A password will be e-mailed to you.

21. İstanbul Tiyatro Festivali, 13-26 Kasım tarihleri arasında, zengin bir programla tiyatroseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Festivalde, iki hafta boyunca, yurtdışından 6, Türkiye’den 13 oyun ve yan etkinlikler, 18 farklı mekânda tiyatroseverlerle buluşacak. Festival programındaki tüm öğrenci biletleri 10 TL’den satışa sunulacak.

21. İstanbul Tiyatro Festivali’nin programı 27 Eylül Çarşamba akşamı Zorlu PSM Sky Lounge’da gerçekleştirilen özel bir gecede tanıtıldı. Mert Fırat’ın sunuculuğu üstendiği gecede 21. İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülleri de takdim edildi.

Üç Onur Ödülü verildi

Festivalin ilk Onur Ödülü, yönetmen, senarist, dekoratör ve akademisyen Duygu Sağıroğlu’na takdim edildi.  Tiyatro ile Galatasaray Lisesi’nin tiyatro kulübünde tanışarak daha öğrenciyken tiyatrolar için dekor tasarımları yapmaya başlayan Duygu Sağıroğlu, Haldun Dormen, Genco Erkal gibi usta tiyatrocularla çalıştı. Cep Tiyatrosu, Küçük Sahne gibi tiyatro tarihimizde önemli yerlere sahip mekânların dekor tasarımını üstlendi. 1965-1976 yılları arasında sinemaya yönelerek 20’ye yakın film yöneten Sağıroğlu, 1990’lı yıllarda profesyonel çalışmalarını dekor konusunda yoğunlaştırdı ve Derin Bir Soluk Al, Bir Delinin Hatıra Defteri, İnsanlarım, Çöplük gibi hafızalara kazınan oyunlar için yaptığı dekorlarla “en iyi dekor” ödülleri kazandı. 50’li yılların sonundaki ilk çalışmalarından itibaren sahne ve dekor tasarımcılığına yepyeni, çağdaş bir boyut katan Sağıroğlu, 2016’da Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi Senatosu tarafından “Onursal Profesörlük” unvanına değer görüldü ve gençlerin eğitimi için çalışmaya devam ediyor.

Festivalin bir diğer Onur Ödülü yarım asırdır gazeteci, yazar, insan hakları savunucusu, feminist ve gönülden bir tiyatrosever olarak Türkiye’nin kültür-sanat yaşamına damga vurmuş Zeynep Orala takdim edildi. Zeynep Oral,  gazetecilik yaşamına başladığı Milliyet Gazetesi’nde tiyatro eleştirmeni, kültür-sanat editörü, gazeteci, köşe yazarı ve yazı işleri müdürü görevlerini üstlendi. Milliyet Sanat dergisinin kurucularından biriydi; aynı zamanda derginin otuz yıl boyunca yöneticileri arasındaydı. Türkiye’de Tiyatro Eleştirmenleri Birliği’nin kurulmasına öncülük etti. Nazım Hikmet Vakfı, KA-DER (Kadın Adayları Destekleme ve Eğitme Derneği) Türkiye-Yunanistan Dostluk Derneği, WINPEACE (Türkiye-Yunanistan Kadın Barış Girişimi) gibi birçok sivil toplum örgütünün kuruluşunda ve yönetiminde yer aldı. Dünyanın birçok merkezinde Türkiye’deki tiyatro ve sanat faaliyetleri hakkında konferanslar verdi; kültür, sanat, insan ve kadın haklarını konu eden yazılarıyla birçok ödüle değer görüldü.  Aynı zamanda kimi tiyatro yapımında reji asistanı, çevirmen, yazar olarak yer alan Zeynep Oral, yazılarında toplumsal olaylarla kültür sanat olayları arasında köprü kuran, başta tiyatro olmak üzere sanatın toplumun bütün kesimlerine yayılması için özel bir çaba gösteren, gerçek bir kültür elçisi oldu. Halen P.E.N Türkiye Yazarlar Derneği’nin Başkanıdır. Ödülleri İKSV Yönetim Kurulu Başkanı Bülent Eczacıbaşı takdim etti.

Festivalin son Onur Ödülü, kural tanımayan koreografileriyle dünya çapında ses getiren, günümüzün en önemli koreograflarından Angelin Preljocaj’a veriliyor. Angelin Preljocaj’a ödülü, 18 Kasım Cumartesi akşamı Zorlu PSM Ana Tiyatro’da sahnelenecek son eseri Fresk’in gösteriminin ardından sunulacak.

Festival 2 Yakada 18 Farklı Mekâna Yayılacak

21. İstanbul Tiyatro Festivali oyunları ve yan etkinlikleri her iki yakadaki 18 farklı mekanda izleyicileriyle buluşacak. Festival oyunları En Yüksek Katkıda Bulunan Mekan Sponsoru Zorlu PSM (Ana Tiyatro, Drama Tiyatrosu, Studio) başta olmak üzere Moda Sahnesi, ENKA İbrahim Betil Oditoryumu, Çevre Tiyatrosu, Caddebostan Kültür Merkezi, Yunus Emre Kültür Merkezi (Turhan Tuzcu Sahnesi, Müşfik Kenter Sahnesi), DasDas, Kenter Tiyatrosu, ve MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi Şebnem Selışık Aksan Sahnesi salonlarında izlenebilecek.

Festival programında yer alan ücretsiz yan etkinlikler ise, Tüyap Kitap Fuarı, Moda Sahnesi, Fransız Kültür Merkezi, MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi, Sahne Khas, Studio Oyuncuları ve Salon İKSV’de gerçekleştirilecek.

