaş sanatçılarının meslek örgütü olan Uluslararası Plastik Sanatlar Derneği’nin 2011 yılında, UNESCO Resmi Partneri -Uluslararası Sanat Dernekleri’nin (International Association of Art) Meksika, Guadalajara’da yaptıkları Dünya Genel Kurulu’na Başkan Bedri Baykam’ın sunumuyla ilettikleri Leonardo da Vinci’nin doğum günü 15 Nisan’ın Dünya Sanat Günü olarak kabul edilmesi” teklifi, oybirliğiyle kabul edilmişti.

2012’den itibaren, dünyanın 60’ı aşkın ülkesinde, Dünya Sanat Günü her 15 Nisan’da (ve haftasında) sayısız etkinlikle kutlanmaya başlandı; 2015 yılında, IAA Dünya Başkanlığı’na seçilen Bedri Baykam Dünya Sanat Günü konusunu hep gündemde tuttu. 2017’de UNESCO Genel Kurulu’nda bu konuyu dünya diplomatlarının ve sivil toplum örgütlerinin dikkatine sunan Baykam, 2018’de de UNESCO’da aynı konuda bir sunumla konferans verdi.

2018’in Ağustos ayında IAA Başkanı Bedri Baykam, UNESCO Genel Direktörü Audrey Azoulay’e müracaat ederek, World Art Day’in uluslararası takvimde Uluslararası UNESCO Günleri’nden biri olarak resmileşmesini talep etti. Bunun ardından konuya en yakın iki ülke, Meksika ve Türkiye, bu teklifi Nisan başında toplanan UNESCO Yönetim Kurulu’na taşıdılar. Dünyanın dört bir yanından 41 ülke, bu teklife ön destek vererek, imzalarını eklediler. (Türkiye, Meksika, Arnavutluk, Azerbaycan, Bangladeş,  Benin, Dominik Cumhuriyeti, Ekvator Ginesi, Fas, Fildişi Sahilleri, Filistin, Fransa, Gabon, Gambiya, Honduras, Irak, İran, İspanya, Irak, Japonya, Katar, Kosta Rika, Kuveyt, Lübnan, Madagaskar, Malezya, Nijerya, Nikaragua, Panama, Polonya, Portekiz, Senegal, Sırbistan, Suudi Arabistan, Tunus, Umman, Uruguay, Ürdün, Venezuela)

16 Nisan 2019 Günü, UNESCO Yürütme Kurulu Toplantısı’nda bu teklif oylandı ve tüm 57 ülkenin oybirliğiyle kabul edildi.

8 yılın ardından dünyaya mal oldu

Böylece Türkiyeli sanatçılarının 2011’de başlattıkları girişim, 8 yılın ardından dünyaya mal oldu ve 2020 tarihinden itibaren sürekli kutlanacak “Uluslararası UNESCO Günleri” arasındaki yerini aldı.

Karar, UNESCO’nun 206. Yönetim Kurulu toplantısının karar metinleri çerçevesinde bir hafta önce UNESCO’nun internet sitesinde yayınlandı. Bu yılın Kasım ayındaki UNESCO Genel Konferansı’nda, alınan kararlar olağan prosedürle onaylanıp açıklandıktan sonra 2020’den itibaren “Dünya Sanat Günü” olarak tüm dünya ülkeleri tarafından kutlanmaya başlanacak.

İLGİLİ HABERLER

Dünyanın en pahalı tablosu artık Leonardo da VINCI’nin

Sanat ve Süreç

Daha fazla yazı yok
2025-01-25 01:01:54