A password will be e-mailed to you.

Teması "Kültürel Manzaralar" belirlenen 43. İstanbul Müzik Festivali’nin programı açıklandı. Festival, sipariş bir eserle açılışı yapacak. Hasan Niyazi Tura’nın bestelediği Çanakkale Savaşı’nın 100. yılına ithaf ettiği ve Çanakkale gazisi dedesi anısına yazdığı eserle… Bu yıl festivalin Onur Ödülü ise Prof. Filiz Ali’ye takdim edilecek. Festivalden 10 kanser tavsiyeimiz şöyle…

 

 

43. İstanbul Müzik Festivali, besteci, keman virtüözü ve şef Hasan Niyazi Tura’ya festival tarafından sipariş edilen Çanakkale savaşının 100. yılına özel olarak ürettiği ve Çanakkale savaşı gazisi dedesine ithaf ettiği eserin dünya prömiyeriyle başlayacak.

Bu özel gecede, Sascha Goetzel yönetimindeki Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası (BİFO) Dmitri Shostakovich’in 2. Piyano Konçertosu’nda ( Fa Majör, Op. 102) yurtdışındaki pek çok yarışmadan ödüllerle dönen genç piyanist Can Çakmur’a eşlik edecek. Henüz 18 yaşında olan Çakmur, 2010’da X. Les Rencontres Internationales des Jeunes Pianistes yarışmasında finale kalmasının ardından dikkatleri üzerine çekti. 2012’de 22. Uluslararası Roma Yarışması’nda birincilik ödülüne layık görülen piyanist, bu tarihten bir yıl sonra Güher & Süher Pekinel’in Pekinel Dünya Sahnelerinde Genç Müzisyenler programına kabul edildi. Ardından 2014 Donizetti Klasik Müzik Ödülleri’nde Yılın Genç Müzisyeni, 4. Franz Liszt Genç Piyanistler’de üçüncülük ve Bartok özel ödülü gibi pek çok başarısıyla adından bahsettirdi.

Sanatatak.com’un programı inceleyerek hararetle tavsiye ettiği konserler şöyle:

 

 

1- BERLİN FİLARMONİ’NİN 12 ÇELLİSTİ

1 Haziran Pazartesi | Aya İrini Müzesi | 20.30

Türkiye Prömiyeri "Muhteşem On iki" (Die Welt) diye de anılan 12 Çellist, dünyanın en önemli orkestralarından Berlin Filarmoni’nin viyolonsel grubundan oluşuyor. 12 Çellist bu özelliğiyle bir orkestranın belirli bir çalgı grubundan oluşan tek topluluk olma niteliğini taşıyor. 1972’den bugüne, zaman içinde üyeleri değişmekle birlikte, devamlılık ve yeniliğin son derece başarılı bir bileşimini sergileyen topluluk, orkestra çalışmalarının olmadığı dönemlerde verebildiği kısıtlı sayıdaki konserle aynı zamanda nadir de bulunan bir değerdir. Bazen Berlin’de, fakat daha ziyade Amerika’dan Japonya’ya dünyanın başka merkezlerinde sahneye çıkan 12 Çellist, 2015 yılı boyunca vereceği on üç konserde Almanya’nın çeşitli festivallerinin yanı sıra İngiltere, İtalya, Danimarka, Hollanda ve Lüksemburg’da dinleyicilerle buluşacak. 12 Çellist, 43. İstanbul Müzik Festivali’nde de 1 Haziran Pazartesi günü Aya İrini Müzesi’nde olacak. Bu konserde Almanya’da yaşayan besteci Tayfun Erdem’in Mavi Kelebeklerin Marşı isimli eserinin de Türkiye prömiyeri gerçekleşecek. 

 

2-KREMERATA BALTICA & GIDON KREMER: "Rus Mevsimleri ile Amerikan Mevsimleri"

