2024 yılına adım attığımız ilk aylarda Sanatatak için Edebiyatın Perdede Yansıması: MUBI’de Keşfedilesi Kitap Uyarlamaları başlıklı bir yazı hazırlamış ve sinema ile edebiyatın o büyülü buluşmasını MUBI platformundaki filmler üzerinden incelemiştik. “Yüzyıllar boyunca, edebiyat ve sinema, hikâyeleri ve imgeleriyle insan ruhunu derinden etkileyen iki sanat dalı olmuştur…” diyerek başladığımız yazımızda bu iki sanatın birbirine dokunduğunda ortaya çıkan eşsiz hikayelerden birkaçına dikkat çekmiştik.
Yılın sonuna yaklaşırken, 2024 yılında sinemaya ve dijital platformlara uyarlanan kitaplar hangileri oldu diye merak ettik. Bu yıl, beyaz perde ve dijital platformlarda yer alan eserler arasında etkileyici kitap uyarlamaları oldukça fazlaydı. Okuduğumuz dünyayı başka sanatçılar eliyle görselleştirerek farklı bir boyut kazandıran bu uyarlamaları sizler için derledik. İşte bu sene izlediğimiz ve izleyeceğimiz uyarlamalar ve bonuslar.
Wicked
Uyarlandığı Kitap: Lanetli: Batının Kötü Cadısı (Wicked)
Yazar: Gregory Maguire
Gregory Maguire’ın 1995’te yayımlanan Wicked: The Life and Times of the Wicked Witch of the West adlı romanı, klasik Oz Büyücüsü hikayesini Batı’nın Kötü Cadısı Elphaba’nın gözünden, yepyeni bir bakış açısıyla anlatır. L. Frank Baum’un Oz Büyücüsü eserinde Dorothy, Batı’nın Kötü Cadısı’nı yener ve hikâye sona erer. Ama o cadı kimdir, nereden gelmiştir ve gerçekten “kötü” müdür? Daha da önemlisi, kötülük nedir? Maguire çok okunan bu kitabında, Oz diyarının bu gizli kalmış tarihini siyasi entrikalar, sınıf çatışmaları ve ahlaki sorularla dolu bir dünya olarak tasarlamış ve okuyuculara karanlık, derinlikli bir Oz evreni sunmuştu.
2006 yılında Lanetli: Batının Kötü Cadısı adıyla Yerdeniz Yayınları tarafından Türkçeye kazandırılan Wicked, ayrıca müzikal uyarlamasıyla Broadway’de uzun yıllar sahnelendi ve büyük bir izleyici kitlesine ulaştı. Şimdi, bu fantastik hikâye, 22 Kasım’da vizyona girecek iki bölümlük film uyarlamasıyla sinemaseverlerle buluşmaya hazırlanıyor. Filmin fantastik görselliği ve yaratıcı kadrosuyla hayranlarını bir kez daha büyülemesi bekleniyor. Çekimler sırasında seti ziyaret eden Maguire’ın “rüya gibi” sözleriyle tanımladığı bu yapım, daha önce görmediğimiz bir Oz dünyasının kapılarını açıyor.
Dune: Part Two
Uyarlandığı Kitap: Dune Çöl Gezegeni
Yazar: Frank Herbert
Bu yılın en çok beklenen yapımlarından Dune: Part Two (Dune: Çöl Gezegeni- Bölüm 2), bilim kurgu edebiyatının en büyük klasiklerinden birinin, Frank Herbert’ın Dune serisinin sinema uyarlaması. İlk kez 1965’te yayımlanan Dune, kısa sürede kült bir eser haline gelerek Hugo ve Nebula ödüllerini kazandı ve 20. yüzyılın en iyi bilim kurgu romanları arasında yer aldı. Herbert’ın toplam altı kitaptan oluşan serisi, gelecekte feodal bir yapıya sahip yıldızlar arası toplumda soylu hanedanların güç mücadelesini ve bu mücadelenin merkezinde yer alan Paul Atreides’in hikayesini anlatıyor. Okurlar tarafından 20. yüzyılın en iyi bilimkurgu yapıtı seçilen Dune serisi yayımlanışının 50.yılı olan 2016’da İthaki Yayınevi tarafından Türkçeye kazandırıldı.