Festivalin Uluslararası Konukları 

21. İstanbul Tiyatro Festivali bu yıl yurtdışından 6 tiyatro ve dans topluluğunu konuk ediyor. Festivalde Antik Yunan tiyatrosunun efsanevi yönetmeni Theodoros Terzopoulos’un kurucusu ve yönetmeni olduğu Attis Tiyatrosu,  yedi yıl aradan sonra Bir Daha ile, bu yıl Onur Ödülü’nü alacak kural tanımayan koreografileriyle dünya çapında ses getiren Fransız koreograf Angelin Preljocaj ise son eseri Fresk ile izleyicilerle buluşacak. Shakespeare’in ölümsüz oyunu III. Richard ise çağdaş tiyatro sahnesinin en heyecan verici isimlerinden Thomas Ostermeier’in yorumuyla sahnelenecek.  Festival seyircisinin 18. İstanbul Tiyatro Festivali’nde sahnelenen Hamlet’teki performansıyla hatırlayacağı Lars Eidinger, III. Richard karakteriyle izleyenleri yine büyüleyecek. Festival programında ayrıca İtalyan katılımcı tiyatro topluluğunun hem çocukları hem de büyükleri dünyaya kelebeklerin gözünden bakmaya davet ettiği Kelebekler, Portekizli yönetmen Pedro Penim’in 2017’den başlayarak bir melankoli atlasının kılavuzluğunda zamanda yolculuğa çıkaran performansı Önce ve Lübnan asıllı Kanadalı oyun yazarı ve yönetmen Wajdi Mouawad’ın hem yazıp hem yönettiği hem de oynadığı, Mouawad’ın kişisel arayışına dair duygu yüklü bir oyun olan Yalnız yer alıyor.

Festivalin Yerli Yapımları

21. İstanbul Tiyatro Festivali programında Türkiye’den 13 yapım yer alıyor. Festivalin ilk oyunu çağdaş tiyatro sahnemizin dikkat çekici yönetmenlerinden Serdar Biliş’in güncel yorumu ile Çehov klasiği Martı, Pürtelaş Tiyatro prodüksiyonu ve güçlü oyuncu kadrosuyla seyircisiyle buluşacak. 21. İstanbul Tiyatro Festivali programında B Planı prodüksiyonu Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği öteki olmak, göçmenlik ve iletişim meseleleri çevresinde kurguladığı oyunu Yuva, Semaver Kumpanya’dan yönetmen Volkan M. Sarıöz’ün rejisiyle Herman Koch’un aynı adlı romanından uyarlanan Akşam Yemeği, Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan Ceren Ercan’ın yazdığı ve Yelda Baskın’ın yönettiği Seni Seviyorum Türkiye ve Shakespeare ile oyunlar oynamayı seven Kemal Aydoğan’ın yönetiminde Fırtına da sahneleniyor.

Panopticon

Festival programında ayrıca; İsviçreli oyun yazarı Friedrich Dürrenmatt’ın yazdığı, usta tiyatrocu Ahmet Mümtaz Taylan yönetmenliğinde DasDas Sahne prodüksiyonuyla Uyarca, tiyatromuzun büyük ustası Genco Erkal’ın yönettiği ve çağın en can yakıcı derdine değinen Göçmenleeeer, Galata Perform’un yerli tiyatro yazınına yeni soluklar kazandırdığı Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin bir ürünü olan When In Rome Mesut Arslan’ın şaşırtıcı rejisiyle, işlerinde bedenin olanaklarını araştıran, yeni nesil tiyatronun başarılı isimlerinden yönetmen Mirza Metin’in tasarlayıp yönettiği Şermola Performans yapımı olan Panopticon yer alıyor. Çağdaş dans sanatçısı Canan Yücel Pekiçten; konsepti ve koreografisi kendisine ait olan performansı All About The Heart ile üç farklı operaya konu olmuş üç kadın karakterin öyküsünü bildiğimizin ötesinde bir yorumla sahneye taşırken, çalışmalarını beden, ses ve ritim ilişkisi üzerine yoğunlaştıran çağdaş dans ikilisi Taldans ise, ilk Rus fütürist operası Güneşin Zaptı’nı festival seyircisiyle buluşturuyor. Türkiye edebiyatının insanın karanlık tarafını anlatan derin ve sessiz ustası Nahid Sırrı Örik’in, bugüne dek hiç sahnelenmeyen yapıtı İhanet Ankara Devlet Tiyatroları tarafından Özen Yula yönetiminde sahneleniyor. Zorlu Holding’in düzenlediği Bir Hayal Bir Oyun yarışmasının kazananı dokuz yaşındaki Gökhan Kızıklı’nın sınır tanımayan hayalleri, Serdar Saatman’ın uyarlaması, Gaye Cankaya’nın yönetmenliğini üstlendiği Zorlu Çocuk Tiyatrosu’nun yapımı Karton Şehir sahneye taşınıyor.

Festivalin Yan Etkinlikleri

21. İstanbul Tiyatro Festivali’nde gösterilerin yanı sıra 10’nun üzerinde okuma tiyatrosu, söyleşi ve kitap tanıtımları, film gösterimleri, atölye çalışmaları ve ustalık sınıfları da ücretsiz gerçekleştirilecek.

Antik Yunan tiyatrosunun yaşayan efsanesi, Attis Tiyatrosu’nun kurucusu ve yönetmen Theodoros Terzopoulos, Dionysos’un Dönüşü kitabının da tanıtılacağı bir söyleşi ve Küreselleşme Çağında Oyuncu başlıklı panelde izleyiciyle bir araya gelecek. Yönetmenin festival kapsamında sahnelenecek ve bir üçlemenin son halkası olan Bir Daha eserinin ilk oyunları olan Alarme ve Amor’nun beyazperde gösterimleri de yapılacak.

