Alain Matalon geçtiğimiz günlerde açıklanan 44. İstanbul Müzik Festivali programını değerlendirdi. Yazarımız programı önceki yıllara göre sönük bulsa da en dikkat çekici 8 performansı sizin için seçti.
44. İstanbul Müzik Festivali programı açıklandı, biletler satışta. Klasik müzikseverlerin her sene merakla beklediği bu büyük festival bu sene biraz sönük geçecek gibi. Hem seslendirilecek eserler hem de konuk müzisyenler önceki senelere göre biraz daha alt seviyede görünüyor. Buna rağmen festivalin Shakespeare teması heyecan verici. Sizlere ağırlıklı olarak İngiliz ozanın sayısız besteciye ilham kaynağı olmuş olan eserlerinin seslendirileceği festivalden, kaçırılmaması gereken 8 tane konser seçtik.
YILDIZLAR BULUŞMASI
ANTONIO MENESES & MARIA JOÃO PIRES
Maria João Pires, piyano
Antonio Meneses, viyolonsel
4 Haziran Cumartesi, 20:00, Süreyya Operası
Ludwig van Beethoven: Viyolonsel Sonatı No.4 Do Majör, op.102 No.1; Piyano Sonatı No.32 Do minör, op.111
Manuel de Falla: Viyolonsel ve Piyano için Popüler İspanyol Süiti
Johannes Brahms: Viyolonsel Sonatı No.1 Mi minör, op.38
Eğer bu ikilinin 2013’te beraber çaldıkları The Wigmore Hall Recital konser albümünü dinlediyseniz, bu konserin neden kaçmaz olduğunu hemen anlayacaksınız. Normal repertuarında daha çağdaş bestecilerin eserlerini seslendirmeyi tercih eden Meneses’in romantic piyano ekolünün en önde gelen temsilcilerinden Pires ile uyumları (özellikle bu konserde de çalacakları Brahms’ın 1. Çello Sonatı’nda) muhteşem. Programın kendisi her ne kadar heyacan verici olmaktan uzak olsa da, görülmeye değer bir işbirliği olacağı kesin.
ACADEMY OF ST MARTIN IN THE FIELDS & MURRAY PERAHIA -I
Murray Perahia, piyano & şef
6 Haziran Pazartesi, 20:00, Aya İrini Müzesi
Felix Mendelssohn : Yaylı Çalgılar Senfonisi No.13 Do minör, "Sinfoniesatz"
Wolfgang Amadeus Mozart: Piyano Konçertosu No.9 Mi bemol Majör, K 271, "Jeunehomme"
Robert Schumann: Senfoni No.2, Do Majör, op.61
Her zaman her şey istedigimiz gibi olamıyor. Bu da bir başka iyi isimli ama heyecan vermekten uzak programa sahip bir akşam olacak. Bu yılki İstanbul Müzik Festivalki Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü almaya hak kazanan Murray Perahia’nın kariyeri zaten ortada. Academy of St Martin In The Fields ise klasik repertuar denince dünyada ilk akla gelen isimlerden. Bu iki müziksel gücün buluşması -program ne olursa olsun- izlenir.
İDİL BİRET: BİR VİRTÜÖZÜN PİYANO MARATONU
İdil Biret, piyano
2 Haziran Perşembe, 20:00, Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall
5 Haziran Pazar, 18:00, Süreyya Operası
8 Haziran Çarşamba, 20:00, Aya İrini Müzesi
İdil Biret bu seneki Müzik Fetivali’ne birbirinden bir hayli farklı programa sahip üç tane ayrı resitalle katılıyor. Faure, Bartok, Stravinski, Ravel ve Prokofiev’li ilk resital program açısından en derinlikli olanı. Piyanistin Schubert ve Liszt çalacağı 5 HAziran resitali ise, Biret’in ana repertuarını oluşturan romantik dönem performansını dinlemek için iyi bir fırsat. 8 Haziran gecesi ise sanatçı sadece Bach eserlerinden oluşan bir müzik ziyafeti sunacak. Bu üç konser arasından bir tanesini seçmek gerekirse, Bach programının olduğu son resitali tercih edebilirsiniz. J.S. Bach, Biret’in hocası Kempff’in piyano transkripsiyonları dışında pek yer vermediği bir besteci. Bu tamamen kişisel bir tercih, fakat Biret’in romantik eserler için -bence- fazla stoacı tarzının Bach’ın müziğine daha uygun olduğunu düşünüyorum. Eğer Bach sevmiyor ya da bilet bulamadım diyorsanız ikinci tercihinizi Bartok ve Stravinski’den yana kullanın.
ALEXEI VOLODIN
"EĞER MÜZİK AŞKIN GIDASIYSA, DURMADAN ÇALINIZ"
Alexei Volodin, piyano
Mert Fırat, oyuncu
Tilbe Saran, oyuncu*
10 Haziran Cuma, 20:00, Sent Antuan Alt Kilisesi
Sergei Prokofiev: Romeo ve Juliet balesinden 10 Parça
Felix Mendelssohn (piyano düz: S. Rachmaninov): Bir Yaz Gecesi Rüyası, op.61 MWV M13: I. Scherzo *
Nikolai Medtner: Masal No.4 Do diyez minör, op.35: Kral Lear’dan "Esin rüzgârlar, esin! Yanaklarınız çatlayıncaya kadar üfürün!"
