A password will be e-mailed to you.

Borusan Contemporary, 16. İstanbul Bienali ile birlikte yeni sanat sezonunda, video sanatının öncülerinden Bill Viola’nın İstanbul’daki ilk sergisine ev sahipliği yapıyor. “Bill Viola: Geçici”, sanatçının kariyerinin ilk yıllarından bugüne farklı üretim dönemlerine ışık tutarak sanatçının pratiğini inceliyor.

Zamanımızın en önemli ve saygı duyulan video sanatçılarından biri olan Bill Viola, 40 yılı aşkın süredir, bu süreçte hızla gelişen video teknolojisini kullanarak, insan olmanın gizemlerini inceliyor.Anlatılarıyla klasik Budizm’deki koanları, yani bilmeceleri andıran yapıtlar, Viola’nın “görünmez dünya” olarak tanımladığı, entelektüel düzenlerimizin yapay olduğunu fark ettiğimiz algı durumunu tecrübe etmeye çağırıyor.

Eserlerin ardındaki hikâye

Kompozisyonlarıyla büyüleyen her işi, içine sinmiş büyük anlatının ipuçlarıyla bizi içine çekerken, doğum, ölüm, korku, arzu ya da gerçeklikle ilgili daha öğrenmediğimiz bir şeyi kulağımıza fısıldıyor. Görsel netliğin zenginliği, insan ve insan olmanın ne demek olduğunun sorgulanması, çelişkilerle yüzleşilen tavır, izleyicinin eserlerin ardındaki hikâyeyi aramasına yol açıyor. Sanatçı, Zen Budizmi, İslam sufizmi ve Hıristiyan mistisizmini kullanarak Doğu ve Batı kültürleri arasında bir köprü kuruyor.

Bill Viola, Yükseliş, 2000, (Fotoğraf: Kira Perov)

Kathleen Forde küratörlüğündeki sergide yer alan tüm eserlerde izleyicinin dikkatini çekecek ortak temalar var: İçine alma, dönüşüm, su ve hava gibi elementlerle yüzleşme. Özellikle Yükseliş ve Sal gibi eserlerde insanların bu son iki elementle mücadelesi ve onlar tarafından kontrol edilmesi üzerine düşündüren Viola, Madison ve Sharon adlı işlerde ise suyun içinde olmanın cennetsi bir tecrübe olması, rüya hâliyle ilişkilendirilmesi ve sükuneti üzerinde duruyor.

Bill Viola, Madison, 2013, (Fotoğraf Kira Perov)

Sanatçının çok daha erken bir döneminde, 1979’da ürettiği Chott el-Djerid (Işık ve Isıyla Portre) ise, algı sorunuyla uğraşır ve ileriki dönem işlerini birbirine bağlayacak bağları kurmaya başlarken, çöl sanrısı fenomenini inceliyor.

Bill Viola, Gözlem, 2002, (Fotoğraf: Kira Perov)

“Bill Viola: Geçici”, 13 Eylül 2020 tarihine kadar Borusan Contemporary’de hafta sonları görülebilecek.

Editörün notu: Sağlık tedbirleri kapsamında sanatseverlerin ziyaretine geçici süreliğine kapalı olan Borusan Contemporary, sergilerini ve Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndaki eserleri internet sitesi ve Google Arts & Culture platformu üzerinden ziyaret edebilirsiniz.

 

İLGİLİ HABERLER

Sonbahar sanat ajandası

Modern Sanat Dinden Nefret Mi Ediyor?

Daha fazla yazı yok
2024-11-24 06:48:18