A password will be e-mailed to you.

İstanbul’un yeni disiplinler ötesi sanat mekanı Alt “Rodney Graham” ve “Kapıdan giremezsen, pencereden gir” sergileri ile açıldı.

Görsel sanat, performans gibi pratiklerin ara kesitlerinde programlar gerçekleştirecek Alt, Türkiye ve yeryüzünde sürekli değişen koşullara karşılık veren yeni sanatsal ifadelere yer vererek, paylaşımcı ve katılımcı bir kültürel platform oluşturmayı amaçlıyor. 

Yönetimini, dünyanın farklı şehirleri arasında sanat üzerinden kurduğu ilişkilerle tanınan Amerikalı küratör Mari Spirito’nun üstlendiği Alt, ilk sezonunda sanatta üreticilik meselelerini inceliyor. Alt’ın açılış sergileri, “Rodney Graham” ve “Kapıdan giremezsen, pencereden gir”, 19 Ocak-26 Mart tarihleri arasında ziyaretçileriyle buluşuyor.

İşlerinde film, fotoğraf, yerleştirme, resim ve müzik gibi farklı disiplinleri birleştiren Kanadalı sanatçı Rodney Graham, tarihi, edebi, felsefi, müzikal ve popüler kültür göndermeleriyle biliniyor. Graham’ın zamansız video ve müzik üretimini içeren Türkiye’deki ilk kişisel sergisinde sanatçının dört farklı işi,  A Reverie Interrupted by the Police [Polisin Yarıda Kestiği Bir Düş] (2003) ve Graham’ın üçlemesini oluşturan Vexation Island [Can Sıkıntısı Adası] (1997); How I Became a Ramblin’ Man [Nasıl Avare Bir Adam Oldum] (1999); ve City Self/Country Self [Şehirli Benlik/Taşralı Benlik] (2000) videoları yer alıyor. Graham farklı tarihi karakterlere bürünerek, “özgünlük,” “deha” gibi kavramlarla iç içe geçmiş sanatçı mitini alaşağı ediyor.

Sanat mekanı Alt, “Kapıdan giremezsen, pencereden gir” ile son dönemde bu coğrafyadan yola çıkan üretimlere yer veriyor. Sergide insanın en karmaşık düşün süreçlerinden biri olarak becerikliliği ve her bireyin topluma katılmak üzere geliştirdiği yöntemleri, Aykan Safoğlu, Hasan Özgür Top ve Hera Büyüktaşçıyan’ın işleriyle anlatılıyor.

Safoğlu’nun sergideki Untitled (Gülşen & Hüseyin) [İsimsiz (Gülşen & Hüseyin)] (2015) adlı çift-kanallı video yerleştirmesi, sanatçının yerinden olma ve cinsiyet ayrımcılığı tehdidi karşısında kendi kimliğini koruyabilmek için sürdürdüğü arayışlarla ilişkileniyor. Hasan Özgür Top, A Gift from the Middle East [Orta Doğu’dan Bir Hediye] (2013)” adlı yerleştirmesiyle, Suriye iç savaşında tahrip edilen Halep Camii’ne beklenmedik bir restorasyon önerisi getirerek, iyileşmeyecek yaralara değiniyor. Hera Büyüktaşçıyan ise When things find their own cleft [Bir şeyler çatlağını bulduğunda…] (2016) isimli müdahalesinde, saklı tarihlerin gün yüzüne çıkışını bir direniş biçimi olarak irdeliyor.

Mari Spirito

Sanat mekanı Alt’ın küratörü ve direktörü Mari Spirito, aynı zamanda dünya genelinde mekânlara özgü sergileri ile bilinen sanat organizasyonu Protocinema’nın kurucu direktörlüğünü ve küratörlüğünü üstleniyor. Protocinema’nın kuruluşundan önce, 12 yıl boyunca New York’taki 303 Gallery’nin direktörlüğünü yapan Spirito, 2012 yılında 2. Mardin Bienali’nin danışmanlığını yaptı.  Aynı yıl, Brezilya’daki Instituto Inhotim’de Independent Curators International (ICI) – Curatorial Intensive on Site-Specificity’ye katıldı. 2013 yılında Övül Durmuşoğlu ile birlikte Ankara Anadolu Medeniyetleri Müzesi’ne dair “Asar-ı Atika” adlı bir araştırma projesi için ICI/SAHA hibesi aldı. Mari Spirito daha önce Basel ve Miami Beach’te Art Basel Conversations and Salon programlarını kurguladı; Art Basel Crowdfunding Initiative’de jüri üyeliği, New York’ta Participant Inc. ve İstanbul’da Collectorspace kurul üyeliği yaptı.

Rodney Graham

Kanadalı sanatçı Rodney Graham, Museu d’Art Contemporani de Barcelona’da (2010), Los Angeles’ta Museum of Contemporary Art’ta (2004),  Londra’da Whitechapel Art Gallery’de (2002), Berlin’de Hamburger Bahnhof’ta (2001) ve Kunsthalle Wien’de (1999) kişisel sergiler açtı, Sidney, Whitney, New York ve Lyon Bienalleri’ne katıldı. 1997 yılında 47. Venedik Bienali’nde Kanada’yı temsil eden Graham, Gershon Iskowitz Prize, Kurt Schwitters-Preis, Niedersächsiche Sparkassenstiftung ve Audain Prize for Lifetime Achievement in the Visual Arts ödüllerine layık görüldü. 

Aykan Safoğlu

Berlin’de çalışmalarını sürdüren Safoğlu (d. 1984, İstanbul), Ashkal Alwan (Beyrut), Jewish Museum (New York), nGbK (Berlin) gibi uluslararası sanat kurumlarında sergilere katıldı.  2014’te Images Festivali’nde (Toronto) On Screen Ödülü’ne ve 2013’te Uluslararası Oberhausen Kısa Film Festivali’nde Şehir Büyük Ödülü’ne layık görülen Safoğlu’nun Bard College’daki Milton Avery Graduate School of the Arts’tan fotoğraf alanında bir yüksek lisans derecesi bulunuyor.

Hasan Özgür Top

İstanbul’da yaşayan Hasan Özgür Top (d. 1988, Ankara), Galeri Zilberman’da (İstanbul), Depo’da (İstanbul) ve Lothringer 13’te (Münih) grup sergilerine katıldı ve işleri Siemens Sanat – “Sınırlar Yörüngeler” (2014) ve “Mamut Art Project”(2013) kapsamında gösterildi. Sanatçı, 14. İstanbul Bienali’ne (2015) paralel düzenlenen “Duygusal Düşünme” atölyesine katıldı. Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nden resim alanında bir lisans derecesi bulunuyor.

Hera Büyüktaşçıyan

Marmara Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi’nde eğitim alan Hera Büyüktaşçıyan (d.1984, İstanbul), State of Concept’te (Atina), Galeri Manâ’da (İstanbul) ve PiST’te (İstanbul) kişisel sergiler açtı. Büyüktaşçıyan, 14. İstanbul Bienali, 56. Venedik Bienali (Ermenistan Pavyonu) ve “The Jerusalem Show VII” (Kudüs) gibi uluslararası sergilere katılmanın yanı sıra, en son Delfina Foundation (Londra) ve Villa Waldberta’da (Münih) misafir sanatçı programlarına konuk oldu.

Daha fazla yazı yok
2024-11-22 01:37:42