A password will be e-mailed to you.

Okuma önerilerimizde bu hafta 2017’de çıkan non-fiction diğer bir deyişle edebiyat-dışı kitaplardan oluşan bir seçki var.

İşte bu senenin non-fiction kitaplarından oluşan okuma önerilerimiz:

 

1- Yolculuğa Övgü

Kitabın yazarı Michel Onfray anarşist, çiftçi bir ailenin çocuğu. Yeryüzüne ve coğrafyaya bir kez daha kendi yarattığı şiirsel felsefenin gözünden bakmamızı istiyor.

Biriktirdiğimiz yolculuk anılarımız harekete geçiyor. Yolculuğu arayış olarak tarif ediyor Onfray, arayış da haliyle insanın kendisinden başka bir şey değil! Haritalar, sınır, yuva, yollar ve yolculuk üzerine kolay okunabilen ve daha önce pek karşılaşmadığımız türden bir felsefe kitabı Yolculuğa Övgü.

 

2- Fizik Üzerine Yedi Kısa Ders

Avrupa’da satış rekorları kıran kitap fizik üzerine en çok merak edilenleri kuramsal ama aynı zamanda en anlaşılır haliyle sunuyor okura. Tatmin edici bir başlangıç okuması olabilecek nitelikte. “Nereden geliyoruz”la başlıyor Einstein’ın izafiyet kuramının en sarsıcı yönleriyle devam ediyor kitap.

Yazarı Carlo Rovelli’nin dediği gibi: “Kuramsal fizik, yaşamımızı yönlendiren tutkular ve duyguardan beslenir.”

 

3- Hayvanların Ne Kadar Zeki Olduğunu Anlayacak Kadar Zeki miyiz?

Hayvanlarla ilgili çalışmalarda bugüne kadar çoğunlukla insanmerkezci yaklaşımları dinledik, gördük, okuduk. Bu durumun değişmesi için çabalayan Hollandalı primatolog Frans de Waal insanların en tepede olduğu bilişsel hiyerarşiyi reddediyor!

Diğer türlerin ne kadar zeki olduğunu tespit etmeye çalışırken referansı neden hep kendimize göre alıyoruz? Bu düşünce yapısının arkasında ne var da insan dönüp dolaşıp aynı mercekten bakıyor hayvanlar âlemine… bu sorular eşliğinde Waal, her türün kendi yeti ve yetenekleriyle değerlendirilip takdir edildiği daha objektif bir model öneriyor.

 

4- İnsanın Oluşumu

Başlangıç, madde ne olabilir?, Bilim, evren nedir?, taraf seçmek, harici bir dünyanın var olduğu ya da olmadığının kanıtı, yeniden başlamak, bebek yapımı, davranışlarımız, her zaman eksik olan şeyler, insanlar ve doğa arasındaki ilişki, rüyalar… ve daha nicesi üzerine varoluşumuz gereği sormaktan ve kafa patlatmaktan hiç vazgeçemeyeceğimiz meseleler üzerine okumak isteyenler için ideal bir kitap Christopher Potter’ın kaleme aldığı İnsanın Oluşumu

 

5- Türkiye’de Yeni Hayat

Zafer Toprak 1908-1928 yılları arası Osmanlı son dönemi ve Cumhuriyet’in ilk yıllarını inceliyor. Çok defa incelemeye alınmış bu yıllar dünya tarihinin akışında belki de hiç olmadığı kadar nicelik ve niteliksel değişimlerin yaşandığı dönem aynı zamanda… Türkiye için de “kendi”ni arayışın yılları.

Türkiye’de Yeni Hayat, yüzünü Batı’ya dönmüş, sekülerlik, reform ve Osmanlı’dan kalanlar arasında sıkışıp kalmış “yeni insan”lar ve onların özlemlerini, travmalarını özetle gündelik hayatlarını dönemin kaynaklarına başvurarak anlatıyor bizlere.

 

6- Kadınlık Daima Bir Muamma

“Osmanlı Kadın Yazarların Romanlarında Modernleşme” altbaşlığını taşıyan kitapta Ayşegül Utku Günaydın, Tanzimat döneminden başlayarak otuz romanı inceliyor ve dönemin kadın yazarlarının kadın hareketine nasıl bir gelenek sağladığı üzerinden iz sürüyor tarihin tozlu sayfalarında.

Söz konusu otuz romandan ilki Osmanlı’nın ilk kadın romanı, Zafer Hanım’ın 1877 tarihli Aşk-ı Vatan. Kitaba adını veren “Kadınlık daima bir muamma” ise Halide Edib’in Heyulâ romanındaki erkek karaktere ait bir ifade.

 

7- Akışta

Daha önce “Sanatçıyla eseri göklerden yere indi” başlıklı yazıda incelediğimiz Boris Groys‘a ait kitap çağdaş sanat teorilerine kafa yoran ve bir anlamda bu teorilerle “derdi olan” herkesin okuması gereken temel eserlerden biri.

 

8- Sonsuz Dikkat Dağınıklığı

“Sosyal medyanın bir şey, bir yer ya da yeni bir ortam olmadığını en baştan belirtmeliyiz. Sosyal medya bir terkip, bir kavramdır. Artık yeni şekillerde kurulmuş daha eski medya biçimlerini bilhassa kapsayan sanal, evrilen bir unsurlar toplamıdır. Dolayısıyla pek çok yolla bizi ve etkileşimlerimizi şeyleştirmeye uğraşsa da, ‘onu’ sabit bir nesne haline getirecek şekilde şeyleştirme hatasına düşmemeliyiz.”

Dominic Pettman henüz giriş bölümünde sosyal medya kavramını nasıl ele aldığını açıklama ihtiyacı duyuyor ve çoğu amansız kötülemeler temeline dayanan sosyal medya yaklaşımlarının geçersizliğine vurgu yapıyor. Bir kısım insan artık kabullense de büyük bir kesim içi hâlâ kafa karışıklığı yaratan sosyal medya meselesine Dominic Pettman’ın gözünden bakmakta fayda var.

 

9- Spektrum

Spektrum: Sağdan Sola Düşünce Hayatı, Perry Anderson’ın usta kaleminden çıkan bir anlamda “hesaplaşmaya davet” kitabı.

Sol’daki eksen kayması, küresel anlamda yaşadığı itibar kaybı, pratik üretmedeki yetersizliği üzerinden her biri tarihsel bağlamında ele alınan portrelerle birlikte Spektrum zihinleri zorlamaya, elde kalanlar üzerinden bir hesaplaşmaya davet ediyor bizi. Öte yandan günümüz politik insanının giderek kaybetmeye başladığı soyutlama yetimizi hatırlamak adına toparlayıcı ve zihin açıcı bir okumaya da olanak tanıyor.

 

10- William Shakespeare: Yüzyılların Sahne Büyücüsü

Üzerinden 400 yıl geçmesine rağmen hâlâ ve çoğunlukla en kritik anlarda karşımız çıkan Shakespeare
Fırtınaların en büyüğü, ihanetin en beteri, tutkuların en deli şekliyle “saçtığı sihir tozlarıyla” bizi oradan oraya savurmayı başarmış Shakespeare…

Ayşegül Yüksel yaşamı, eserleri, karakteri kısacası tüm yönleriyle Shakespeare’i kendine özgü diliyle anlatıyor Yüzyılların Sahne Büyücüsü’nde.

Daha fazla yazı yok
2024-11-24 09:33:26