St. Petersburg’dan bu yıl Contemporary İstanbul sanat fuarına katılan Savina Gallery’de şu sıralar Türkiye Milli takımı konuk. Alex Folla’nın sergisi Futbol Duaları’nda.
Bu yıl Contemporary İstanbul’da yakından tanıma fırsatını bulduğumuz St.Petersburglu galeri Savina’da açılan sergide Türkiye Milli takımı yer alıyor. “Futbol Duaları" sergisi, farklı anlamlarla oynamayı deriyor. Aynı anda hem oyunculara hem seyircilere hem de dua ritüeline başvuruyor. 11 resimden oluşan seri, maçtan önce kendi inanışlarına göre dua eden 10 ülkeden oyuncuları temsil ediyor. İtalya, Fransa, Almanya, Hollanda, Brezilya, Japonya, Çin, Suudi Arabistan, Rusya ve Türkiye’den oyuncular sanatçı Folla’ya göre "yeni bir dinin keşişleri".
"Bu proje fikri, pek çok Batılı ülkede olduğu gibi İtalya’da da ritüel ve milli birlik duygusunun, milli takımın sahne aldığı anlar hariç yok olduğu gerçeğini düşünürken ortaya çıktı. Yani, futbol gibi bir olaydaki bağlantı ile sembolik ve ruhani anlamları, milli birlik ve kardeşlik anlarını fark etmem bir anda oldu. Ve bu sergi ortaya çıktı." diyen sanatçıya göre futbol medya tarafından din gibi servis ediliyor ve dinlerde olduğu gibi tapınma, nefret, para, kader ve kurtuluş gibi kavramlar işin içine girmekte gecikmiyor.
Folla’nın sergisinin sembolik içeriğini tam da bu oluşturuyor.
Estetik içeriğine gelince… Alex Folla’nın uzun zamandır ilgi alanı insan vücudu.
Bir önceki projesinde klasik keşişleri sıradan – acı çeken, kırılgan, yaşlı, beklenmedik ve kesim biçinde fani – insanlara dönüştüren Folla “Futbol Duaları”nda da fit, atletik vücutları ele alıyor. Adeta onları yeni dünya dininin ikonları gibi düşünerek.
Folla, Alexander Genis’in makalesinden şu satırları alıntılıyorr:
“Askeri üniformayı spor formasıyla değiştiren futbol, politik hiddeti haklı çıkarıyor. Her ülke cennetin anahtarını bekler gibi golü bekliyor. Gol bir rahatlama, bir onur, büyülü bir gönül alma ve güçlü bir gerekçe. Aynı tanrıya taparak herkes bireysel ilgi için savaşıyor. Böyle bir din açısından dünya, (ona futbol sahasından bakacak olursak) uluslararası terörizm, bankalar ve global ekolojik sorunlar onu ortak ama pek de mutlu olmayan bir eve dönüştürmeden önceki gibi bol renkli görünüyor.”