İstanbul’un çok kültürlü atmosferinde doğan ve multidisipliner karakteriyle fotoğrafı, ortak bir dil olarak, yansıtmayı hedefleyen 212 Photography Istanbul’un bu yıl üçüncüsü düzenleniyor.
212 Photography Istanbul, 8-18 Ekim 2020 tarihleri arasında festivale özel bir rota dahilinde 5 farklı mekanda gerçekleşecek. Covid-19 önlemleri alınarak gerçekleşecek festival, çok sesli, multidisipliner yapısıyla farklı bir tartışma ve buluşma platformu yaratmayı amaçlıyor.
Festival kapsamında, İstanbul Büyükşehir Belediyesi iştiraklerinden Kültür A.Ş’nin yanı sıra; Türkiye Turizm Tanıtım ve Geliştirme Ajansı, Avusturya Kültür Ofisi İstanbul, İstanbul Cervantes Enstitüsü, ARTISRAEL ve Hollanda Başkonsolosluğu’nun da katkılarıyla; sergiler, atölyeler, film gösterimleri, söyleşiler, portfolyo değerlendirmeleri ve uluslararası bir yarışmanın yer aldığı programıyla festival takipçilerine kapsamlı bir program sunuyor.
Merkez üssü Yapı Kredi bomontiada olacak festivalin bu seneki durakları arasında özel bir rotayla, Tekfur Sarayı Müzesi, Zülfaris Karaköy, Şerefiye Sarnıcı ve Akaretler Sıraevler yer alacak.
İstanbul’un ilham verici duraklarından biri olacak
Eserleri, New York Metropolitan Müzesi, SF Moma gibi pek çok koleksiyonda yer alan İsrailli fotoğrafçı Michal Cheblin, cüretkar ve şaşırtıcı işleri ile tanınan Ouka Leele, temiz minimalist dünyalar yaratmasıyla adından söz ettiren Clemens Ascher, dijital çağın fotoğrafçısı Julia Hetta, geniş bir dekor içine yerleştirdiği karakterleri ile bilinen Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’nda da temsil edilen Hollandalı fotoğrafçı Ellen Kooi ,ilhamını insanlardan alan işlerinde ahenk ve dengenin uyumu üzerinde duran Mária Švarbová, performans, video, enstalasyon, animasyon, resim, çizim ve heykel alanlarında işler üreten Rus topluluk AES+F, günlük hayatın içindeki ahenge ve güzelliğe odaklanarak bir tür hikaye anlatıcılığı yapan Gregory Escande, Fotoğrafevi işbirliği ile eserleri sergilenecek İstanbullu fotoğraf meraklılarının yakından tanıdığı Magnum fotoğrafçısı Bruno Barbey, İstanbul surlarını fotoğraflayan Metin Çavuş programda yer alan isimlerden bazıları.
Borusan Çağdaş Sanat’tan eserler de festivalde
1990’lı yıllarda ilk adımları atılmış olan Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu, Çağdaş Türk Sanatı’nın yanı sıra Donald Judd, Sol LeWitt, Jim Dine gibi önemli temsilcilerinin işlerine yer veriyor. Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndaki fotografik işler, çoğunlukla mimari ve peyzaja odaklanan anıtsal ve büyük format işleri barındırıyor. Yerli ve yabancı sanatçılara verdiği siparişlerle kapsamını genişleten Borusan Çağdaş Sanat Koleksiyonu’ndan 20’ye yakın eser 212 Photography Istanbul program kapsamında Akaretler’de Sıraevler’de görülebilecek.
Howard Greenberg Koleksiyonu’ndan seçki
Amerikalı fotoğraf simsarı ve galerici olsa da kariyerine bir foto muhabir olarak başlayan Howard Greenberg, hâlâ ismiyle anılan kendine ait olan galerisinin yönetiminde. Howard Greenberg Gallery, 20. yüzyılın öncü fotoğrafçılarını takip etmek ve onların orijinal baskılarına ulaşmak için en doğru adres. Greenberg’in özel koleksiyonundan seçilmiş 40’a yakın eser festivalde takipçilerle buluşacak.
Fotoğrafta performans üzerine bir sergi
Ali Taptık’ın küratörlüğünü üstlendiği İcra ve Müzakere, Türkiye’de son yıllarda üretilmiş, fotoğrafın belgeleyici örneklerinden farklı işleri bir araya getiriyor.Fotoğrafı diyalog kurmak ya da sahne oluşturmak için kullanan sanatçıların oyunbaz tutumları mecranın bir iletişim aracı olarak potansiyeline ışık tutuyor.
Sanatsal pratiğini portre ve performansla bağlantılı fotoğraf, video ve ses çalışmalarıyla oluşturan Zeynep Kayan, temel meselesi kendi çağına, çağın koşullarına odaklanmak olan Sergen Şehitoğlu, kimlik, cinsiyet ve çoklu çağdaşlığın görsel sunumu işleriyle öne çıkan Özlem Şimşek ve Tarlabaşı’ndaki hikayeleri baş kahraman yapan, kurmaca bir çekimden çok farklı, anlık etkileşimin enerjisini barındıran mütevazi ama enerjik fotoğraflarıyla Sıla Yalazan festivalin yerel sanatçıları arasında yer alıyor.
Keşif Yolculuğu ile Atölyeler
Festivale özgü bir rota çerçevesinde Tekfur Sarayı Müzesi’nden yola çıkılarak Anemas Zindanları’na Meryem Ana Kilisesi, Aya Dimitri Kilisesi, Balat Balino Rum Kilisesi ve Balat’a gidilerek katılımcıların şehri bu kez farklı bir bakış açısıyla soluması sağlanacak.
Tarihi Yarımada’da sütunlar arası bir gezinti: Çemberlitaş’tan Gotlar Sütunu’na
Bu atölyede bu kez İstanbul’un tarihi sütunları arasında yolculuğa çıkılacak. Bu rota boyunca katılımcılar analog fotoğraf makineleri ile sütunların panoramik fotoğraflarını ve sütunlar üzerinde yer alan kabartmaları belgeleyecek.
Uluslararası 212 Fotoğraf Yarışması
Geleceğin fotoğraf sanatçılarının özgün seslerini bulmalarına imkan sağlayan 20 Eylül tarihine kadar başvuruları kabul edecek yarışma, her yaştan ve milletten, profesyonel ve amatör fotoğrafçıların fotoğraflarına kapılarını açıyor. Yarışmaya katılmak için festival web sitesinden başvuru yapmak yeterli. Fotoğraf diline yeni keşifler ve değerler katan 212 Fotoğraf Yarışmasının jürisinde fotoğraf ve tasarım dünyasının önde gelen isimleri yer alacak.
Yeni yeteneklerin keşfedileceği yarışmada birinciyi, aralarında tasarımcı Hussein Chalayan, fotoğraf dünyasının en önemli kurumlarından olan Foam’ın Küratörü Kim Knoppers’, Avrupa’nın en eski ve önde gelen galerilerinden Photographers’ Gallery Direktörü Brett Rogers, işlerini de festival kapsamında göreceğimiz fotoğraf sanatçısı Ellen Kooi, Aperture Magazine Editörü Brendan Embser, Özyeğin Üniversitesi İletişim Tasarımı Bölümü öğretim üyesi Metin Çavuş’un yer aldığı jüri ekibi belirleyecek.