Serinin sinema uyarlaması, Denis Villeneuve’ün yönetmenliğinde iki bölüm olarak planlandı ve serinin ilk yarısı 2021’de büyük beğeni topladı. Bu yıl 1 Mart’ta vizyona giren ikinci bölümde Villeneuve, Paul Atreides’in mistik ve politik serüvenini, çöl gezegeni Arrakis’teki “baharat” savaşı ekseninde, epik bir anlatımla sürdürüyor. Rekor bir açılış hasılatıyla sinemaseverlerle buluşan Dune: Part Two, güçlü temaları, çarpıcı görsel tasarımı ve Arrakis’in büyüleyici atmosferiyle izleyicilere benzersiz bir sinema deneyimi sunuyor. Sinema dünyasında büyük yankı uyandırarak 10.sıradan giriş yaptığı IMDb’de En İyi 250 Film Sıralamasında 48. sırada yer alan film, 8,5 puanla yılın en başarılı yapımlarından biri olarak dikkat çekiyor.
It Ends With Us
Uyarlandığı Kitap: Bizimle Başladı Bizimle Bitti (It Ends With Us)
Yazar: Colleen Hoover
Colleen Hoover’ın etkileyici romanı It Ends With Us, aşk, travma ve aile içi şiddetle örülü karmaşık bir hikâye. Hoover, kitabında başkahramanı Lily’nin aileden miras aldığı şiddet döngüsüne karşı mücadelesini, tüm acılara rağmen yeniden doğuşunu ve özgürlüğe kavuşma yolculuğunu anlatıyor. Türkçeye Bizimle Başladı Bizimle Bitti adıyla Epsilon Yayınları tarafından kazandırılan eser, okurlar tarafından büyük ilgiyle karşılandı. Lily’nin, çocukluk aşkı Atlas ile buluşmasında yaşadığı dönüşüm ve içine doğduğu aileyi değiştirememenin zorluklarına karşı direnişi, kitabın ana temasını oluşturuyor ve Hoover’ın Türkiye’de de geniş bir okur kitlesi bulmasını sağlıyor.
Bu yıl sinemaya uyarlanan It Ends With Us filminin yönetmenliğini üstlenen Justin Baldoni aynı zamanda başrolde de yer alırken Lily karakterine Blake Lively hayat veriyor. Film, ağustos ayında gösterime girdi ve Hoover’ın romanının geniş hayran kitlesi tarafından heyecanla karşılandı. Hoover’ın senaryoya katkı sağladığı ve Lively’nin sosyal medyada izleyicileri “çiçekli elbiselerinizi giyin” diyerek filme davet ettiği tanıtımlar, filmi yaza damgasını vuran gişe devleri Barbie ve Oppenheimer gibi bir “yaz filmi” olarak konumlandırmayı amaçlıyordu. Ancak, filmde işlenen aile içi şiddet ve travma gibi ağır temalar bu pazarlama stratejisiyle pek örtüşmedi ve izleyiciler için kafa karıştırıcı bulundu.
IMDb’de 6,5 puan alan film, Hoover’ın sadık hayran kitlesi tarafından desteklenmiş olsa da eleştirmenlerden beklendiği ölçüde yüksek notlar alamadı. Romandaki duygusal derinliği yeterince yansıtamaması, filme dair beklentilerin karşılanamadığı yönündeki eleştirileri de beraberinde getirdi. Hoover’ın dokunaklı hikayesini ekranlara taşıma çabası takdir edilse de film bazı izleyicilere romanın etkileyiciliğini tam anlamıyla hissettiremedi.