2 Haziran Salı | Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı | 20.30 Türkiye Prömiyeri

Bu yılın festival teması “Kültürel Manzaralar”a uygun tasarlanmış Rus Mevsimleri ile Amerikan Mevsimleri başlıklı konserde hem solist hem de şef olacak Gidon Kremer’e Kremerata Baltica eşlik edecek. 2 Haziran Salı günü Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı’ndaki konserde iki Türkiye prömiyeri de gerçekleştirilecek. Philip Glass’ın Amerikan Dört Mevsimi’ne Amerikan avangart sinemasının babası kabul edilen Jonas Mekas ile çeşitli mültimedya sanatçılarının bu projeye özel hazırladıkları video enstalasyonları eşlik edecek. Diğer Türkiye prömiyeri yapılacak eser ise Mieczysław Weinberg’in Oda Orkestrası İcin Senfoni No. 1 ve Op. 145 Chamber Symphony No.1, Op.145 olacak. “Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında 19.30-20.00 arası Cem Mansur’la konser programı üzerine bir söyleşi de gerçekleştirilecek. 2010 İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü sahibi Gidon Kremer 120’den fazla albümüyle pek çok uluslararası ödül kazandı; 2002’de Kremerata Baltica ile çıkardığı albüm hem Echo Ödülü hem de En İyi Küçük Topluluk kategorisinde Grammy Ödülü aldı. Bilgilerini genç meslektaşlarına aktarmayı isteyen Gidon Kremer’in 1997’de kendisine 50. doğum günü hediyesi olarak kurduğu, Baltık ülkelerinden genç müzisyenleri bir araya getiren Kremerata Baltica bugüne kadar çağımızın önde gelen solistleriyle çaldığı gibi en önemli bestecilerinin eserlerinin de dünya prömiyerlerini gerçekleştirdi.

 

3-BORODİN QUARTET & BORIS BEREZOVSKY

4 Haziran Perşembe | Aya Irini Müzesi | 20.30

Günümüzde hâlâ varlığını sürdüren en eski dörtlü olduğu gibi en iyilerinden de biri olan ve 2015’te 70. yılını kapsamlı bir dünya turnesiyle kutlayan Borodin Quartet bu konser öncesinde gerçekleşecek törenle 43. İstanbul Müzik Festivali Yaşam Boyu Başarı Ödülü’nü alacak. Borodin Quartet’in bu önemli yıldönümü topluluğun estetik değerlerinin sürekliliği ile üyelerinin sanatın yüksek değerlerine adanmışlığına şahit olmak için bir fırsat sunuyor. Topluluğun bu konserde işbirliği yapacağı Boris Berezovsky ise “Emil Gilels’den bu yana gelmiş en heyecan verici Rus piyanist” (The Times) olarak değerlendiriliyor. Piyanist, 1990 Uluslararası Çaykovski Yarışması’nı kazandığından bu yana geçen 25 yıla Choc de la Musique, Echo Klassik, Alman Kayıt Eleştirmenleri Ödülü, Altın Diyapozon ve BBC Müzik gibi ödüllerle süslü heybetli bir diskografi; Berlin Filarmoni’den New York Filarmoni’ye, Mariinsky’den NHK Senfoni’ye dünyanın en saygın orkestralarıyla verilmiş birçok konser sığdırdı. 4 Haziran Perşembe günü Aya İrini Müzesi’nde gerçekleştirilecek konserde, Boris Berezovsky sürekli oda müziği partnerlerinden Borodin Quartet ile birlikte, festivalin bu yılki “Kültürel Manzaralar” temasını zenginleştiren bir program sunacak. İ

 

4-ALLIAGE QUINTET & JOZSEF LENDVAY: "Paris Dans Ediyor"

8 Haziran Pazartesi | Süreyya Operası | 20.30 43

 İstanbul Müzik Festivali “Kültürel Manzaralar” teması kapsamında, dinleyicileri 19. yüzyıl sonu Paris’ine götürüyor. Belle Epoque adıyla anılan, politik, ekonomik ve toplumsal açılardan fırtınalı ve bir o kadar da yaratıcı bu dönemde, tiyatro ve operaların altın çağını yaşadığı, Champs-Elysees Tiyatrosunda skandal prodüksiyonların sahnelendiği Paris’in kültürel atmosferinin büyüsüne kapılmış Fransız ve yabancı besteciler de en ilginç eserlerini yazıyorlardı. Saint-Saens’ın Ölüm Dansı, Milhaud’un Damdaki Öküzü, Gershwin’in Paris’te Bir Amerikalı’sı gibi farklı eserlerle bu dönemi incelikle resmeden “Paris Dans Ediyor” projesinde Alliage Quintet, bir kez daha yetkin oda müziği ile entelektüel eğlence arasındaki sınırda başarıyla ilerliyor. Dört saksafon ve bir piyanodan oluşan topluluk bu projede virtüözitesi ve canlılığının yanı sıra klasikten folka ve Çingene müziklerine uzanan muazzam repertuarıyla programı bütünleyen ünlü kemancı Jozsef Lendvay ile işbirliği yapıyor. Konser, 8 Haziran Pazartesi günü TSKB sponsorluğunda, Süreyya Operası’nda gerçekleştirilecek. “Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında Yeşim Gürer Oymak ile 19.30–20.00 saatleri arasında Belle Epoque üzerine bir söyleşi de yapılacak.

