A password will be e-mailed to you.

Yemek insan hayatının ayrılmaz bir parçası. Karın doyurmaktan çok daha fazlası. Kafka ne demiş? "Ağzınızda yemek olduğu an dünyanın tüm sırlarını çözmüşsünüz demektir. "

Bugüne kadar farklı ülke ve şehirlerde gerçekleşen bir etkinlik 10 Ekim’de Beyoğlu’daki Türvak Sinema Müzesi’nde olacak: Kısa yemek filmleri festivali “Food Film Festival" Festivalde, biri Türkiye’den olmak üzere 10 farklı ülkeden 19 film gösterilecek.

Bu filmler “Evde nasıl yemek yapılır?” tarzı filmler değil. Ortak noktası “yemek” olan başarı hikayelerini, komik anları, aşk hikayelerini ve farklı kültürlerin tercihlerini konu eden yapımlar. Filmler şu kategorilere ayrılmış durumda: Food & People, Cook Book, Tastes like Animal, Food Ad, Food & Travel, Food & Comedy.

Festivalde gösterilecek Türk filminin Şenol Çöm’ün “Salyangozun Yolculuğu” adlı çalışması olacağı duyuruldu. Film, en yavaş canlılardan biri olan salyangozun, uzun yolculuğunu ve nasıl dünyadaki en farklı, nadir tatlardan biri olduğunun hikayesini anlatıyormuş. Yemekle ilgili bir kısa film festivalinde Türkiye’yi salyangozla temsil etmeye nasıl karar vermişler bilmek isterdim.

Yeri gelmişken: Salyangoz ve sümüklüböcek arasındaki fark salyangozun sırtında onu koruyan bir kabuğu olması. Sümüklü böceklerde kabuk bulunmaz. “Bir salyangozun kabuğunu çıkardığınızda o sümüklüböcek olur mu?” gibi bir soru gelmesin aklınıza. Yine de cevap vereyim ben: "Hayır, kabuğu çıkarılan bir salyangoz, artık ölü bir salyangozdur!”

Bir sinema yıldızı olarak yemek

Festivalde gün içinde kahve, çay, organik gıda gibi konular hakkında sunumlar da olacak.Uzmanlardan, akademisyenlerden ilginç konuşmalar dinleyebileceğiz. Herkes az çok fikir sahibi ama, üçüncü dalga kahve kültürü de konuşulacak, dünyanın değişik yerlerindeki çay ritüelleri de, meyve sebze suları ve sağlıklı ara öğün atıştırmalıkları da. Benim en ilgimi çeken ve merakımı uyandıran konuşmacı Dr. İlkay Kanık. İlkay Hanım üniversitelerde gastronomi, yemek sosyolojisi ve antropolojisi dersleri veren, Fatih Akın filmlerindeki yemekler üzerine makale yazan bir insan. Kebab Connection, Soul Kitchen, Duvara Karşı’daki biber dolması sahnesi… İçinde yemek geçen filmleri daha çok sevdiğimiz bir gerçektir. Her Ferzan Özpetek filminde kalabalık bir sofra aramaz mı gözlerimiz? İlkay hocanın bir sinema yıldızı olarak yemeği anlatacağı konuşmasını kaçırmamayı umuyorum.

Niyetim ciddi, yemek yiyelim

Yemek insan hayatının ayrılmaz bir parçası. Karın doyurmaktan çok daha fazlası. Evlendirme programlarında eş arayanlar gelen taliplerini az beğenirlerse çaya davet ediyor. Onların deyimiyle karşısındakinden elektriği daha yüksek voltta aldığında ise "o zaman biz bir yemek yiyelim" diyor. Yemek önemli…

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 00:16:01