Yan etkinlikler kapsamında İsveçli yönetmen ve oyun yazarı Mattias Andersson tarafından kaleme alınan İyi Davranışlar’ın okunacağı, Yiğit Özşener yönetmenliğinde bir okuma tiyatrosu ve ardından yazarın katılımıyla bir söyleşi gerçekleştirilecek. Yan etkinlikler programında ayrıca dans ve performans sanatçısı Tuğçe Tuna ve İsveçli yönetmen, dramaturg ve müzisyen Johan Petri ve Türkiye Eleştirmenler Birliği işbirliğinde birer atölye çalışması, Festivalin onur ödülü sahibi Angelin Preljocaj’ın çağdaş yorumu ile sahneye koyduğu Blanche Neige’in ve Oliver Assayas tarafından Preljocaj yapıtı Eldorado’nun prova sürecinde çekilen belgesel Eldorado/Preljocaj’ın gösterimleri, Studio Oyuncuları’nın kurucusu ve çok sayıda başarılı oyuncunun “hoca”sı Şahika Tekand’dan bir ustalık sınıfı ve “Türkiye ve Avrupa’da Çocuklar İçin Kültür ve Sanat” başlıklı bir söyleşi yer alıyor.

Uluslararası Tiyatro Profesyonellerine Yönelik Etkinlikler

Festival kapsamında yerli tiyatro sahnesinin başarılı örneklerinin yurt dışında farklı festivallerin ve kurumların programlarında yer almasını ve daha geniş kitlelere ulaşmasını sağlamak amacıyla ilk kez 2014’te düzenlenmeye başlayan “Uluslararası Platform” 2017 yılında da devam edecek. Bu yıl İstanbul Tiyatro Festivali uluslararası konuklarını iki farklı tarihte ağırlayacak. İlk buluşma İstanbul Tiyatro Festivali ve Corner in the World X bomontiada ALT işbirliğiyle 16-19 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek. Fransa’dan ONDA Kurumu’nun desteği ile çok sayıda tiyatro profesyoneli festival programından bir bölümü izleme fırsatı bulacak. İkinci profesyonel buluşma ise 23-26 Kasım tarihlerinde gerçekleştirilecek.

21. İSTANBUL TİYATRO FESTİVALİ DETAYLI PROGRAMI

FESTİVALİN ULUSLARARASI YAPIMLARI
Antik Yunan tiyatrosunun efsanevi ismi Theodoros Terzopoulos İstanbul’da

Antik Yunan tiyatrosunun yaşayan efsanesi, yönetmen Theodoros Terzopoulos’un son eseri Bir Daha  / Encore, usta tiyatrocunun kurucusu ve yönetmeni olduğu Attis Tiyatrosu’na 30. yıl armağanı. Festival seyircisinin, 1990’da AKM’de iki gün üst üste sahnelenen Bakkhalar ve 1999’da festivalin ilk uluslararası ortak yapımı Herakles Üçlemesi’yle tanıdığı usta yönetmenin imzasını taşıyan,  Alarme ile başlayıp Amor ile devam eden üçlemenin son halkası olan Bir Daha, 14 Kasım Salı ve 15 Kasım Çarşamba akşamları saat 20.30’da Moda Sahnesi’nde olacak.

Bir Daha

Başrollerinde Attis Tiyatrosu’nun iki eşsiz oyuncusu Sophia Hill ve Antonis Myriagkos’un yer aldığı oyunda oyuncular, ellerinde tuttukları ve oyun ilerledikçe doğal uzantıları haline gelen devasa usturalarla etkileyici bir performans gerçekleştirecek. Theodoros Terzopoulos festival kapsamında iki ayrı söyleşide tiyatroseverlerle buluşacak. Bir Daha’nın öncesi Alarme ve Amor festivalin yan etkinlikleri kapsamında Moda Sahnesi Sinema salonunda beyazperdeden izlenebilecek.

Ünlü yönetmen Ostermeier’dan bambaşka bir III. Richard

Shakespeare’in ölümsüz oyunu III. Richard, çağdaş tiyatro sahnesinin en heyecan verici isimlerinden, Alman yönetmen Thomas Ostermeier’in yorumuyla festivalde… Tiyatro tarihinin gelmiş geçmiş en cani kralı III. Richard’dan bir punk yıldızı ve sivri dilli bir komedyen yaratan Thomas Ostermeier’in dünya sahnelerini kasıp kavuran oyunu İstanbullu seyirciyle buluşacak. Çarpık bacakları, kambur sırtı, tellerle kaplı dişleriyle içinde bulunduğu toplumun aşağılamalarına karşı büyük bir yıkımın planlarını yapan III. Richard’ı sahneye, etkileyici performansıyla Alman tiyatro ve sinema yıldızı Lars Eidinger taşıyor.  III. Richard, Shakespeare’in Globe Theatre’ını andıran sahne tasarımı, benzersiz oyunculukları ve yüksek voltajlı canlı müzikleriyle III. Richard bu yılki festivalin köşe taşlarından biri olacak. Festivale daha önce Nora – Bir Bebek Evi, Bir Halk Düşmanı ve Hamlet oyunlarıyla festivale konuk olan yıldız yönetmen, 2012 senesinde İstanbul Tiyatro Festivali Onur Ödülü’ne layık görülmüştü.

III. Richard

Almanya’nın önde gelen tiyatrolarından Schaubühne prodüksiyonu olan ve çağdaş tiyatro sahnesinin en heyecan verici yönetmenlerinden Ostermeier’in yönettiği III. Richard, Enka Vakfı sponsorluğunda, Goethe işbirliğinde 17 Kasım Cuma saat 20.00 ve 18 Kasım Cumartesi saat 15.00’da Zorlu PSM Drama Sahnesi’nde sahnelenecek.

Yıldız koreograftan başdöndürücü bir dans gösterisi: Fresk


Hem klasik bale hem de çağdaş dans eğitimi olan ender koreograflardan, dans dünyasının yıldız koreografı, Fransız Angelin Preljocaj, son eseri Fresk / La Fresque ile festival seyircisinin başını döndürecek.