Sergei Rachmaninov: Sonat No.1, op.28
44. Istanbul Müzik Festivali’nin teması olan Shakespeare: Eğer Müzik Aşkın Gıdasıysa, Durmadan Çalınız’a uygun olarak günümüzün en yüksek tekniğe sahip piyano virtüözlerinden Alexei Volodin’in çeşitli bestecilerin Shakespeare eserlerinden esinlendikleri parçaları çalacağı resitalle ilgili tek bir tereddütüm varsa, o da konser mekanı. İKSV’nin festivali farklı ve aynı zamanda kültürel ve tarihsel önemi olan mekanlara taşımasını anlayabilsem de, St Antuan Kilisesi ve benzeri yerler akustik açıdan tatmin edici olamıyor. Özellikle piyano gibi reverbasyonu yüksek enstrümanların sesleri fazla dağılıyor. Buna rağmen, bu muhteşem Rus piyanisti dinlemek için o kadarına katlanacağız.
DENİZ KÜSTÜ
Yaşar Kemal’in romanından uyarlanan müzik tiyatrosu
Hezarfen Ensemble
Michael Rafferty, şef
Gwion Thomas, Robyn Allegra Parton, Louise Innes, Damian Thantrey, Edward Grint, solistler
Evrim Akyay, Gizem Bilgen, Mert Öztekin, Serhat Kural, dansçılar
11 Haziran Cumartesi, 14:00 / 20:00, Süreyya Operası
Müzik: Michael Ellison
Libretto: Simon Jones
İstanbul Müzik Festivali’nin artık gelenekselleşmiş dünya prömiyerlerinde bu sene karşımıza farklı bir eser çıkıyor. Müzik, söz ve dansın birleşeceği bu performansta bizi nelerin beklediğini bilmesek de, aynı gecede Yaşar Kemal’in nesirleri ve Michael Ellison’un müziğini birlikte deneyimleyebilme şansını bir daha bulamayabilirsiniz.
YILDIZLAR BULUŞMASI II
ARTEMIS QUARTET & GAUTIER CAPUÇON
Artemis Quartet
Gautier Capuçon, viyolonsel
13 Haziran Pazartesi, 20:00, Süreyya Operası
Ludwig van Beethoven: Yaylı Çalgılar Dörtlüsü, No.7, op.59 No.1, "Razumovsky"
Franz Schubert: Yaylı Çalgılar Beşlisi, op.163 D 956 (1828)
Gece Beethoven’ın belki de en çok teknik gerektiren yaylı çalgılar dörtlüsü ile açılacak, ama bu akşamın asıl yıldızı tabii ki Schubert’in Yaylı Çalgılar Beşlisi. Artemis dörtlüsünün samimi ve canlı soundları ile Capuçon’un üstün tekniğini birleştirecek bu konser kaçırılmaması gerekenlerden.
VARŞOVA FİLARMONİ ORKESTRASI
& HERBERT SCHUCH
Jacek Kaspszyk, şef
Herbert Schuch, piyano
17 Haziran Cuma, 20:00, İş Sanat Konser Salonu
Pyotr İlyiç Çaykovski: Romeo ve Juliet Fantezi Uvertürü
Sergei Rachmaninov: Paganini’nin bir Teması Üzerine Rapsodi
Mieczysław Weinberg: Senfoni No.4 La minör, op.61
Bu konsere Çaykovski ve Rahmaninov için gelsek de, büyük ihtimalle Weinberg için kalacağız. Yakın geçmişin en üretken bestecilerinden olan ve bestelediği yirmiden fazla senfonisi olan Weinberg’in coşkulu ve yüksek nabızlı 4. Senfoni’si Türkiye’de ilk defa seslendirilecek. İki tane heyecanlı ve yüksek tempolu bölümün arasında iki tane yavaş bölümün yer aldığı senfoni, bu eserle ilk defa tanışacak olan müzikseverlere sürprizlerle dolu bir yarım saat vaadediyor. Varşova Filarmon, bu gece 2014 yılında çıkarttıkları albüm kaydına yakın bir performans sergilerlerse çok mutlu olacağız. Aslında 4. yerine Weinberg’in 6. Senfonisi’ni seslendirselerdi, Varşova’nın muhteşem korosunu da dinleyebilirdik, ama ne yapalım.
VİYANA SENFONİ ORKESTRASI
& PABLO HERAS-CASADO & ALICE SARA OTT
Pablo Heras-Casado, şef
Alice Sara Ott, piyano
24 Haziran Cuma, 20:00, Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı
Pyotr İlyiç Çaykovski: Orkestra için Fantezi Uvertür Fa minör, Op.18 "Fırtına"
Franz Liszt: Piyano Konçertosu No.2 La Majör, S.125
Antonín Dvořák: Senfoni No. 7 Re minör, op.70 B.141
İstanbul Müzik Festivali’nin her sene merakla beklenen kapanış konseri programı, doğrusu bende bu yıl biraz hayal kırıklığı yarattı. Viyana Senfoni, her ne kadar kökenleri 1900’e dayansa da, müzikal açıdan inişli çıkışlı bir tarihe sahip bir orkestra. Bu geceki klasik programın altından kolaylıkla kalkacakları kesin ancak adlarındaki “Viyana”ya çok aldanmamak lazım, zira Viyana Filarmoni değiller. Gecenin solisti Alice Sara Ott’u bir defa canlı dinleme şansıne erişmiştim, ve geceden pek memnun ayrılmamıştım. Buna rağmen kendisi Deutsche Grammofone’un yıldız müzisyenlerinden bir tanesi ve Liszt Konçertosu’nu nasıl yorumlayacağını merak ediyorum.