A password will be e-mailed to you.

Batı’da yıllarca “Utanç duvarı” (Schandmauer) diye anılan ve Batı Berlin’i abluka altına alan beton sınır 9 Kasım 1989’da yıkıldı. Yıkımın 31’inci yılının kutlandığı bu hafta Berlin’deki DDR (Doğu Almanya) Müzesi’nde “Resim Ütopyası – Komünizme Övgü” (Painting Utopia – In Praise of Communism)­ adlı çevrimiçi bir sergi başladı.

DDR Müzesi, bir zamanlar Doğu Berlin’deki İstatistik Evi‘nde asılı duran ve 2010’dan beri kendi bünyesinde sergilediği Ronald Paris‘in aynı isimli anıtsal freskini konu alan “Resim Ütopyası – Komünizme Övgü” (Painting Utopia – In Praise of Communism) adlı dijital sergisini Google Arts & Culture’da İngilizce ve Almanca seçeneklerle ücretsiz sunuyor.On bir metre uzunluğundaki fresk, 1969/1970’te İstatistik Evi’nin konferans odası için yapıldı. Çalışma, Bertolt Brecht‘in komünizmi “the simple that is difficult to make” (basit ama yapması zor) olarak tanımladığı aynı adlı şiirinden ilham aldı.

Resim Ütopyası – Komünizme Övgü”deki yüksek çözünürlüklü görüntüler sayesinde izleyiciler, o dönemin ütopyasını ve vizyonlarını tanıyor. İzlenimler, DDR Müzesi’nin akademik direktörü Dr. Stefan Wolle tarafından kısa metinlerle tamamlanıyor. “Zamanın eşsiz tanığı, işçi sınıfının zaferini müjdeliyor ve ona giden tarihsel yolu izliyor. Ronald Paris, Orta Çağ ve diğer çağların görüntülerinden yararlanıyor. Aynı zamanda, komünist ütopyaya olan bağlılığını mevcut sistemin eleştirisiyle birleştiriyor” diyor, Wolle.

Berlin Duvarı‘nın yıkılışı, sonunda sosyalizmin Doğu Almanya‘daki başarısızlığını mühürledi. Eski İstatistik Evi’nin binası 2008’de kapatıldı ve planlanan yıkım nedeniyle, fresk DDR Müzesi’ne taşındı. Müze, restorasyonu için 20 bin Euro yatırım yaptığı freski o zamandan beri sergiliyor.

 

İLGİLİ HABERLER

Rockçı ressamdan müzik efsanelerine saygı duruşu

Burası Kaliforniya Değil!

Daha fazla yazı yok
2024-11-21 21:44:43