Kural tanımayan koreografileriyle dünya çapında ses getiren ve eserleri Milano La Scala’dan New York City Ballet ve Paris Operası’na ünlü toplulukların repertuvarlarının ayrılmaz bir parçası haline gelen Preljocaj, bu kez koreografisini bir Çin masalının üzerine inşa ediyor. Fresk, yorgun düşmüş iki seyyahın, yolda karşılaştıkları bir keşişin onları kadınlarla süslü bir duvar resmini görmeye davet etmesiyle çıktıkları serüveni, kabına sığmayan bir yorumla aktarıyor. 

Fresk

Elektronik müzik ikilisi Air’in bir yarısı Nicolas Godin’in besteleri ve ünlü moda tasarımcısı Azzedine Alaia’nın imzasını taşıyan kostümleriyle Fresk; masalsı, çarpıcı aynı zamanda sert, cesur, çağdaş ve sorgulayıcı bir dans gösterisi. Ballet Preljocaj prodüksiyonu Fresk, Fransız Kültür Merkezi sponsorluğunda Teatroskop, FranceDanse Orient-Express destekleriyle 18 Kasım Cumartesi akşamı saat 20.30’da Zorlu PSM Ana Tiyatro’da olacak. Gösterinin ardından Angelin Preljocaj’a festivalin Onur Ödülü sunulacak.


Her yaştan seyirci için benzersiz bir deneyim

İtalyan katılımcı tiyatro topluluğu TPO hem çocukları hem büyükleri, dünyaya kelebeklerin gözünden bakmaya davet ediyor. Kelebekler / Farfalle, ışıklar, renkli görüntüler ve yağmur ormanı sesleri eşliğinde, seyircisini unutulmaz bir deneyimin parçası haline getiriyor. Yönetmenliğini Davide Venturini ile Francesco Gandi’nin üstlendiği, usta tiyatro sanatçısı Tilbe Saran’ın da dış ses olarak parçası olduğu oyun, kelebeklerin mucizevi yaşam döngüsünü anlatıyor.

Zorlu Holding sponsorluğunda gerçekleştirilen, 4 yaşından büyük tüm seyircilerine açık olan, bu benzersiz aile etkinliğinde sahnede zarif, naif ve zevkli bir dünya kuruluyor ve küçük izleyiciler de oyunun farklı bölümlerinde bu dünyayı tüm bedenleriyle keşfetmek üzere sahneye davet ediliyor. Her yaştan seyircinin içinde kelebekler uçuşturacak olan Kelebekler, 21 Kasım Salı, 22 Kasım Çarşamba,  23 Kasım Perşembe, 24 Kasım Cuma, 25 Kasım Cumartesi ve 26 Kasım Pazar günlerinde, 10 gösterimde Zorlu PSM Studio’da olacak.


Portekizli yönetmen Pedro Penim’den İstanbul’a armağan: Önce

Portekizli yönetmen Pedro Penim, iki yıl önce İstanbul’a taşındığında şehrin onu Lizbon’da olduğu gibi hissettiren Türkçe’de “hüzün”, Portekizce’de “saudade” olarak tanımlanan bir duygunun peşine düştü. Kendisini İstanbul’dayken evinde hissettiren bu sözcüklerden esinlenerek, ikisi arasındaki benzerlik hakkında yazmaya başladı. Ortaya seyirciyi 2017’den başlayarak bir melankoli atlasının kılavuzluğunda zamanda yolculuğa çıkaran bir performans olan Önce / Before çıktı. Bernardo de Lacerda, Frederico Serpa ve yönetmen Pedro Penim’in rol aldığı Önce, 22 Kasım Çarşamba ve 23 Kasım Perşembe saat 20.30’da Moda Sahnesi’nde izlenebilir.

  

Uluslararası Tiyatro Sahnelerinin önemli yazarı ve yönetmeni Wajdi Mouawad festivalde

Fransa’da Colline Ulusal Tiyatrosu’nun sanat yönetmeni, tiyatro dünyasına kazandırdığı oyunlarla festivallerin vazgeçilmez ismi Wajdi Mouawad 21. İstanbul Tiyatro Festivali’nde kendi yazıp yönettiği ve oynadığı Yalnız / Seuls ile yer alıyor. Yalnız, Mouawad’ın kişisel arayışına dair duygu yüklü bir oyun. Oyun, iç savaştan kaçıp, başka bir ülkeye göç etmek zorunda kalmış bir çocuğun; evinden, alışkanlıklarından, çevresinden, kısaca onu var eden her şeyden uzakta; yeni bir bağlam ve dilde kendini yeniden inşa etmeye çalışırken yaşadığı kayıp hissine odaklanıyor. Yalnız, 24 Kasım Cuma saat 20.30, 25 Kasım Cumartesi saat 15.00 ve 20.30’da Zorlu PSM Drama Sahnesi izleyiciyle buluşacak. 

FESTİVALİN YERLİ YAPIMLARI
Martı

13-14-15 Kasım 20.30 – Zorlu PSM Studio

Martı


Çağdaş tiyatro sahnemizin dikkat çekici yönetmenlerinden Serdar Biliş’in yorumladığı, Çehov klasiği Martı 21. İstanbul Tiyatro Festivali’nin ilk oyunu. Oyunun karakterleri, aradan geçen 120 yılı aşkın tarihe rağmen, günümüzün “arada kalmış, bir türlü harekete geçemeyen” insanıyla aynı dili konuşuyor. İnsan ruhunu en derinlerine kadar görmekte mahir olan Çehov’un Biliş’in yönetimindeki eserinde izleyiciler, eserin absürd tadını da es geçmeyen bir Martı ile buluşacak. Tiyatro tarihinin bu ölümsüz metni bir Pürtelaş Tiyatro prodüksiyonu olarak Tekfen Holding’in gösteri sponsorluğunda festival sahnesinde olacak. Çehov’un benzersiz karakterlerini sahneye Boran Kuzum, Ecem Uzun, Fırat Tanış, Gonca Vuslateri, Kayhan Açıkgöz, Serdar Orçin, Sevil Akı, Şerif Erol, Tilbe Saran, Cem Cücenoğlu ve Yasin Bardakçı’dan oluşan deneyimli ve dinamik bir ekip taşıyor.

