A password will be e-mailed to you.

İstanbul, bu yıldan itibaren yeni bir uluslararası çağdaş sanat fuarına daha ev sahipliği yapacak. 7 yıldır Ankara’sa ArtAnkara Çağdaş Sanat Fuarı’nı düzenleyen ATİS Fuarcılık’ın girişimi Artcontact Istanbul, genç sanatçılara önem vermenin yanı sıra kamusal alanda sanat çalışmalarını ve uluslar arası işbirliklerini hedefliyor.

Artcontact Istanbul‘da aralarında Mehmet Aksoy, Devrim Erbil, Bedri Baykam, Ertuğrul Ateş, Prof. İsmail Ateş, Metin Yurdanur, Cem Sağbil, Süleyman Saim Tekcan, Aydın Ayanun da bulunduğu yerli, yabancı bine yakın sanatçının eserleri, Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’nin 10 bin metrekare kapalı, 5 bin metrekare açık alanında sergilenecek. 45 yıl sonra kapılarını yeniden açan, İstanbul’un en eski sanat galerilerinden Maçka Sanat, AB Gallery Korea, Rusevi, İsviçre Clauia Schmidt Gallery, Brezilya Silvio Piesco Art, Arte Des-Generado İspanya ve Azerbaycan Azart Gallery de fuarın dikkat çeken katılımcılarından. Covid pandemisinin farklı boyutlarıyla işlendiği dikkat çekici projelerin de yer aldığı fuar kapsamında söyleşiler, paneller, konserler de düzenlenecek.

3-6 Haziran’daki Contemporary Istanbul ile aynı anda gerçekleşecek ArtContact Istanbul, 31 Mayıs’taki ön izleme ile sanat takipçileri ile buluşacak. Avrasya Gösteri ve Sanat Merkezi’ndeki fuar, hafta sonu yasakları devam ederse 4 Haziran, etmezse 6 Haziran’a kadar, 10:00-20:00 saatleri arasında ziyaret edilebilecek.

Programında neler var?

Orhan Umut

İnsan Duraklaması

Katılımcıların bireysel değil galeriler aracılığıyla yer alabildiği fuarın dikkat çekici projelerinden biri, ‘İnsan Duraklaması’. Türk Seramik Derneği’nin ilk kez bütün disiplinlere açık gerçekleştireceği bir etkinlik olan uluslararası görsel sanatlar sergisi için neden ‘Antropause-İnsan Duraklaması’ kavramını seçtiklerini, serginin küratörleri Mutlu Başkaya, Fatma Batukan ve İlhan Marasalı şöyle anlatıyor:

“Tüm dünyanın aynı anda savaş verdiği o görünmez düşmanı, korona virüsü biz insanlar yarattık. Doğal yaşam alanlarına yayılarak, doğal kaynakları bencilce kullanarak, karbon ayak izimizi azaltmak yerine artırarak, küresel ısınmaya neden olan biz yarattık. Ve Covid-19 pandemisi tüm dünyada büyük bir dönüşüme yol açtı. Bireysel, toplumsal ve ekonomik alanda önemli davranış değişikliklerini zorunlu kıldı. Pandemi sırasında yaşamın yavaşlamasının ise dünyanın kısmen de olsa kendisini onarması için bir fırsat yarattığını gördük. Bu süreç, aynı zamanda gittikçe kalabalıklaşan gezegenimizi nasıl daha doğru bir şekilde paylaşabileceğimizi düşünmemizi sağlamalı. Yaban hayatı üzerine çalışan bilim insanları, korona virüs sonrası ‘Antropause’ olarak adlandırdıkları büyük ‘insan duraklaması’nı mercek altına aldı. Covid-19 tehdidi yüzünden küresel ölçekte insan faaliyetindeki geçici yavaşlamanın diğer canlılar üzerinde derin bir etki yaratma olasılığının yüksek olduğunu düşünüyorlar. Doğru yolda ilerlersek, pandemi, doğanın kurtuluşu olabilir!”

Fuarda bu başlık altındaki sergide, aralarında Koreli sanatçı Kim Yong Moon ile Zerrin Tekindor, Hasan Şahbaz, Elifko, Çağlar Uzun, Claudia Schmidt’in de bulunduğu 48 sanatçının eserleri görülebilecek.

Tonlarca ağırlığında dev heykeller

Fuar alanına gelenler, 10-15 ton ağırlığında, en büyüğü 5,5 metre boyunda olan çarpıcı heykellerle karşılaşacaklar. Mehmet Aksoy, Metin Yurdanur ile ASAŞ Sanat ve Atölye 20’nin yirmiye yakın heykeli fuarın açık alanında yer alacak. Kamusal alanda büyük heykelleri olan, uluslararası fuarlarda ve koleksiyonerlerde işleri olan, Türkiye’nin önemli kadın heykel sanatçılarından Sevgi Karay’ın eserleri de bu kapsamda görülebilecek.

Fuarın destek verdiği genç sanatçıların heykelleri ile Eskişehir Tepebaşı Belediyesi’nin pişmiş toprak çalışmaları da yine açık alanda görülebilecek. Demir Heykel Çalıştayı ve sokak sanatı çalışmaları da fuar etkinlikleri kapsamında gerçekleştirilecek.

