Gelişen modern teknolojide farklı bir yerde konumlanan Xiaomi 14T serisi Leica kamerayı kullanmak açısından büyük bir fırsat sunuyor. John Berger’in ifadesiyle görmenin sözcüklerden önce geldiğini düşünürsek görmenin nesnesi olan fotoğrafçılıkta da Xiaomi 14T serisi önce geliyor. Xiaomi 14T ve 14T Pro, Leica optik bileşenleriyle donatılarak düşük ışık koşullarında dahi yüksek kaliteli fotoğraflar çekilmesine olanak tanıyor.
Xiaomi 14T Serisi, 6,67 inç büyüklüğünde AMOLED CrystalRes ekran ile güçlü bir görsel deneyim sunuyor. 2712 x 1220 çözünürlük, 446 ppi piksel yoğunluğu ve 12 bit renk derinliği ile canlı renkler ve akıcı animasyonlar sağlanıyor. 144 Hz’e kadar yenileme hızıyla kullanıcılar ultra akıcı kaydırma ve duyarlı dokunma deneyimi yaşayabiliyor. 4000 nite tepe parlaklığı ile hem iç hem de dış mekânlarda net görüntüler sunan ekran, günün saatine göre parlaklık ve renk sıcaklığını otomatik olarak ayarlıyor.
Xiaomi 14T Serisi, video çekiminde sunduğu özelliklerle de kullanıcılarını düşünüyor. Film Modu, varsayılan 2,39:1 en boy oranı, Sinematik Bulanıklık ve Odak Kaydırma (Rack Focus) özellikleriyle sinematik bir deneyim sunuyor. Yönetmen Modu ise profesyonel çekimler yapmak isteyen kullanıcılar için gelişmiş ayar kontrolleri sağlıyor. Xiaomi 14T Serisi, MasterCinema özelliği sayesinde 10-bit Rec. 2020 formatında HDR videolar çekebilme özelliğine de sahip bir cihazlardır. 30 fps’de 4K kayıt desteği, karanlık ve aydınlık alanlardaki karmaşık ayrıntıları yakalayarak gerçek hayattaki görüntü kalitesini sunuyor.
Sanat ve belgesel fotoğrafçılığı arasında köprü kurmakla anılan Henri Cartier Bresson Leica kamera denilince akıllara gelen bir usta. O Leica kameranın şampiyonuydu ve yeteneklerini en üst düzeyde ortaya koyan ilk fotoğrafçılardan biriydi. Leica, fotoğrafçının hem çevreyle etkileşime girmesine hem de anları olduğu gibi yakalamasına imkân sağlıyordu. Görece küçük boyutu, fotoğrafçının arka planda kaybolmasına da yardımcı oldu. Bu da Cartier-Bresson‘un tercih ettiği bir yaklaşımdı. Cartier-Bresson Leica kamera için “benim gözümün bir uzantısı” dediği de düşünülürse; Leica onun açısından vazgeçilmezdi.
Cartier-Bresson, çalışmalarıyla ilgili kuramlar ortaya atarken sokak fotoğrafçısının amacına dair iyi örtüşen “karar anı” ifadesini ortaya attı. Bu, bir fotoğrafın unsurlarının net bir şekilde bir araya geldiği o saniyenin kesirinden yararlanmak anlamına geliyordu. Resim çekme sanatına ilişkin bu temel anlayışı nedeniyle, icadından yaklaşık bir asır sonra bu ortamı yeniden keşfetmekle sıklıkla anılır. Cartier-Bresson yarım yüzyıldan fazla bir süre fotoğraf çekti ve nesiller boyu fotoğrafçıları, anı yaşarken gözlerine ve sezgilerine güvenmeye teşvik etti.
Karar anının önemine binaen Cartier-Bresson’un fotoğrafçılık felsefesini sergileyen ve en ikonik görüntülerinden bazılarını içeren “The Decisive Moment” (1952) dâhil olmak üzere çok sayıda fotoğraf kitabı yayınladı. Bu etkili kitapta bir sahnenin özünü ortaya çıkaran karar anını yakalamanın önemini vurguladığı direkt kitaptan şu alıntıyı yapabiliriz:
“Bir fotoğrafın konusunu tüm yoğunluğuyla iletmesi gerekiyorsa, biçim ilişkisi titizlikle kurulmalıdır. Fotoğrafçılık, gerçek şeylerin dünyasında bir ritmin tanınması anlamına gelir. Gözün yaptığı şey, gerçeklik kütlesinin içindeki belirli konuyu bulup ona odaklanmaktır… Bir fotoğrafta kompozisyon, eş zamanlı bir koalisyonun, gözün gördüğü öğelerin organik koordinasyonunun sonucudur. İçeriği biçimden ayırmak imkânsız olduğundan, kompozisyonu temel konu malzemesinin üzerine sonradan eklenmiş bir düşünceymiş gibi eklemeyiz. Kompozisyonun kendi içinde kaçınılmazlığı olmalı. Ancak hareketin içinde hareket halindeki unsurların dengede olduğu bir an vardır. Fotoğraf bu anı yakalamalı ve onun dengesini hareketsiz tutmalıdır.”
Bu kavram, Cartier-Bresson‘un fotoğrafik stilinin merkezi haline geldi ve günümüzde fotoğrafçıları etkilemeye de devam ediyor. Yine kendisinden alıntılarsak: “Şu dünyada karar anı olmayan hiçbir şey yoktur. İyi hazırlanmış bir başyapıt, böyle bir anın ayırdına varabilmek ve onu ele geçirmek demektir. Eğer durumların devinimi içinde o anı kaçırırsanız onu yeniden bulabilmek veya farkına varabilmek için şansınız olmayabilir.”
Leica kamera ise artık Xiaomi 14T serisine emanet! Xiaomi 14T ve 14T Pro, Leica optik bileşenleriyle donatılarak düşük ışık koşullarında dahi yüksek kaliteli fotoğraflar çekilmesine olanak tanıyor. Bu cihazlar, nefes kesen gece manzaralarını ve canlı şehir görüntülerini üstün netlikle yakalayabiliyor. Xiaomi 14T Pro’nun üçlü kamera sistemi, 15 mm’den 120 mm’ye kadar beş odak uzaklığını kapsayarak kullanıcıya geniş bir çekim esnekliği sunuyor. 50 MP ana kamera, Light Fusion 900 görüntü sensörü ve ƒ/1.6 diyafram açıklığıyla zengin detay ve dinamik aralık sağlıyor.
DİPNOT: BU BİR İŞBİRLİĞİDİR.