Korakrit Arunanondchai, Meriem Bennani, Nicole Eisenman, Nicholas Galanin, Eddie Arroyo, Agustina Woodgate, Christine Sun Kim ve Forensic Architecture adlı kolektif Whitney Bienali’nin küratörlerinden işlerinin sergiden çekilmesini istedi. Sanatçıların bienalden çekilmesinin sebebi ortak…
Whitney Bienali bu yıl 17 Mayıs’ta başladı ve 22 Eylül’e dek sürecek. Ancak Whitney Müzesi’nin ve bünyesindeki bienalin Warren Kanders ile olan ilgisi sanatçıların tepkisini çekmeye devam ediyor. Sanatçılar Kanders’ın varlığını protesto etmek için işlerini bienalden çekiyorlar. Whitney Museum’un yönetim kurulu başkan yardımcısı Kanders, ABD-Meksika sınırında sığınmacılara karşı kullanılan göz yaşartıcı bombaları üreten Safariland’in sahibi. Aynı zamanda bu gaz bombaları güvenlik güçleri tarafından protestocular üzerinde de kullanılıyor.
75 sanatçının katılımıyla başlayacağı duyurulan ve küratörlüğünü Jane Panetta ile Rujeko Hockley’nin yaptığı bienal daha başlamadan, ABD’nin Irak’ı işgali ve yağmalama sürecini eleştirdiği The Invisible Enemy Should Not Exist gibi politik çalışmalarıyla bilinen Michael Rakowitz tarafından protesto edilmişti. Sanatçı “Kanders o kurulda olduğu ve üstelik başkan yardımcısı pozisyonunda kaldığı sürece bu müzede silah karşıtı bir iş sergilemek abes olur” diyerek çekilmişti.
Rakowitz’in ardından ilk çekilme kararları ise 19 Temmuz’da gerçekleşti. Arunanondchai, Bennani ve Eisenman küratörlere Artforum üzerinden yazdıkları mektupta şöyle seslendiler: “İşlerimizin sergiden çekilmesini istiyoruz. Bunun sebebi Warren Kanders’ın halen kurulda aynı göreve devam ediyor olması.”
“Gözyaşı Bombası Bienali”
Kararlardan sadece bir gün önce yine Artforum’da Hannah Black, Ciarán Finlayson ve Tobi Haslett imzasıyla ““Gözyaşı Bombası Bienali” başlıklı bir yazı yayımlanmıştı. Müze aynı sebepten dolayı uzun zamandır birçok grubunda protestosuna da maruz kalıyordu.
Whitney direktörü Adam Weinberg talepler doğrultusunda sanatçılara kulak vererek işlerini çıkartacaklarını duyurdu. Geri çekilme kararları devam edecek gibi duruyor.