Dışkapı Hastanesi Sanat Atölyesi

ArtContact Istanbul’da yer alan projelerden bir diğeri; Dışkapı Hastanesi Sanat Atölyesi. Ankara’da bulunan ve pandemi dolayısıyla yoğun günlerin yaşandığı hastanede, sanatın iyileştirici, ruhlara iyi gelen yönünü göz önünde bulunduran, ‘Zihinsel yorgunluğu giderecek tek şey olarak renklere sarıldık’ diyen doktorlar ve diğer sağlık personelinin, eski bir ameliyathaneyi atölyeye çevirip, orada resim yapmaya başlamasıyla ortaya çıkan Dışkapı Hastanesi Sanat Atölyesi sanat takipçileriyle buluşacak.

Covid temalı proje: I-Solated Contact

Diğer bir proje ise Özge Gökbulut Özdemir’in küratörlüğünü yaptığı I-Solated Contact. Birleşik Krallık, Hindistan, Avustralya ve Türkiye’den 19 sanatçının çalışmaları aracılığıyla Covid-19 küresel salgını nedeniyle izole ve mesafeli zamanlarımızda pek çok şeyle yeniden kurduğumuz bağlantıya odaklanan proje, dünyanın farklı coğrafyalarında izole olmuş sanatçılar arasındaki izole bir teması ve uzun bir kapanma süreci sonrasında sanat ve toplumun gerçek bir sanat atmosferinde yeniden buluşmasını da temsil ediyor.

Macsabal İpek Yolu sergisi

Mutlu Başkaya ile Kim Yong Moon’un küratörlüğünü yaptığı, 27 sanatçının eserlerinin yer aldığı ‘Macsabal İpek Yolu Sergisi’, 1 Haziran’dan itibaren izlenime sunulacak.

Gençlere ve yerel yönetimlere de yer verecek

Hacettepe Üniversitesi, Şırnak Üniversitesi, Bahçeşehir Üniversitesi’nden gençlerin katılımlarının olacağı fuarda, İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Beşiktaş Belediyesi, Şişli Belediyesi, Kartal Belediyesi, Beylikdüzü Belediyesi, Üsküdar Belediyesi ile Eskişehir Tepebaşı Belediyesi de sanat projeleri ve sanatçılarıyla ArtContact Istanbul’da yerini alacak.

Mersad Berber Müzesi, Aydın Doğan Vakfı, IWC Dünya Suluboya Derneği, UKKSA, Turkish Painting, Hamiye Çolakoğlu Seramik Müzesi, Hacettepe Üniversitesi Modern Müzesi, İmoga Grafik Sanatlar Müzesi ile İyilik için Sanat, Sanata Engel Yok ve Art-İstanbul Suluboya Derneği de fuarda olacak.

Paneller ve konserler

Fuar kapsamında aralarında Tamer Levent, Suat Arıkan, Akın Ekici’nin de bulunduğu isimlerin katılacağı söyleşiler ile panel ve konserler, pandemi kuralları çerçevesinde gerçekleştirilecek. Bu kapsamdaki etkinliklerden ‘İbrahim Balaban Paneli’, 1 Haziran’da yapılacak. Zafer Bilgin’in moderatörlüğünü yapacağı panelin katılımcıları, Emre Zeytinoğlu, Nebil Özgentürk, Nazım Alpman, Reis Çelik, Cüneyt Uzunlar ve Hasan Nazım Balaban.

Açılış konserinin yanı sıra Muammer Ketencioğlu ve Balkan Yolculuğu Konseri (Medeniyetlerin Sesi Korosu katılımıyla), Ethem Çalışkan’a Saygı Konseri ve Bau Trio, 1 ve 2 Haziran’da dinlenebilecek.

Sağlık personeline ücretsiz

Yüzü aşkın galeri, müze, üniversite, kurum, proje ve insiyatifin yer aldığı ve pandemi kurallarına uygun olarak gerçekleştirilecek fuarda, bu nedenle aynı anda belirli sayıda ziyaretçi kapalı mekanda kabul edilecek. Son iki yıldır Covid nedeniyle zorlu çalışma şartları bulunan sağlık personeli ile eşleri, fuara bir ücret ödemeden girebilecekler.

Üç önemli isme üç ödül

31 Mayıs’taki ön izleme kapsamında BAU Jazz’ın açılış konseri sonrasında ödül töreni düzenlenecek. ArtContact Istanbul’un ilk senesinde üç ödül sahibini bulacak; ‘Sanatçı Onur Ödülü’, ‘Sanata Katkı Onur Ödülü’ ve ‘Kurum Onur Ödülü’. Fuarın logosunda, Hacettepe Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Grafik bölümünden Prof. Namık Kemal Sarıkavak’ın imzası bulunurken, ödül heykelciği, Anadolu Üniversitesi Güzel Sanatlar Fakültesi Heykel bölümü öğretim üyesi Selçuk Yılmaz tarafından tasarlandı. İstanbul’un 7 tepesine gönderme yapan ödül heykelciği, 7 martı figüründen oluşuyor.

Fuarda giriş ücreti yetişkinler için 30 TL, öğrenciler için 15 TL olacak.

 

İLGİLİ HABERLER

İBB’den Bienal’e rakip bienal

15. Contemporary Istanbul çevrim içi başlıyor

Daha fazla yazı yok
2024-11-23 09:31:37