The Nickel Boys
Uyarlandığı Kitap: Nickel Çocukları (The Nickel Boys)
Yazar: Colson Whitehead
Colson Whitehead’in Pulitzer ödüllü romanı The Nickel Boys, 1960’ların Amerika’sında geçen, gerçek olaylardan esinlenen çarpıcı bir hikâye. 1962’de işlemediği bir suç yüzünden Nickel Akademisi adlı acımasız bir ıslah okuluna gönderilen Elwood Curtis’in başından geçenleri anlatan roman, genç Elwood’un burada tanıştığı Turner ile kurduğu sarsılmaz dostluğa odaklanıyor. Bu iki gencin baskı ve ayrımcılığa karşı verdiği mücadele, okulu saran istismara karşı güçlü bir dayanışma örneği sunuyor. Whitehead, bu sert koşullarda hayatta kalma mücadelesi veren gençlerin hikayesini sürükleyici ve etkileyici bir anlatımla işliyor.
Nickel Çocukları adıyla Begüm Kovulmaz tarafından Türkçeye çevrilen eser, Siren Yayınları’ndan çıktı ve Türkiye’de de geniş bir okur kitlesine ulaştı. Whitehead’in, Pulitzer kazanan bir diğer romanı Yeraltı Demiryolu da New York Times tarafından 21.Yüzyılın En iyi 100 Kitabı listesinde de 7.sırada yer almıştı.
Romanın bu yıl yapılan film uyarlaması yaz aylarında birkaç film festivalinde gösterildi ancak henüz bir vizyon tarihi duyurulmadı. IMDb puanı şimdiden 7,6 olan film, edebiyat uyarlamaları sevenler için umut verici bir yapım olarak öne çıkıyor ve kitabın hayranlarının ilgisini çekeceğe benziyor.
The Wild Robot
Uyarlandığı Kitap: Vahşi Robot (The Wild Robot)
Yazar: Peter Brown
Peter Brown’ın sevilen çocuk kitabı The Wild Robot, bir robotun doğada hayatta kalma mücadelesini sıcak bir dille anlatıyor. Gözlerini ilk açtığında uzak bir adada yalnız olduğunu fark eden Robot Roz, neden ve nasıl oraya geldiğini bilmeden yaşamını devam ettirebilmek için doğaya ve vahşi yaşama ayak uydurması gerektiğini anlıyor. Roz yavaş yavaş adadaki hayvanların dostluğunu kazanırken geçmişi de onu bu uzak adada buluyor.
Peter Brown’ın 8 yaş üstü çocuklara yönelik çok satan resimli kitapları Türkiye’de de geniş bir okur kitlesine sahip. The Wild Robot, Türkçeye Vahşi Robot adıyla Hey Kitap tarafından kazandırıldı.
Yönetmen Chris Sanders tarafından sinemaya uyarlanan animasyon film, Eylül ayında vizyona girdi. Robot Roz’u seslendiren Oscar ödüllü Lupita Nyong’o’nun performansıyla dikkat çeken film, ailelerin izleyebileceği sıcak bir hikâye sunuyor. IMDb’nin En İyi 250 Film listesinde 150. sırada yer alan ve 8,3 puana sahip olan yapımın, Prime Video ve Apple TV’den de izlenebileceği müjdesini verelim.
The Sympathizer
Uyarlandığı Kitap: Sempatizan (The Sympathizer)
Yazar: Viet Thanh Nguyen
Viet Thanh Nguyen’in 2015 yılında yayımlanan ve Pulitzer Ödülü kazanan romanı The Sympathizer, Vietnam Savaşı’nın ardından Amerika’ya göç eden Vietnamlı bir casusun sarsıcı hikayesini anlatıyor. Roman, kahramanının iki dünya arasında sıkışmış kimliği üzerinden savaşın karanlık yüzünü ve göçmen kimliğinin zorluklarını ele alırken, aynı zamanda emperyalizm, ihanet ve kimlik çatışması gibi temalara derinlikli bir bakış sunuyor. Sempatizan, Türkçede Duygu Akın çevirisiyle Kafka Yayınları tarafından yayımlandı.
