Bodrum Gümüşlük Akademisi Vakfı Maik Armstrong’un Lodos adlı kişisel sergisine ev sahipliği yapıyor.Serginin en büyük sürprizi katalogunda yer alan Lale Müldür yazısı.
Maik Armstrong, Cape Town ve Sydney’de büyümüş, pek çok farklı şehirde yaşamış, sanat ve mimari eğitimi almış, çeşitli sergilerden mimari projelere kadar değişik alanlarda üretmiş. Son on yıldır yaşamakta olduğu İstanbul’u, Lodos serisi ile anlamak istiyor. "Feribot seferlerini aksatacak kadar güçlü ya da kişide başağrısı/depresyon yaratacak kadar kişisel olan lodos rüzgarı"nı…. Şair Lale Müldür, bu resimler için özel bir yazı yazdı. İşte o metin…
Lale Müldür’den Maik Armstrong’a
Maik Armstrong’un design’ı dünyanın her an parçalanabilir olmasından kaynaklanan izlenim değişkelerinin, molekül ve açı değişiklerinin bir çözümlemesidir. Bu resimlerde soran bir özne, tuzağa düşürülmüş bir solungaç kimliği vardır. Maik’ın resimlerinde nesne, belirsiz bir felaketten düşüşün kaydettiği manyetik nesnedir aynı zamanda. Nesne neredeyse manyetik bir alandır. Geometrik bir zeka, bir mimar bakışı belki, olağanüstü yapı dizgeleri… Maik Armstrong mermer bir akıl gibi gizli duvarlara dokunur geçer. Evrenin yüce mimarı (Grand Architect), yer altı siyasetleri ve gizi ayıran su; bu dokunup geçen “bireysellik” aynı zamanda varolan evrensel bir bireysellik olarak işitilir durumda mıdır? Hegel’e göre “bir anlamda sanatçı, Tin’in kendi acısının taşıyıcısı olarak seçtiği bireydir. Sanatçı ‘bir eğlendirici’ ya da yaratıcılığa öykünen ‘demonik’ bir şeytan durumuna düşmek istemiyorsa eğer, yitmekte olan ışık sağanaklarının şekillerine kalıcılık verebilmelidir.” Yazgının korkunç, bilinmeyen gecesine tutsak bu “mutsuz bilinç”, bu dünyadan göçmüş olan Tin’le kendi imleminin üzerine düşünen bir Doğu Işığı imiş gibi ilişkidedir. Maik Armstrong’un çalışmaları, bu ilişkinin peşindedir.
(Küratörlüğünü Mehmet Kahraman’ın yaptığı sergi 21 Haziran – 21 Temmuz 2014 tarihleri arasında Bodrum Gümüşlük Akademisi Vakfı’nda izlenebilir./
Serginin açılışı 21 Haziran Cumartesi saat 18.00’da Bodrum Gümüşlük Akademisi Vakfı’nın sanat atölyesinde gerçekleşecek.)