 

5-FAZIL SAY İLE MOZART MARATONU

9 Haziran Salı | Süreyya Operası | 20.30

11 Haziran Perşembe | Albert Long Hall | 20.30

12 Haziran Cuma | Heybeliada Aya Triada Manastırı | 21.00

13 Haziran Cumartesi | Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı | 20.30

İstanbul Müzik Festivali, Fazıl Say’a 2012 ve 2014’te verdiği eser siparişlerinin ardından sanatçıyı bu kez piyanist kimliğiyle konuk ediyor. Çeyrek asırdan fazladır en bilinen eserlere bile kendi yorumunu getirdiği müziğiyle dinleyicileri ve eleştirmenleri derinden etkileyen Say, Mozart’la ilişkisinde de aynı şekilde adından söz ettiriyor. Say, 2006 Mozart yılında bu büyük besteci onuruna Viyana Şehri tarafından eser sipariş edilen, Berlin Konzerthaus’un Yerleşik Sanatçısı olduğu 2010/11 sezonunda 12 konserlik serisinin sonunda Mozart Matineleri’nde sahneye çıktığında ve geçtiğimiz sezon Münih’te verdiği iki konserlik seride Mozart sonatları seslendirdiğinde dinleyicilerin coşkulu alkışlarıyla karşılandı. Mozart konçertoları albümü övgü toplayan sanatçı, 2015 başında Salzburg’da Mozart Haftası’nda sahneye çıktı; Nisan ayında ise Carnegie Hall’da Orpheus Oda Orkestrası eşliğinde Mozart konçerto seslendirecek. Say, 43. İstanbul Müzik Festivali’nde dört ayrı mekanda gerçekleştireceği “Mozart Maratonu”nda bestecinin tüm sonatlarını yorumlayacak. Gramophone Dergisinin “Onun gibilere daha çok ihtiyacımız var” dediği Say, her yıl beş kıtaya yayılan 100’den fazla konseri, albümleri ve besteleriyle son derece üretken bir sanatçı. “Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında, 9, 11 ve 13 Haziran konserlerinden önce 19.30-20.00 arası, 12 Haziran Cuma ise 20.00-20.30 arası Aydın Büke’yle Mozart üzerine söyleşi dizisi de gerçekleştirilecek.

 

6-KIM KASHKASHIAN & PETER NAGY

10 Haziran Çarşamba | Vortvots Vorodman Kilisesi | 21.00

Dünya Prömiyeri İstanbul Müzik Festivali’nin Ermenistan’ın çağımızdaki en büyük bestecilerinden biri kabul edilen Tigran Mansuryan’a verdiği eser siparişinin dünya prömiyerinin yapılacağı bu konser 10 Haziran Çarşamba günü Vortvots Vorodman Kilisesi yapılacak. “Eserlerimin tümü otobiyografik, başka seçeneğim yok” diyen Tigran Mansuryan’ın müziği, Ermenistan’ın ortaçağ dini şarkılarından belirli skalar sistem ve müzikal formlara yayılan bin yılı aşkın köklü müzik geleneği ile iç içe geçiyor Mansuryan’ın yoğun duygularla dolu lirik müziğinin en iyi yorumcularından biri olarak ise şiirselliğiyle tanınan Ermeni asıllı viyolacı Kim Kashkashian kabul ediliyor. Yeni yönler ve yeni formlar arayışı müzik hayatının önemli bir bölümünü oluşturan Kashkashian, çağımızın önde gelen bestecileriyle sürdürdüğü işbirliği sayesinde solo viyola repertuvarının büyük ölçüde genişlemesini sağlamıştır. Grammy ödüllü sanatçı iki yıl önce birlikte festivalde yer aldığı, sürekli oda müziği partnerlerinden Peter Nagy ile tekrar festivale dönüyor. “Konsere Doğru” etkinlikleri kapsamında 20.00-20.30 arası Hagop Mamigonyan, besteci Tigran Mansuryan ile bir söyleşi de gerçekleştirilecek.

 

 

7-FESTİVAL BULUŞMASI: BORUSAN QUARTET & CUARTETO CASALS

18 Haziran Perşembe | Boğaziçi Üniversitesi Albert Long Hall | 20.30

Festival Buluşmaları farklı müzisyenleri ilk kez ve özel programlarla aynı sahnede ağırlamaya devam ediyor. Bu konserde Borusan Quartet ile bir araya gelecek olan Cuerteto Casals, 2000 yılında Londra Uluslararası Yarışması’nı ve 2002’de Brahms Uluslararası Yarışması’nı kazandı. Cuerteto Casals, giderek yükselen uluslarararası profili nedeniyle 2006’da da İspanya Ulusal Müzik Ödülü ile onurlandırıldı. Avrupa’nın en seçkin yaylı topluluklarından biri olan Cuarteto Casals, Barselona’daki Auditori’de gerçekleştirdiği yıllık konser serisinin yanı sıra Londra, Paris, Berlin, Viyana, Zürih, Amsterdam, Madrid, New York ve Tokyo’nun önemli salonlarına; Salzburg ve Luzern gibi prestijli festivallere konuk oluyor. Borusan Quartet 2010 yılında hem Amerika Birleşik Devletleri’nde düzenlenen Uluslararası Oda Müziği Yarışması’nı hem de Andante Klasik Müzik Ödülü’nü kazanan topluluk Carnegie Hall, Konzerthaus Berlin, Zürih Tonhalle gibi müzik merkezlerinde ve Schleswig Holstein, Mozart Festivali gibi festivallerde konserler veriyor. Borusan Quartet ve Cuerteto Casal, 18 Haziran Perşembe akşamı Albert Long Hall’da müzikseverlerle buluşacak.