Yuva
14 Kasım 20.30, 25 Kasım 15.00-20.30 – Enka İbrahim Betil Oditoryumu

Sami Berat Marçalı’nın yazıp yönettiği Yuva, bir B Planı prodüksiyonu olarak festival seyircisinin karşısına çıkıyor. Dünyanın farklı köşelerinden, farklı zor durumlardan kaçıp New York’a gelmiş dört gencin; tek bir gecede yaşadıklarını anlatan Yuva; göçmenlik, iletişim, yuva arayışı ve birbirimizi anlama üzerine bir oyun. Yönettiği son iki oyun olan Kabileler ve İstila!’da öteki olmak, göçmenlik ve iletişim meselelerine kafa yoran Marçalı; Yuva’da “aidiyet ve varoluş” kavramlarına dair arayışını dinamik ve güncel bir dille sahneye taşıyor. Oyunda Bora Akkaş, Erol Ozan Ayhan, Özlem Zeynep Dinsel ve Saim Karakale rol alıyor.

Akşam Yemeği

15-16 Kasım 20.30 – Çevre Tiyatrosu / 20-21 Kasım 20.30 – Caddebostan Kültür Merkezi

Dünyaca ünlü Hollandalı romancı Herman Koch’un aynı adlı romanından uyarlanan Akşam Yemeği, Semaver Kumpanya’dan yönetmen Volkan M. Sarıöz’ün rejisiyle sahnelenecek.

Akşam Yemeği, 15 yaşındaki oğulları kuzeniyle birlikte evsiz bir kadının vahşice ölümüne sebep olan bir ailenin hayatına nasıl devam edeceği, sahip olduklarını koruma pahasına her şeyi örter mi yoksa onları ele mi verir sorusu üzerine kurulu. Seyirciyi şık bir restorana, bir akşam yemeğine davet eden oyun, orta sınıfın ikiyüzlü ahlak anlayışı ve konforunu kaybetme korkusu üzerine yoğunlaşıyor. Akşam Yemeği, Serkan Keskin, Sarp Aydınoğlu, Mustafa Kırantepe ve Sezin Bozacı’nın yetkin performanslarıyla; ironik, gerilimli ve sahici bir yüzleşme oyunu.


Seni Seviyorum Türkiye

16-17 Kasım 20.30, 25-26 Kasım 18.00 -Yunus Emre Kültür Merkezi Turhan Tuzcu Sahnesi

İstanbul’un göbeğinde bir çamaşırhanede yanlarında kirli çamaşırları ile beş kişinin yolları kesişir. Memleketin halet-i ruhiyesini hissedeceğimiz bu çamaşırhanede hem gerçekçi hem de ironik bir atmosfer hâkimdir. Kalemiyle her seferinde bugünün meselelerine dair çarpıcı öyküler yaratan Ceren Ercan’ın yazdığı Seni Seviyorum Türkiye, Yelda Baskın’ın yönetiminde sahneleniyor. Bakırköy Belediye Tiyatroları’ndan izleyeceğimiz oyunda karakterler; aksayan hayatın akışı içinde “Buradayım ve ben de Türkiye’yim” demenin imkânı üzerine bir yolculuğa çıkıyor. Alican Yücesoy, Defne Şener Günay, İrem Sultan Cengiz, Emre Koç, Damla Karaelmas Gökhan’ın rol aldığı Seni Seviyorum Türkiye, bugün bu ülkeyi sevme çabası üzerine bir oyun.


Fırtına

18 Kasım 20.30, 19 Kasım 15.00–19.00 – Moda Sahnesi

Shakespeare ile oyunlar oynamayı çok seven bir yönetmen olan Kemal Aydoğan; Fırtına’da yazarın iktidar, ihanet, intikam, affetme ve sömürgeleştirme gibi meseleleri fantastik ve komik bir atmosferle birleştirerek kendine has dokunuşlarıyla sahneliyor. Yönetmenin evvelki Shakespeare’lerinde olduğu gibi bizzat bugünün insanıyla iletişim kuran oyununda Hüseyin Avni Danyal,  Mürsel Yaylalı, Gürsu Gür, Zeynep Tuğçe Bayat,  Münircan Cindoruk,  Ziver Armağan Açıl, Yaşar Bayram, Selen Şeşen,  Kaan Songün, İnanç Koçak ve Ertürk Erkek rol alıyor.

Uyarca

18 Kasım 20.30, 19 Kasım 15.00 – DasDas

Cesetleri çözeltip sıvıya dönüştüren bir bilim adamı, akıllara zarar bir cinayet şebekesi ve birbirinden tuhaf ilişkiler! İsviçreli oyun yazarı Friedrich Dürrenmatt’ın 1972’de yazdığı ama sanki dün yazılmışçasına güncel metni Uyarca, usta tiyatrocu Ahmet Mümtaz Taylan yönetmenliğinde sahnelenecek. Savrulan bir düzenin tespitini yapan bu kara komedi, kurduğu ilişkiler ağı, merak duygusunu diri tutan olay örgüsü ve güncelliğini yitirmeyen eleştirisiyle bir DasDas Sahne prodüksiyonu olarak; Tansu Biçer, Mehmet Ali Nuroğlu, Arif Pişkin, Görkem Kanbolat, Serhan Onat, Zamire Zeynep Kasapoğlu’nun performanslarıyla sahneleniyor.

