A password will be e-mailed to you.

Bugün Dünya Kız Çocukları Günü. Her şeyin bir gününün olduğu bu modern çağda bir şeylerin gününün olması o şeye dikkat çekmek için artık yeterli değil. Bu ikiyüzlü sistem, ne yazık ki günlerde ifade edilen vurgulara pratikte bir karşılık veremiyor. Oysa bu günler ne kadar da anlamlı olmalı. Ne yazık ki sistem sadece dilde bir karşılık buldurup iş icraate gelince sönük kalıyor. Bu anlamlı gün için Prof. Dr. Ayşegül Yaraman’ın “Dünya Kız Çocukları Günü” mesajını sizlerle paylaşmak istiyoruz:

“Kız çocuklarına reva görülen buz dağının görülebilen yüzü. Tarikatlardan rapçi Didi’ye sızan skandallarda dünyanın, çocuklarına cinsiyet ayırmadan nasıl kıydığını görüyoruz. Savaşlarda örneğin Gazze’de katledilen çocukların da cinsiyetine bakan yok. Zayıf halka çocuklar… Şiddet ve nefret sarmalı gücü yetenin gücü yettiğine her manada tecavüzünü getiriyor. Tabii ki kapitalizm, ataerki el ele besliyor bu sistemi. Mağduriyetini seslendiremeyen, bilmediğimiz nice çocuğun içinde, daha gizli kalanın erkek çocuk mağduriyeti olduğunu düşünüyor ve meseleye bu bağlamda çocuklarını sevmeyen bir dünya olarak vurgu yapmak istiyorum. Liderler hedef kitlelerinde eksik olanı görüp onun telafisi üzerinden propaganda yöntemi geliştirebilenlerdir. 23 Nisan’ın çocuklara “armağan” edilmesini de böyle bir boşluğun telafisi olarak yorumluyor ve geldiğimiz noktaya bakarak daha bir hayıflanıyorum.”

Prof. Dr. Ayşegül Yaraman kimdir?

Öğrenimini İzmir, İstanbul ve Paris’te yapan Ayşegül Yaraman lisansta psikoloji okudu, ayrıca psikiyatri sertifikası da aldı. Ayşegül Yaraman’ın yan dalı ise sistematik felsefe ve sanat felsefesidir. Lisansüstü çalışmalarında sanat eleştirmenliği, Üçüncü Dünya Tarihi, Osmanlı’dan Cumhuriyet’e Türkiye Tarihi, Osmanlıca çalıştı. İletişim alanlarında da eğitim alarak, tezlerini kadın konusunda gerçekleştirdi. Halen Marmara Üniversitesi SBF Fransızca Siyaset Bilimi ve Kamu Yönetimi Bölümünde öğretim üyesidir. En son çıkardığı Cinsiyetçi İkiyüzlülük (2020) kitabı başta olmak üzere kitapları, birçok edebi ve bilimsel çevirisi, editörlüğü, çeşitli makale ve bildirileri bulunmaktadır.

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 01:44:15