HBO tarafından yedi bölümlük bir dizi olarak uyarlanan bu sürükleyici hikâye, yılın en çok konuşulan projelerinden biri oldu. Dizide, Hoa Xuande başrolde yer alırken, Robert Downey Jr. birden fazla karaktere hayat vererek projeye damgasını vuruyor. The Sympathizer dizisi şu sıralar BluTV’de izleyiciyle buluşuyor.
Nightbitch
Uyarlandığı Kitap: Gece Kancığı (Nightbitch)
Yazar: Rachel Yoder
Rachel Yoder’ın sıra dışı romanı Nightbitch, bir köpeğe dönüşmekte olduğuna inanan bir annenin hikayesini anlatıyor. Sanat eğitimi almış yetenekli bir kadın olan başkahraman, annelikle birlikte evin dört duvarı arasında sıkışıp yalnızca çocuk büyüten bir kimliğe hapsolmuş hisseder. Bastırdığı öfke ve tatminsizlik onu giderek “Nightbitch” adıyla farklı birine dönüştürür. Yoder, bu karakterin öfkesini feminist bir bakış açısıyla, sıradanlıkla absürdü harmanlayarak işliyor ve anneliğin gizlenen karanlık yönlerine cesur bir bakış sunuyor. Roman, bir annenin hem kendini hem de anneliği sorgularken doğaüstü bir keşfe doğru çıktığı ilginç bir maceraya odaklanıyor. Kitap, İthaki Yayınları tarafından Gece Kancığı adıyla Türkçeye kazandırıldı.
Romanın Marielle Heller tarafından senaryolaştırılan ve yönetilen 2024 yapımı film uyarlamasında başrolleri Amy Adams ve Scoot McNairy paylaşıyor. Kara komedi ve beden korkusu türündeki film, ilk olarak Toronto Uluslararası Film Festivali’nde gösterildi ve 6 Aralık 2024’te ABD’de sinemalarda vizyona girmesi planlanıyor.
The Watchers
Uyarlandığı Kitap: Gözcüler (The Watchers)
Yazar: A.M. Shine
A.M. Shine’ın The Watchers adlı romanı, haritada bile bulunmayan gizemli bir ormanda mahsur kalan bir grup insanın dehşet dolu hayatta kalma mücadelesini konu alıyor. Çeşitli nedenlerle bu ormanda kapana kısılan Mina ve diğerleri, geceleri ortaya çıkan korkunç “Watchers” adlı yaratıklar nedeniyle güvenli alanın dışına çıkamaz ve bilinmezlerle dolu bir mücadeleye sürüklenirler. Gözcüler adıyla Türkçeye çevrilen kitap, Floki Yayınları tarafından yayımlandı.
İshana Shyamalan’ın sinemaya uyarladığı ve Dakota Fanning’in başrolünde yer aldığı The Watchers filmi, İrlanda kırsalının karanlık atmosferini yansıtarak korku severlerin ilgisini çekmeyi hedefliyor. Film, haziran ayında izleyiciyle buluştu.
The Idea of You
Uyarlandığı Kitap: The Idea of You
Yazar: Robinne Lee
The Idea of You, otuz dokuz yaşındaki bir anne ile yirmi yaşındaki genç pop yıldızının yaşadığı sürpriz bir aşkı konu alıyor. Solene bu ilişkiyi dengelemeye çalışırken on üç yaşındaki kızının pop yıldızının hayranı olması ise işleri daha da karmaşık hale getiriyor. Robinne Lee’nin popüler romanına ilişkin okur yorumlarında ikili arasındaki romantizmin içten ve gerçekçi bir şekilde aktarıldığı ifade ediliyor. Kitabın henüz Türkçeye çevrilmediğini de buradan yayıncılarımıza duyuralım.
