A password will be e-mailed to you.

17’inci yüzyılda barok eserleriyle “kraliyet ressamı” olarak tanınan ressamı Sir Anthony van Dyck’a ait tablo İstanbul’da ortaya çıktı.

Sanatatak Genel Yayın Yönetmeni Ayşegül Sönmez, 2012 tarihli Milliyet’teki yazısında kayıp tablolarla ilgili olarak dönemin Kültür Bakanı Ertuğrul Günay’a çağrı yapmıştı. 2014’te Ankara Resim Heykel Müzesi‘nden kaybolan resimler gündeme gelince bu yazıyı tekrar paylaştık. Ancak sanat eseri kaçakçılığı ve çalınan eserlerin sahip bulabilmesi nedeniyle bu haberleri duymaya devam edeceğiz gibi gözüküyor. Son olarak İstanbul’da 14 milyon dolarlık bir Anthony Van Dyck ele geçirildi. Avrupa üzerinden önce Rusya’ya ardından da Gürcistan üzerinden Türkiye’ye giren tabloyu pazarlamak isteyen iki işadamı koleksiyoner suçüstü yakalandı.

Anthony van Dyck’ın tablosunu İstanbul’da pazarlayan tekstilci iki işadamıyla polis müşteri kılığında iletişim kurdu. Yapılan yoğun pazarlık sonrasında 14 milyon TL para karşılığında anlaşma sağlandı. İşadamları, iletişim kurduğu kişilerin gerçekten işadamı olduğunu anlamak için para çantasının yanına güncel bir gazete koyarak fotoğraflarını kendilerine atmalarını istedi. Polis ekipleri de para çantasının yanına güncel bir gazete koyarak fotoğrafları çete üyelerine gönderdi. Tabloyu satmak isteyenler bunun üzerine polisten Topkapı’da lüks bir otelde yanyana iki oda kiralamasını talep etti. Bunun üzerine polis oda kiralayarak kaçakçı işadamlarını buraya davet etti. Her iki otel odası için de arama kararı alan polis ekipleri, kaçakçı işadamlarının odalarına girmesiyle birlikte operasyon için düğmeye bastı. Mehmet Ali Demir’in Vatan‘daki haberine göre, operasyonla gözaltına alınan, işadamları A.S. ve I.K., tabloyu Gürcistan’dan uluslararası hırsızlık şebekesinden 200 bin dolar para karşılığında aldıklarını, Gürcistan’da yaptırdıkları analizlerde tablonun gerçek olduğunu tespit ettiklerini söyledikleri öğrenildi. 

Tablonun Resim ve Heykel Müzesi uzmanları tarafından yapılan ilk incelemesinde ‘orijinal’ olduğunun tespit edildiği öğrenilirken, nihai raporun Mimar Sinan Üniversitesi Güzel Sanatlar Bölümü’nden oluşturulan uzman heyet tarafından incelendikten sonra hazırlanacak.

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 05:29:42