A password will be e-mailed to you.

Algoritmalar ve bitkiler bir sergide nasıl buluşur?

Siemens Healthineers’ın bir ilke imza attığı sergisi, bitkileri bambaşka bir perspektiften ele alıyor. Algoritmalar ve Bitkiler çevrimiçi ziyarete açıldı.

Tıbbi görüntüleme cihazları şirketi Siemens Healthineers; bilim, sanat ve teknoloji arasında bağlar kurmak hedefiyle sıra dışı bir sergi projesi gerçekleştiriyor: Algoritmalar ve Bitkiler. 28 Nisan tarihinden itibaren cekimgucu.siemenshealthineers.com adresinden çevrimiçi ziyarete açılan sergi, sanat tarihçi Seda Yörüker’in küratörlüğünde ve radyolog Prof. Dr. Ercan Karaarslan’ın danışmanlığında radyoloji uzmanları tarafından tomografi, MR, mamografi makinelerinde çekimi yapılan bitkileri karşımıza çıkarıyor.

İkonik dolmalık biberin izinde

Siemens’in 1978 yılında Almanya’nın Erlangen kentinde üretimini gerçekleştirdiği MR makinesinde ilk çekimini bir insan yerine dolmalık biberde yapması bu serginin tarihsel referansını oluşturuyor. Serginin küratörü Seda Yörüker’in dile getirdiği gibi “Sıra dışı hareketler bilim ile sanatın jestüelliğinde anlamını buluyor.” Bugün söz konusu dolmalık biber çekimi Siemens’in Erlangen’deki Siemens MedMuseum adlı müzesinde yer alıyor ve dünyanın her yerinden izleyicilerle buluşuyor. İkonik dolmalık biberin izinde, bugünün ileri teknolojiyle donanmış tıbbi görüntüleme cihazlarında çekimi gerçekleştirilen bitkiler bu kez alışılmadık bir görüntülemeyle bizi şaşırtıyor.

Bitkiler, dünyamızın sıra dışı varlıkları. Kendi aralarında titreşimler yoluyla iletişim kuran bitkiler bizim açımızdan daima sessizliklerini ve dolayısıyla gizemlerini koruyorlar. Yüzyıllardır tıp alanının da ilgi odağı olan ve şifayla ilişkilendirilen bitkiler, hem yaşamsal, hem de estetik anlamda güzeller. Onlar ekolojik sorgulamalar için olduğu kadar sıra dışı görüntüleri, çarpıcı varlıkları nedeniyle de çağdaş sanatın içindeler. Dünyada artan bir biçimde bienallerde, müze ve galeri mekânlarında bir sanat enstelasyonu olarak yeşil yapraklı canlılara rastlıyoruz. Bize karşı sessizlikleri ve dolayısıyla bilinmezlikleriyle onlara sonsuz merak duyuyoruz.

Algoritmalar bitkilerin dünyasına bakıyor

Algoritmalar ve Bitkiler adlı sergi zeytin, kivi, bezelye, mimoza, ceviz, selvi, ananas, lahana, avokado, nar gibi tümü Türkiye coğrafyasında yetişen bitkilerin tıbbi görüntüleme cihazlarında gerçekleştirilmiş çekimlerini izleyicilerle buluşturuyor. Coğrafi açıdan oldukça zengin bir bitki dünyasına sahip Türkiye’nin tüm şehirlerindeki hastanelerinde Siemens görüntüleme cihazlarını kullanan radyoloji uzmanlarına açık davet yoluyla başlayan sergi projesi, uzmanların heyecanlı çekimleriyle sonuçlandı. Bilimsel titizlik ile sanatsal yaratının bir arada işlediği çekim süreci hem tıp uzmanları hem de izleyiciler için bakmak, daha yakından bakmak, görmek, daha ötesini görmek gibi optik sorgulamalara kapı aralıyor. Görüntüleme cihazları algoritmalarla çalışıyor yani bir sorunu çözmek veya belirlenmiş bir amaca ulaşmak için tasarlanmış bir yol ve izlenen işlem adımları söz konusu. Algoritmalar bu sergi vesilesiyle bu kez bitkilerin dünyasına bakmak için işliyor.

Geliri KAÇUV’un çalışmalarını destekleyecek

Algoritmalar ve Bitkiler adlı sergi projesi sağlık konusunda önemli bir misyon barındırıyor. Sergi sonrasında radyoloji uzmanlarının gerçekleştirdiği bitki çekimleri dijital fotoğraf baskı olarak satışa sunulacak ve buradan elde edilen gelir KAÇUV’a (Kanserli Çocuklara Umut Vakfı) bağışlanacak.

 

İLGİLİ HABERLER

Haftanın Kitabı: Resimli Türkiye Florası Projesi – Cilt 2

Refik Anadol’un “Arşiv Rüyası”

Daha fazla yazı yok
2024-11-24 18:17:11