 

8-SCHUBERTIADE

19 Haziran Cuma | Avusturya Kültür Ofisi | 20.00

“Kültürel Manzaralar” teması etrafında tasarlanan 43. İstanbul Müzik Festivali, Viyana’nın elit çevrelerine ait bir gelenekten gelerek dünya çapında benimsenmiş bir kültür zenginliğine dönüşmüş Schubertiade’yi sunuyor. 19 Haziran akşamı peş peşe üç bölüm halinde Schubert’in piyano eserleri, oda müziği ve liedleri etkinliğin ruhuna çok uyan bir Avusturya dekorunda tümüyle Avusturyalı müzisyenler tarafından Avusturya Kültür Ofisi’nde seslendirilecek. Avusturya Kültür Ofisi’nin salonunda gerçekleştirilecek ilk bölümde dünyanın en önemli Schubertiade festivali olan Hohenems’teki festivalin düzenli konukları arasında yer alan piyanist Ingolf Wunder sahneye çıkacak. Hakkında, “Geçmişin büyük ustaları gibi çalıyor, fakat yepyeni duyuluyor” (La Nacion Gazetesi) denilen, 2010 Uluslararası Chopin Yarışması’dan ödüllerle dönen piyanist bu özel gecede müzikseverlere Chopin yorumlarını dinleme imkanı da sunacak. Avusturya Kültür Ofisi’nin bahçesindeki ikinci bölümde ise Uluslararası Schubert Yarışması birincisi ve yine Schubertiade Festivali’nin aranan konuklarından Minetti Quartet çalacak. Son bölümde dinleyiciler salonda bu kez Bern Konser Tiyatrosu solisti olan bariton Wolfgang Resch’ten Schubert’in liedlerinden bir seçki dinleyecekler.

 

9-  MOSKOVA SOLİSTLERİ: YURI BASHMET & DANIIL TRIFONOV

22 Haziran Pazartesi | Aya Irini Müzesi | 20.30

New York Times tarafından "modern zamanların en büyük viyolacısı" ve The Times tarafından "dünyanın yaşayan en iyi müzisyeni" ilan edilen Yuri Bashmet ve kurucusu olduğu, dünyanın pek çok yerinde 1700’den fazla konser vermiş olan Moskova Solistleri, gelecek kuşak piyanistlerin en parlak isimleri arasında adı anılan Daniil Trifonov ile birlikte 22 Haziran Pazartesi akşamı Aya Irini Müzesi’nde dinleyicilerle buluşacak. Viyola denilince mutlak bir referans kabul edilen Yuri Bashmet son derece başarılı solist kariyerinin yanında, dünya basınının "dünyanın bu özellikteki en önemli orkestrası" olarak tanımladığı Grammy ödüllü oda müziği topluluğu Moskova Solistleri’ni 20 yıldır yönetiyor. Sanatçının hem solist hem şef olarak sahneye çıkacağı bu konserde Daniil Trifinov da Chopin’in 1. Piyano Konçertosu’nu seslendirecek. Martha Argerich’in deyişiyle “her şeye ve daha fazlasına sahip” piyanist, 2010/11 sezonunda dünyanın en saygın üç yarışmasında birden madalya kazandığı zaman tüm dikkatleri üzerine çekmişti; o günden bu yana ise Viyana Filarmoni’den New York Filarmoni’ye, Mariinsky Orkestrası’ndan İsrail Filarmoni’ye dünyanın en önemli orkestraları eşliğinde verdiği konserlerle ününü perçinledi. 


 

10-BİFO & YUJA WANG

29 Haziran Pazartesi | Lütfi Kırdar Kongre ve Sergi Sarayı | 20.30

Müzikal sezgisinin derinliği ve sahne karizmasıyla tanınan Çinli piyanist Yuja Wang, Borusan İstanbul Filarmoni Orkestrası’yla vereceği konserle 43. İstanbul Müzik Festivali’nin kapanışını yapacak. Kapanış konseri 29 Haziran Pazartesi akşamı Borusan Holding sponsorluğunda gerçekleşecek.

Daha fazla yazı yok
2025-01-26 07:00:29