İşgalin ardından doğan yeni Irak’ta politik dengeler yerine oturmasa ve çatışmalar sürse de değişim devam ediyor. Saddam’ın Basra’daki sarayı da müze olarak halka açılıyor.
İşgalin başladığı 2003’ten bu yana çatışmaların sürdüğü Irak’ta her şeye rağmen yeni bir hayat şekilleniyor. İdam edilen eski Irak başkanı Saddam Hüseyin’in lüks sınırlarını zorlayan Basra Sarayı da bu değişim ve dönüşümün simgelerinden biri olmak üzere. Fikir babalığını Irak Devlet Kültür Mirası Kurulu Başkanı Qahtan al-Abeed’in yaptığı proje ile saray sonbaharda bir müze olarak halka açılacak.
Observer’ın haberine göre, Saddam’ın Amerika tarafından yakalanmasıyla birlikte 2008’de bu fikri ortaya atan al-Abeed’in dileği 2010’da gerçekleşmiş ve dönüşüm kararı alınmış. Basra yönetimi 3,5 milyon dolarlık projenin 3 milyon dolarlık kısmını karşılasa da çoğu İngiliz petrol şirketleri olmak üzere İngiliz yardım kuruluşların ve British Museum’un desteği ile maliyet karşılanmış.
IŞİD yüzünden yaşanan tahribe rağmen Basra Irak’ın en büyük ikinci şehri ve en hızlı büyüyen şehri. Petrol endüstrisi ve geçmişe göre düzelen politik durum sayesinde ekonomik canlanma yaşayan kentin müzeyle birlikte kültürel değerini de geri kazanması umuluyor.