Göçmenleeeer

21-22 Kasım, 20.30 – Kenter Tiyatrosu

Tiyatromuzun büyük ustası Genco Erkal, çağın en can yakıcı derdine, mültecilere dair güncel ve dinamik bir oyunla festival seyircinin karşına çıkıyor. Romanyalı ünlü oyun yazarı ve gazeteci Matei Visniec’in gerçekçi ve yer yer absürd tınılı eserinin sahne ve kostüm tasarımında ise Claude Leon’un imzası var. “Ülkelerimiz ölüyor, bir ülke ölmeye başladıktan sonra yapacak bir şey yoktur” diyen Göçmenleeeer; gözümüzün önünde cereyan eden mülteci meselesinin farklı boyutlarını parça parça ele alarak, vaziyetin fotoğrafını çekiyor. Tasarım dili ve söylemiyle seyirciyi de işin içine dahil eden oyunda Genco Erkal da sahnede alacak. Erkal’a sahnede Şirvan Akan, Ayşe Lebriz Berkem, Lütfi Can Bulut, Cem Çetin, Yiğit Yarar eşlik ediyor.

When In Rome

21-22-23 Kasım 20.30 – DasDas


Galata Perform’un yerli tiyatro yazınına yeni soluklar kazandırdığı Yeni Metin Yeni Tiyatro projesinin bir ürünü olan When In Rome, Öznur Yalgın’ın imzasını taşıyor. Ele aldığı oyunları enstalasyon yaklaşımıyla tasarlayan Mesut Arslan’ın yönettiği oyun; karakterlerin iç sesleri ve çarpıcı jestlerinin yanı sıra ışık tasarımıyla da seyircinin aşina olduğu bir hikâyeyi, alışık olmadığı bir sahne diliyle izlemesine aracı olacak. Belçika’da yaşayan ve üreten yönetmen Mesut Arslan tıpkı Oda ve Adam, Aldatma ve Gizli Yüz’de olduğu gibi, seyirciye yine beklenmedik anlar yaşatacak. Yalnız yaşayan genç bir kadının bir aile apartmanına taşınmasıyla başlayan oyun, bir gün erkek arkadaşının ziyarete gelmesiyle kişisel alan, ikiyüzlülük ve bastırılmış cinsellik üzerine tanıdık bir hikayeye dönüşüyor. When in Rome’un kahramanları Ersin Umut Güler, Pervin Bağdat, Sermet Yeşil ve Yeşim Özsoy.


Panopticon

23 Kasım 20.30, 24 Kasım 15.00–20.30 – Yunus Emre Kültür Merkezi Turhan Tuzcu Sahnesi

İşlerinde bedenin olanaklarını araştıran, yeni nesil tiyatronun başarılı isimlerinden yönetmen Mirza Metin’in tasarlayıp yönettiği Şermola Performans yapımı olan Panopticon ile izleyiciler sistem araçlarınca her an gözetlenirken elimizin altındaki sosyal araçlarla birbirimizi gözetlediğimiz bu çağa tanıklık ediyor. Oyunda Ayşegül Tekin, Esra Yıldırım, Gamze Çelik, Melisa Akman ve Nagihan Gürkan beş denek kadın olarak yer alıyor. Denekler; kapatıldıkları ve konuşmanın yasak olduğu bir mekânda bedenleri aracılığıyla iletişim kurarken, izleyiciler onların aralarındaki gerilimin artışına da şahit oluyor. Kurguladıkları oyunlar yarışa, yarışlar iktidar hırsına ve hırs şiddete dönüşürken izleyiciler de bireylerin eleştirdiği veya kaçındığı şeylere, adım adım nasıl dönüştüğü üzerine düşünme fırsatı buluyor.


All About the Heart

24 Kasım 20.30,  25 Kasım 13.00, MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi, Şebnem Selışık Aksan Sahnesi

Çağdaş dans sanatçısı Canan Yücel Pekiçten; konsepti ve koreografisi kendisine ait olan performansı All About the Heart’da, üç farklı operaya konu olmuş üç kadın karakterin öyküsünü bildiğimizin ötesinde bir yorumla sahneye taşıyor. Der Zwerg Lied’in Kraliçe’si, Madam Butterfly’ın Cio-Cio-San’ı ve Fince yazılmış ilk opera olan Pohjan Neito’nun aynı adlı karakteri performansta kadın bakış açısıyla yeniden var oluyorken izleyiciler de bu üç ayrı solo eserle, cinsiyetçi bir bakışla yaratılmış kadın karakterlerin “şekil değiştirmesine” tanıklık ediyor.


Güneşin Zaptı

25 Kasım, 20.30, 26 Kasım, 15.00 – Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi


Çalışmalarını beden, ses ve ritim ilişkisi üzerine yoğunlaştıran çağdaş dans ikilisi Taldans, bu performansta

ilk Rus fütürist operası Güneşin Zaptı’nı festival seyircisiyle buluşturuyor. Mustafa Kaplan ve Filiz Sızanlı, Aleksey Kruçenih’in Güneşin Zaptı metnindeki imge ve sözcükleri; sessel malzemeyi öne çıkaran koreografi bir yazılımla ele alıyor. İmkânsızlığın içinde dahi her şeyin mümkün olduğunu hayal eden Güneşin Zaptı, sahnede dili ve hareketi özgürleştirirken, taze bir dil ve yepyeni bir imla kılavuzu oluşturuyor. Performans Taldans ile Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Şehir Tiyatroları’nın ortak yapımcılığında gerçekleşiyor.

