A password will be e-mailed to you.

60 Yılın Sergisi: Bir devrin özeti

Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları’nın 60 yıllık yayıncılık faaliyetini kitaplar ve hatıralar üzerinden anlatan “60 Yılın Sergisi” İş Sanat Kibele Galerisi’nde açıldı. Sergi, ekonomiye katkı sağlamak ve refahı yükseltmek amacıyla kurulan İş Bankası’nın kuruluş felsefesinden yola çıkan ve cumhuriyetin öncü milli eğitim bakanlarından, Hasan Âli Yücel tarafından 1956 yılında kurulan İş Bankası Kültür Yayınları’nın yayıncılık serüvenini özetliyor.

60 Yılın Sergisi Homeros’tan Hayyam’a, Ahmet Hamdi Tanpınar’dan Attila İlhan’a, Türk ve dünya edebiyatının inşasında payı bulunan birçok yazar ve çevirmene ev sahipliği yapan Kültür Yayınları’nın geçmişini, bugününü kâğıt kokuları arasında gezmeyi vadediyor. Tasarımını Emre Senan’ın yaptığı sergi, Rûken Kızıler ve Nedret İşli tarafından hazırlandı.

Tüm arşivini açan ilk yayınevi

İş Bankası Kültür Yayınları Genel Müdürü Ahmet Salcan, Türkiye’de ilk defa bu sergide, bir yayınevinin ilk yayımladığı kitaptan son yayımladığı kitaba kadar tüm eserlerinin kitapseverlerle buluştuğunu vurguladı. Salcan, “Sergimizde, 1956 yılında ilk bastığımız kitap olan Atatürk’ün Zabit ve Kumandan ile Hasbihal’inden, en son yayımladığımız 3 bin 650’nci kitaba kadar tüm eserler yer alıyor. Ziyaretçilerimizi, yarım asrı geçen kesintisiz yayıncılık faaliyetimiz ile ilgili kısa bir yolculuğa çıkaracak olan böylesine zengin içerikteki bir sergiyi okurlarla buluşturmaktan büyük memnuniyet duyuyoruz” dedi.

Dünden bugüne yayıncılık tarihi

Beş ana başlıktan oluşan serginin ilk bölümünde; yayınevinin kuruluş aşamasını yansıtan belgeler, İş Bankası’nın Müdürler Heyeti’nin 6 Haziran 1956 tarihli toplantısında 250 bin lira sermaye ile hayata geçirildiğini gösteren karar defteri, Hasan Âli Yücel’e ait daha önce yayımlanmamış fotoğraf ve mektuplar, ilk basılan kitaplara ait 60 yıl öncesinden kalan yazışmalar yer alıyor. Yazışmaları kaleme alanlarsa Ahmet Hamdi Tanpınar, Nahid Sırrı Örik, Azra Erhat, A. Kadir gibi ilginç isimler. Sergide Atatürk’ün yazdığı Zabit ve Kumandan ile Hasbihal’ın bir kopyası da bulunuyor.

Serginin ikinci bölümü; o dönemde Türkiye İş Bankası’nın Halkla İlişkiler Müdürlüğü’nü yürüten ve 1968 yılında Kültür Yayınları’nın Müdürler Heyeti Başkanlığı’na getirilen Vedat Varol’un ve 1970 yılında göreve başlamasıyla yayıncılık faaliyetlerine hız kazandıran Ümit Yaşar Oğuzcan’ın etkin rol üstlendiği yıllara odaklanıyor. Aynı dönemde 10.000 adetlik ilk baskısı iki ayda tükenen Aşık Veysel’in Dostlar Beni Hatırlasın kitabına ilişkin mektup, fotoğraf ve ilk baskı örnekleri ile yayınevinin Cumhuriyet’in 50. yılında özel olarak hayata geçirdiği 50. Yıl Kitapları dizisi de bu bölümde görülecek ilgi çekici ayrıntılar arasında.

Serginin üçüncü bölümü; Abdülbâki Gökpınarlı, Fikret Adil, Salâh Birsel, Ahmet Muhip Dıranas, Behçet Necatigil, Sabahattin Kudret Aksal, Melih Cevdet Anday, Metin And, Orhan Şaik Gökyay gibi öne çıkan yazar, çevirmen ve edebiyatçılarla ilgili belge, fotoğraf ve mektupları içeriyor.

Halil İnalcık’ın çalışma notlarını da sergide

Bedri Rahmi Eyüboğlu’nun Mavi Yolculuk Defterleri, Sait Faik’in elyazması öyküleri, fotoğrafları, Leylâ Erbil’in Kalan romanının taslakları, fotoğrafları, Ahmed Arif’in Leylâ Erbil’e yazdığı mektupların orijinalleri, Attilâ İlhan’ın el yazısı şiirleri, adeta İlhan ile özdeşleşmiş kasketi ve atkısı serginin dördüncü bölümünde görülebilecekler arasında yer alıyor. Yakın zamanda kaybettiğimiz tarihçi Halil İnalcık’ın çalışma notlarını da kitapseverler serginin bu bölümünde görebilecek.

Serginin son bölümünde de İş Bankası Kültür Yayınları’nın çocuk yayıncılığı serüvenini; Mengü Ertel ve Sait Maden gibi resim ve grafik sanatının ustalarının yayınevi için hazırladığı resim ve maketleri; Arıburnu 1915 kitabını oluşturan Çanakkale Savaşı’na ait Türk, İngiliz ve Anzak askerlerine ait eşya, harita, belge ve zaferin mimarı Mustafa Kemal Atatürk’ün bir emir belgesi sergilenenler arasında yer alıyor.

İş Bankası Kültür Yayınları’nın yayıncılık tarihine ışık tutan 60 Yılın Sergisi, 18 Aralık 2016 Pazar gününe kadar İş Sanat Kibele Galerisi’nde ziyaret edilebilir.

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 08:25:15