A password will be e-mailed to you.

için arama sonuçları

Hale Asaf

Hale Asaf’ın Çıplak resmiyle ilgili ilginç iddia

Sanat tarihçisi ve eleştirmen Burcu Pelvanoğlu, Kültür Servisi sitesine yazdığı yazısında Çıplak sergisindeki Hale Asaf resmiyle ilginç bir iddiada bulundu:

"Hale Asaf, son yıllarda Paris’teki antikacı-müzayedeciler tarafından fazlasıyla suistimal edilen bir sanatçı. Sergide yer alan resmi ise, hiç içime sinen bir resim değil. Elbette, bunun çıplak gözle iddia edilmesi zor ama çıplak gözle rahatlıkla söylenebilecek olan bir şey varsa, o da resmin sanatçıdan sonra müdahale gördüğü. Hale Asaf, kendi kuşağının Paris’te de başarı göstermiş en önemli sanatçıları arasında ve “çıplak”ları ile ünlü bir sanatçı da değil.

Sergi için getirebileceğim tek eleştiri, keşke bu resmiyle bu sergide yer almasaydı olur. Yokluğu sergiyi eksik kılmazdı ama bu resimle varlığı serginin kalitesini maalesef düşürüyor. Kuşkusuz bu durum, Türkiye’de ekspertiz meselesinin kurumsallaşamamasından kaynaklanıyor."

Burcu Pelvanoğlu: “Bu tartışma kabak tadı verdi”

Burcu Pelvanoğlu, Hale Asaf'ın resmiyle ilgili çekinceleri olduğunu belirttiği yazısından sonra sanatatak.com'da yer alan Ahu Antmen'in konuyla ilgili açıklamasına sosyal medyadaki hesabından şöyle karşılık verdi:

"Bu tartışma artık kabak tadı verdi. Türkiye'de her sanatçının "catalog raisonee"si var da Hale Asaf'ınki tamamlanmadı bir tek. Pera Müzesi'ndeki sergi, özellikle içinde bulunduğumuz dönemde iyice önem kazanan bir sergi. Yazımda defalarca sorunun kaynağının müzede de sergiyi düzenlenen ekipte de olmadığını belirttim ve tek bir eleştiri getirdim. Gerçekten üzücü!"

Ahu Antmen’den sahte Çıplak şaibesine ilişkin açıklama

Ahu Antmen, Burcu Pelvanoğlu'nun Kültür Servisi'nde çıkan yazısında sergide yer alan Hale Asaf resmiyle ilgili sahte olabilir iddiasına yanıt verdi:

"Burcu Pelvanoğlu’nun Hale Asaf’ın sergide yer alan eseriyle ilgili yazısında kullandığı ifadelerse, sosyal medyada eserin sahte olup olmadığı yolunda bir tartışmayı alevlendirmiş görünüyor. Hale Asaf konusundaki araştırmasını 2007’de yayımlayan Burcu Pelvanoğlu’nun Asaf konusundaki hassasiyetini elbette ki anlıyorum. Fakat Pelvanoğlu’nun kendi kitabından da öğrendiğimiz üzere, Hale Asaf’ın tespit edilmemiş çok sayıda resmi bulunmaktadır ve bu, araştırma süreci devam eden bir konudur. Hale Asaf’la ilgili çalışmış bir kişi olarak Pelvanoğlu’nun bu düşüncesini temellendirmesi, konuyla ilgilenen herkes için son derece aydınlatıcı olur. Bu tür bir şaibe uyandırılıyorsa, gerekçesini de öğrenebilmemiz gerekir. "

Ayrıca Antmen, Pelvanoğlu'nun aynı yazıda belirttiği Taviloğlu Koleksiyonu’ndan Bedri Rahmi Eyüboğlu imzalı, 1930’lara tarihli “Hamam” resminin aslında 1933 tarihli olduğu ve adının “Çıplak” olduğu iddiasına ise şöyle yanıt verdi:

"Oysa biz sergide Taviloğlu Koleksiyonu’ndan “Hamam” başlıklı bir resim sergilemiyoruz. Zeyno ve Muhsin Bilge Koleksiyonu’ndan, 1952 tarihli bir “Hamam” resmi sergiliyoruz. Taviloğlu Koleksiyonu’ndan ise, 1930’lara tarihlenen “Çıplak” başlıklı bir resim sergiliyoruz."

Erkek bedeni “çıplak” kadın bedeni “nü”

“Üryan, Çıplak, Nü: Türk Resminde Bir Modernleşme Öyküsü” adlı sergi Ahu Antmen küratörlüğünde 25 Kasım’da Pera Müzesi’nde ziyaretçiye açıldı. Sergi, Türk resim sanatının -başlangıç dönemlerinden modernist dönemlerine uzanan bir zaman çizelgesi içerisinde- çeşitli sanatçılarının desen ve yağlı boya “nü” resimlerini izleyiciyle buluşturuyor. 

Marcel Broodthaers’in İzinde 10 Sanatçı

Broodthaers’a göre eşsiz sanatçı diye bir şey yoktu. Olayları ve fikirlerin oluşabilmesi için birilerine ihtiyaç vardı. O nasıl Magritte, Duchamp, Oldenburg ve Warhol gibi sanatçılardan etkilendiyse, Broodthaers’ın fikirlerinden ve stratejilerinden direk ya da dolaylı bir şekilde etkilenen birçok sanatçı var.

Hangi 91 Kadın?

 

Hürriyet Gazetesi, Cumhuriyet'in 91. yılına iz bırakan 91 kadın seçmiş Türkiye'den. Çağdaş ve modern sanata ilişkin seçilenler elbette seçilmemişleri aklımıza getirmekte gecikmedi. Mualla Eyüboğlu, Semiha Eş, Yıldız Moran, Semiha Berksoy, Neşe Erdok, Alev Ebüzziya, Seyhun Topuz, Gülsün Karamustafa ve Canan Tolon'u listede görmek güzeldi her şeye rağmen. Fakat bu isimleri görmek bazı isimleri neden göremediğimizi açıklamadığı gibi bu isimleri neden ve neye göre gördüğümüze ilişkin büyük merak uyandırdı.

Sanatatak.com olarak listede şu isimleri neden göremediğimizi merak ettik:

 

 

 

 

2024-04-23 07:34:53