İhanet

25 Kasım 20.30, 26 Kasım 15.00 – Caddebostan Kültür Merkezi

Türkiye edebiyatının insanın karanlık tarafını anlatan derin ve sessiz ustası Nahid Sırrı Örik’in, bugüne dek hiç sahnelenmeyen yapıtı İhanet, Ankara Devlet Tiyatroları tarafından Özen Yula yönetiminde 21. Tiyatro Festival’inde sahneleniyor. Oyun, 1930’lu yılların Türkiye’sinde Ankara’da bir konakta yaşayan iki kardeş; Celal’le nişanlı olan Sacide ile Celal’e âşık olan Macide arasındaki rekabeti konu alıyor. Güzellik- çirkinlik, iyilik-kötülük, zafer- mağlubiyetin iç içe olduğu bu çekişmeli aşk hikayesinin fonunda ise Müzeyyen Senar’ın, Ankara Radyosu’nda verdiği konser yer alıyor.

Karton Şehir

26 Kasım, 13.00-18.00, Zorlu PSM Drama Sahnesi

Zorlu Holding’in düzenlediği Bir Hayal Bir Oyun yarışmasının kazananı dokuz yaşındaki Gökhan Kızıklı’nın sınır tanımayan hayalleri, Serdar Saatman’ın uyarlamasıyla festivalde. Yönetmenliğini Gaye Cankaya’nın üstlendiği, Zorlu Çocuk Tiyatrosu yapımı Karton Şehir, tektipleşmenin ve kendinden olmayanı dışlamanın yok edici tehlikelerini masal formunda, çocukların dilinden sahneye taşıyor. Bir çocuğun hayal dünyasında üretilen müzikli oyun sadece çocuklara değil, çocuk kalanları da bekliyor. Ücretsiz olarak gerçekleştirilecek etkinliğe katılmak için 13 Ekim tarihinden itibaren rezervasyon.iksv.org adresinden rezervasyon yaptırmak gerekli.

FESTİVALİN YAN ETKİNLİKLERİ
Söyleşi ve Kitap Tanıtımı:Theodoros Terzopoulos ile Dionysos’un Dönüşü

12 Kasım, 15.30–17.00 – TÜYAP Kitap Fuarı Heybeliada Salonu

Antik Yunan kahramanları ve mitolojik tanrılarını günümüze taşıyan usta Yunan yönetmen Theodoros Terzopoulos’un Dionysos’un Dönüşü isimli kitabı üzerine İstanbul Tiyatro Festivali ve Habitus Kitap’ın işbirliğinde bir söyleşi gerçekleştiriliyor. Kerem Karaboğa’nın moderatörlüğünde, 36. Uluslararası İstanbul Kitap Fuarı’nda düzenlenecek söyleşi, katılımcılarına Terzopoulos’un Dionysos’un Dönüşü kitabındaki insanın varoluşuna dair sorgulama ve mücadele çağrısı üzerine düşünme fırsatı sunuyor. 

Film Gösterimi: Alarme ve Amor

Alarme: 13 Kasım 14.00, 14 Kasım 17.00 – Moda Sahnesi Sinema

Amor: 13 Kasım 15.15, 14 Kasım 18.30 – Moda Sahnesi Sinema

Theodoros Terzopoulos’u yedi yıl aradan sonra festival seyircisiyle tekrar buluşturacak olan, ustanın tutku ve enerji dolu eseri Bir Daha, bir üçlemenin son halkası. Festival seyircisi üçlemenin ilk oyunları olan Alarme ve Amor ile festival kapsamında, beyazperde aracılığıyla buluşacak. Yunanca dilinde, İngilizce alt yazı ile ücretsiz olarak gerçekleştirilecek film gösterimlerine katılmak için 13 Ekim tarihinden itibaren rezervasyon.iksv.org adresinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Söyleşi: Küreselleşme Çağında Oyuncu

13 Kasım 16.30-18.30 – Moda Sahnesi Studio

Dikmen Gürün’ün sunuşu ve Kerem Karaboğa’nın moderatörlüğünde gerçekleştirilecek olan buluşmada katılımcılar, Antik Yunan tragedyalarının büyük ustasını ve onun tiyatronun özüne dair yaptığı son çağrıyı bizzat Terzopoulos’un kendisinden dinleme ve günümüz tiyatrosuna dair algılarını genişletme fırsatı buluyor. Söyleşiye katılmak için 13 Ekim tarihinden itibaren rezervasyon.iksv.org adresinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Film Gösterimi: Blanche Neige / Pamuk Prenses ve Eldorado / Preljocaj

Blanche Neige: 16-20 Kasım 19.30 – Fransız Kültür Merkezi

Eldorado/Preljocaj: 21 Kasım 19.30 – Fransız Kültür Merkezi

Blanche Neige / Pamuk Prenses
Festivalde Fresk isimli dans gösterisiyle yer alacak olan dünyaca ünlü Fransız koreograf Angelin Preljocaj, Blanche Neige / Pamuk Prenses masalının Grimm Kardeşler versiyonundan yola çıkarak oluşturduğu çağdaş bale yapıtının gösterimiyle festivalin yan etkinliklerinde de yer alıyor. Blanche Neige Gustav Mahler’in senfonilerinin büyüleyici notaları Thierry Leproust’un seti veJean-Paul Gaultier’in kostümleriyle ekrana yansıyor.

Eldorado / Preljocaj

Başarılı yönetmen, senaryo yazarı ve Cahiers du Cinéma eleştirmeni Olivier Assayas, sürükleyici belgeseli Eldorado / Preljocaj’da, Preljocaj balesinin 21. yüzyıl müziğinin ikonu, Karlheinz Stockhausen’in yapıtı Sonntags-Abschied’i sahneye aktarma çabalarını kayıt altına alıyor. Assayas, prova sürecinin mahrem ritüellerinin neşe ve acı dolu anlarını yakalayarak, azmin ve yaratmanın sırlarını açığa çıkarmaya çalışıyor. Institut Français’nin işbirliği ile ücretsiz olarak gerçekleştirilecek film gösterimlerine katılmak için 13 Ekim tarihinden itibaren rezervasyon.iksv.org adresinden rezervasyon yaptırmak ve Fransa Başkonsolosluğu’nun kararı uyarınca bu etkinliğe girişte fotoğraflı kimlik belgesi göstermek gerekiyor.


