Ne tamamen yaza ait olabiliyor ne de sonbahar kadar duygusal olmayı başarabiliyor; Ağustos, arada kalmışları temsilen yine sahnede yerini aldı. Yazdan biraz saman alevi, kıştan ise ağırkanlılık birleşince Ağustos ayında okunabilecek kitap önerileri ortaya çıktı…
Menekşeli Bilinç – Nezihe Meriç
Geçtiğimiz ay Yapı Kredi Yayınları (YKY) Nezihe Meriç’in nefis öykülerinden oluşan “Menekşeli Bilinç” isimli kitabını, yepyeni baskısıyla okurlara sundu. İlk kez 1965’te yayımlanan “Menekşeli Bilinç” yazarın ‘Bozbulanık’ ve ‘Topal Koşma’dan sonraki üçüncü öykü kitabı. Daha evvel Toplu Öyküler cildinde yer alan kitap, bu vesileyle ilk kez ayrı basımına kavuşmuş oldu. “Menekşeli Bilinç” her zamankinden fazlaca sıkı canlı olduğumuz şu dönemde sayfa sayısıyla göz korkutmuyor. Bunun yanı sıra Meriç’in, samimi üslubuyla harmanlayarak oluşturduğu öyküler ise yalnızlık ve iç daralması meselelerini ustalıkla yansıtıyor.
Fotoğrafın Kısa Öyküsü – Ian Haydn Smith
Hep Kitap’ın kuşe kağıda baskısını yaptığı “Fotoğrafın Kısa Öyküsü” ünlü eleştirmen Ian Haydn Smith’in sanata giriş serisinin ilk halkası. Fotoğrafa dair derlenmiş türlü bilgilerden sanat dallarında kullanılan temalara; öne çıkan akım ve tekniklerden eser analizlerine kadar, kısacası fotoğrafa dair ne varsa içinde bulabileceğiniz bu kitap ağustos ayı boyunca elinizden kesinlikle düşmemeli. Özellikle bu ayın muazzam renk geçişlerine sahne olacağını da hesaba katarsak Instagram hesaplarına sanatsal bir dokunuş yapmanın tam zamanı!
Ateş Yakmak – Jack London
Söz konusu, Kuzey maceralarıysa eğer akla gelen ilk kişi Jack London oluyor elbette. Yine yazarın hayat tecrübelerinden bolca faydalandığımız “Ateş Yakmak” sıcak yaz gecelerine, içi buz dolu denize atlamış hissini vererek damga vuracak. Üç hikayeden oluşan kitap, Kuzey rüzgarını evinize taşımak dışında bir de gerçekçiliğiyle hafızalardan silinmiyor. Yine hacimce küçük olması okuru zorlamayacak cinsten. “Ateş Yakmak” insan sınırlarını net bir şekilde görebileceğimiz nadir kitaplardan…
Yalnız Seni Arıyorum – Orhan Veli
Ağustos ayının kendine has atmosferine mektup okumaları da eklenince nefis olacaktır. Üstelik bu mektuplar “İstanbul’u dinleyen şair”in ağzından yazılmışsa… Orhan Veli, belki de bugüne kadar hiç görülmeyen yönüyle okurun karşısında. YKY Orhan Veli’nin; şiirlerinde bahsedip durduğu büyük aşkı, Nahit Hanım’a yazdığı mektupları bir araya toplayalı 5 yıl oluyor. Hacminden kat kat fazla manaları bünyesinde barındıran bu derlemeye eğer hala rast gelmeyeniniz varsa okumak için tam zamanıdır. Şayet yeniden okumak isteyen okurların da keyifli bir ay geçirecekleri aşikar.
30 Saniyede Serisi – Kolektif
Caretta Kitap’a ait “30 Saniyede Serisi” 13 kitaptan oluşuyor. Kısa sürede olabildiğince bilgiyi verme gayesi ile hazırlanmış seride; ekonomiden felsefeye, Leonardo Da Vinci’den antik Roma’ya kısacası okurun ilgisini cezp edebilecek 13 konu saniyeler içerisinde aydınlığa kavuşuyor. Sahilde güneşlenirken dahi elinizden düşüremeyeceğiniz bu seri, yazın son günlerinde bilgiye ulaşmanın en kestirme yolu.