A password will be e-mailed to you.

Asla unutulmaması gereken “İktisadi Bağımsızlık” için

İş Bankası bünyesinde bankanın Ankara, Ulus’taki tarihi binasında hizmete açılan  Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi’nde ziyaretçileri neler bekliyor?

1924 yılında Atatürk tarafından kurulan Türkiye İş Bankası, milli iktisat tarihi açısından büyük önem taşıyan bugüne kadarki birikimini toplumla paylaşmak üzere, Ankara Ulus’taki tarihi binasını müzeye dönüştürdü. Mekana bankanın kurucusu Atatürk’ün, askeri zaferlerin ancak iktisadi zaferlerle kalıcı olabileceği vizyonu çerçevesinde “Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi” adı verildi.

Pek çok alan orijinal haliyle korundu

Binanın bodrum katındaki kiralık kasa bölümü ile giriş ve birinci katlarında orijinal olarak korunan özel tarihi alanlar ziyarete açıldı. Zemin ve birinci katlarda ayrıca, Bankanın iktisadi bağımsızlık tarihine dair koleksiyonunda yer alan fotoğraf, belge, obje ve filmler sergileniyor. İkinci katta, Bankanın iletişim faaliyetlerini ve toplumsal katkılarını anlatan “Türkiye İş Bankası İftiharla Sunar” başlıklı kalıcı bir sergi kurgusu yer alıyor.

Orijinaline uygun olarak yeniden üretilen bankoların bulunduğu zemin katta, banko arkaları 1930’lu ve 1940’lı yıllardaki banka şubesine yakınsayacak biçimde düzenlendi. 1930’lu yıllardan itibaren kullanılan çek, senet, kasa, yevmiye defterleri, damga kağıt presi gibi döneme ait obje ve belgeler sergilenmekte. Zemin katta ayrıca Kültür Yayınları’nın bir mağazası ile öğrencilere yönelik atölyelere ayrılan bir alan bulunmakta. 

Atatürk’ün misafir edildiği salon da ziyarete açık

İtalyan mimar Giulio Mongeri tarafından 1929 yılında İş Bankası’nın 3. Genel Müdürlüğü olarak inşa edilen tarihi binanın dekorasyonu Atatürk’ün Çankaya Köşkü’ndeki çalışma odasını da tasarlayan Selahattin Refik Sırmalı tarafından yapıldı.

22 Ekim 1929 tarihinde, Atatürk’ün misafir edildiği, orijinaline uygun şekilde korunan “İdare Meclisi Salonu” da müzede izleyiciye açıldı. Atatürk’ün ziyareti sırasında çekilen fotoğraftan Kurt Bullent tarafından müze için yapılan bir yağlı boya tablo ile Atatürk’ün Banka’nın İskenderiye Şubesi’ne hitaben imzaladığı Weinberg tablosu da sergileniyor.

Binanın üçüncü katında sanat galerisi bulunuyor. Sanat galerisinin ilk sergisi ressam Mevlüt Akyıldız’ın eserlerinden oluşuyor. Dördüncü katta bulunan geçici sergi salonu, bir ayağı İstanbul’da açılan Milli Mücadele’nin 100. Yılında “İstiklal” sergisine ev sahipliği yapıyor.

Yapıldığı günden bu yana Ankara’nın simgelerinden biri olan bina Erken Cumhuriyet dönemi mimarisinin günümüze ulaşmış en önemli örneklerinden biri. Yapıda Batı ve Osmanlı mimarisi ile Art Nouveau ve Neo Rönesans akımlarının izleri dikkat çekiyor.

Müze tasarımını Burçak Madran’ın, grafik tasarımını Emre Senan’ın, danışmanlığını Prof. Dr. Zafer Toprak’ın üstlendiği Türkiye İş Bankası İktisadi Bağımsızlık Müzesi, pazartesi hariç her gün 10:00 ila 18:00 saatleri arasında ücretsiz olarak gezilebiliyor.

 

İLGİLİ HABERLER

“Kortun’un küratörlüğündeki sergilerimiz ve müze binamız çok konuşulacak”

60 Yılın Sergisi: Bir devrin özeti

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 18:31:31