A password will be e-mailed to you.

Sıfır icat mı edildi yoksa bir keşif mi? Şiir ve şarap insanı olarak kabul edilen Ömer Hayyam şair midir, matematikçi mi? Peki ya Gogol’e ne dersiniz? Yüzde yüz yazar mı yoksa yüz sıfır mı?

 

Dostoyevski, “biz hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık” der. Bir edebiyatseverin gözünde Gogol, Rus ve dünya edebiyatının tartışılmaz dev isimlerinden biridir. Gogol, Ölü Canlar’dır. Gogol, Palto’dur. Gogol, Burun’dur. Gogol Bir Deli’nin Hatıra Defteri’dir. Edebiyatsever bir matematikçinin gözündeyse Gogol, yalnızca Gogol değildir. Gogol aynı zamanda yüz tane sıfır demektir. Evet, sıfır. İnsanlık kültürüne yazının icadından ancak 4800 yıl sonra katılan sıfır, sizce icat mı edildi yoksa keşfedildi mi?

Bütün bu soruların yanıtları, Bilkent Üniversitesi Matematik Bölümü öğretim üyelerinden Sinan Sertöz’ün TRT’de de belgesel olarak gösterilen, ilk basımı 1996’da yapılan, otuza yakın baskısıyla matematiği korkulu düş olarak görenlerin bile kayıtsız kalamadığı Matematiğin Aydınlık Dünyası’nda. Sertöz, matematiği Hintlilerin, Çinlilerin başımıza sardığı püsküllü bir bela olarak addetmeyenlerden. Sertöz’e göre, matematik, sayı saymakla başlayan, türlü iniş ve çıkışlarla yol alan ve kuşkusuz daha çok yol alacak olan büyük bir insanlık macerası.  Sertöz, kitabında işte, bu macerayı ta en başından başlayarak anlatıyor. Bu macerada kimler yok ki? Newton’dan Abel’e, Hayyam’dan Platon’a uzanıyor. Hayyam mı? O da nereden çıktı şimdi diyenlere küçük bir not: Şarap ve şiir insanı olarak kabul ettiğimiz şu meşhur Ömer Hayyam, gerçeakte matematikçiymiş! Hem de pek çok matematik probleminin sonucuna 11. yüzyılda ulaşmış bir matematikçi!

Daha fazla yazı yok
2024-11-02 18:26:33