A password will be e-mailed to you.

Âşık Veysel‘in ölümünün 50. yıldönümünde UNESCO tarafından “Âşık Veysel Yılı” olarak ilan edilmesine ithafen, Sivas İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ve Sivas İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün ev sahipliği yaptığı, “Âşık Veysel’e Saygı” sergisi 6 Haziran’da açıldı. 

Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi’nde Âşık Veysel’e Saygı sergisi açıldı. Müze bünyesinde “Türkiye’ye Müzeciliği Getiren İlk İsim” adlı proje çerçevesinde, ressam ve arkeolog Osman Hamdi Bey Odası’nın da tek eserle ön açılışı da gerçekleştirildi. Odanın büyük açılışı ise ekimde yapılacak. Sergi açılışında, Osman Hamdi Bey’in ikonik tablosu Kaplumbağa Terbiyecisi‘ne yeni bir yorum katan sergi küratörü Caner Kemahlıoğlu’nun eseri ve panoları da ziyaretçilerin beğenisine sunuldu. Âşık Veysel’e Saygı, ziyaretçilerini bir yandan tarihin tozlu raflarında bir seyahate çıkarırken, bir yandan da modern sanatın ruhunu kaybetmeyişiyle dikkat çekiyor.

Âşık Veysel’e Saygı sergisi ve Osman Hamdi Bey Odası’nın proje çalışmalarını Ricaco Art Gallery üstlendi. Ricaco Art Gallery’nin kurucularından Tolga Sağtaş ve Caner Kemahlıoğlu böylece 7. projelerine imza attılar. Serginin edebi alanında ise edebiyat öğretmeni Kübra Yıldız, Âşık Veysel’i kaleme döktü.

 

Osman Hamdi Bey Odası’nda sergilenen eser; oryantalist dönemden geleneksel yapı taşlarına kadar en ince detaylı ve dünya sanatında ayrı yerdeki Kaplumbağa Terbiyecisi‘nden ilhamla Caner Kemahlıoğlu tarafından hazırlandı. Kemahlıoğlu, yaşamış olduğu şehrin tarihi yapı değerlerinin dokularından eklediği çalışmasına 2012 yılında başladı. Sanatçı eserinde; Sivas Divriği Ulu Cami ve Darüşşifa’da yer alan motiflere de yer verdi.

30’dan fazla sanatçının çalışmalarının yer aldığı “Âşık Veysel’e Saygı” sergisi ve Osman Hamdi Bey Odası, 12 Haziran’a kadar Sivas Atatürk ve Kongre Müzesi‘nde ziyaretçilerini bekliyor.

Daha fazla yazı yok
2025-01-21 13:54:15