Atölye Çalışması: ARTI 45

18-19 Kasım 11.00–13.30 – MSGSÜ Bomonti Yerleşkesi, Şebnem Selışık Aksan Sahnesi


Dans ve performans sanatçısı, koreograf, yönetmen, hareket ve dans terapisti Tuğçe Tuna, ARTI 45 isimli atölyeyle dans ile bedeni arasında görünmez duvarlar, sessiz sınırlar, ışıksız koridorlar, güvensiz köprüler olan veya kendini dansa açmak için arayış içinde olan tüm bedenleri koşulsuz dansa çağırıyor. Kendini 45’lik hisseden, geçmişinde 45 olan veya görünenler ve 45 saniyelik kinestetik yapılar ile tanışmak isteyenler için bir davet olan ARTI 45, “Öz Tanıklık”, “İtki” ve “Bilinmeyene Güven” başlıklı üç bölümden oluşuyor. Katılımcıların özgür hareket edebilecekleri kıyafetlerle geleceği bu iki günlük atölyeye katılmak isteyenlerin motivasyon mektuplarını en geç 16 Ekim Pazartesi gününe kadar tiyatro.atolye@iksv.org
adresine göndermeleri gerekiyor.

Atölye Çalışması: Bir Yaratıcı Olarak Oyuncu

17-18-19 Kasım 10.00-14.00 / 16.00 -20.00 – Sahne Khas

İsveçli yönetmen, dramaturg ve müzisyen Johan Petri yönetiminde gerçekleştirecek bu iki bölümlük araştırmacı atölye tiyatro oyuncusunu öznel ve yaratıcı bir güç olarak irdeliyor. Atölye sonunda oyuncular, çalışma süreci ve bu esnada ortaya çıkan soru ve duygularını, seyirciye açık bir sunumda performans aracılığıyla dile getiriyor. Üç tam gün sürecek Swedish Arts Council ve İsveç Başkonsolosluğu ve Kadir Has Üniversitesi işbirliğinde düzenlenen atölyeye katılmak isteyenlerin İngilizce olarak hazırlanmış motivasyon mektuplarını en geç 16 Ekim Pazartesi gününe kadar tiyatro.atolye@iksv.org adresine göndermeleri gerekiyor.   

Ustalık Sınıfı: Oyun Kavramı ve Oyuncunun Performansında Dürüstlük

20 Kasım 14.30-17.30 – Studio Oyuncuları

Godot’yu Beklerken yorumu ile 20. İstanbul Tiyatro Festivali’nin açılışını yapan, Türk tiyatrosunun en etkili isimlerinden, Studio Oyuncuları’nın kurucusu ve çok sayıda başarılı oyuncunun “hoca”sı Şahika Tekand’dan bir ustalık sınıfı. Tekand’ın “Her seferinde şimdiki zamanda yaratma ve yapma zorunluluğu” içinde bulunan oyuncularla buluşacağı bu atölyeye katılmak isteyenlerin motivasyon mektuplarını en geç 16 Ekim Pazartesi gününe kadar tiyatro.atolye@iksv.org adresine göndermeleri gerekiyor.

Okuma Tiyatrosu: İyi Davranışlar

20 Kasım 19.00 – Salon IKSV

İsveçli yönetmen ve oyun yazarı Mattias Andersson’ın; gençlere yönelttiği “Hayatınızda hiç iyi bir şey yaptınız mı?” sorusu üzerine anlattıklarından yola çıkarak yazdığı İyi Davranışlar, festival kapsamında okuma tiyatrosu olarak sahneleniyor. Deneyimli oyuncu Yiğit Özşener tarafından yönetilecek okumanın ardından Mattias Andersson’ın da katılımıyla bir söyleşi de gerçekleştirilecek. Swedish Arts Council ve İsveç Başkonsolosluğu’nun işbirliğinde düzenlenen etkinliğe katılmak için 13 Ekim tarihinden itibaren rezervasyon.iksv.org adresinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor

Söyleşi: Türkiye ve Avrupa’da Çocuklar İçin Kültür Ve Sanat

21 Kasım 19.00 – Salon IKSV

İstanbul Tiyatro Festivali ve Atta Festival’in birlikte gerçekleştireceği bu etkinlikte farklı ülkelerden sahne sanatları, edebiyat ve müzik profesyonelleri buluşacak. Çocuklar için sanat üretimi deneyimlerini ve kendi yaratım süreçlerini paylaşacakları bu söyleşi, çocuklar için sanat üretimi üzerine çalışan profesyonel ya da gönüllü herkese ve çocuklara açık. Etkinliğe katılmak için 13 Ekim tarihinden itibaren rezervasyon.iksv.org adresinden rezervasyon yaptırmak gerekiyor.

Atölye Çalışması: Eleştiri Atölyesi

Tiyatro Eleştirmenleri Birliği ve İstanbul Tiyatro Festivali işbirliği ile düzenlenen atölye çalışması, Almanya’daki güçlü tiyatro eleştirisi geleneğini, Türkiye’deki tiyatro eleştirmenleri ve eleştiri yazarlarıyla buluşturmayı ve bir tartışma platformu yaratarak eleştiri pratiğini geliştirmeyi amaçlıyor. Goethe Enstitüsü’nün işbirliğiyle organize edilen etkinliğin tarih, mekân ve saat bilgisi İstanbul Tiyatro Festivali web sayfası ve sosyal medya hesapları üzerinden açıklanacak. 

Daha fazla yazı yok
2024-11-23 10:10:47