The Idea of You’nun beyaz perde uyarlaması ise mayıs ayında romantik komedi olarak izleyiciyle buluştu. Solene karakterini canlandıran Anne Hathaway, performansıyla dikkat çekerken, Hathaway’i anne rolünde görmek, bizlere de zamanın hızla geçtiğini hatırlatıyor.
Small Things Like These
Uyarlandığı Kitap: Böyle Küçük Şeyler (Small Things Like These)
Yazar: Claire Keegan
Claire Keegan’ın 128 sayfalık kısa ama etkileyici romanı Small Things Like These, 1985 Noel arifesinde, İrlanda’nın soğuk ve kasvetli atmosferinde geçen çarpıcı bir hikâye. Kömür tüccarı Bill Furlong, sıradan bir teslimat sırasında gizli ve rahatsız edici bir gerçekle karşılaştığında, kasabanın kilisenin etkisi altındaki sessizliğiyle ve kendi geçmişiyle yüzleşmek zorunda kalır. Keegan, İrlanda’nın trajik Magdalen çamaşırhanelerini merkezine alarak toplumsal suskunluk, kilisenin baskısı ve bireysel cesaret temalarını ustalıkla işliyor. Kitap, 2022’de Orwell Siyasi Kurgu Ödülü’nü kazanmış, Booker ve Rathbones Folio Ödülleri’ne aday gösterilmişti. Türkçede Böyle Küçük Şeyler adıyla Jaguar Kitap tarafından yayımlanan roman, Türkiye’de de büyük ilgi gördü.
Film uyarlamasında başrolde İrlandalı aktör Cillian Murphy yer alıyor. Geçtiğimiz yıl Oppenheimer filmindeki performansıyla Oscar kazanan Murphy, bu hikâyeyi okuduktan sonra çok etkilendiğini projeye dahil olmak istediğini belirtmişti. Kasım ayında gösterime giren film, izleyiciden de yoğun bir ilgi görmeye başladı.
The Crow
Uyarlandığı Kitap: Karga (The Crow)
Yazar: James O’Barr
James O’Barr’ın 1989’da yarattığı The Crow, trajik bir hikâye etrafında şekillenen, doğaüstü güçlere sahip bir anti-kahramanı konu alan bir çizgi roman serisi. O’Barr, nişanlısının sarhoş bir sürücünün sebep olduğu kazada hayatını kaybetmesinin ardından yaşadığı acıyla başa çıkmak amacıyla The Crow’u kaleme almış. Hikâyede, Eric Draven adlı karakter, bir çetenin saldırısında kız arkadaşıyla birlikte öldürülmesinin ardından bir karganın yardımıyla ölümden geri dönerek intikam peşine düşer. The Crow, punk ve gotik alt kültürlerin estetik ve ruhunu taşıyan nadir çizgi romanlardan biri olarak, yalnızca okuyucuları değil, aynı zamanda alt kültürleri de etkiledi. 1980’ler ve 90’larda siyah beyaz yeraltı çizgi romanlarının ötesine geçerek geniş bir kitleye ulaştı ve Outlaw Comics estetiğinin simgesi haline geldi. The Crow, ülkemizde Karga adıyla İthaki Yayınları tarafından yayımlandı.
The Crow ilk kez 1994 yılında aynı adla beyaz perdeye uyarlandı. Başrol oyuncusu Brandon Lee’nin trajik ölümünün ardından film, ona ithaf edilerek kült bir yapım haline geldi. Bu popülerlik, çizgi romanı bir dizi, üç devam filmi ve bir aksiyon figürü serisine dönüştürdü.
2024’te serinin ikinci bir uyarlaması daha yapıldı. Bill Skarsgård’ın başrolde olduğu bu gotik uyarlama ağustos ayında izleyiciyle buluştu.
Spaceman of Bohemia
Uyarlandığı Kitap: Bir Astronotun Sonsuz Yolculuğu (Spaceman of Bohemia)
Yazar: Jaroslav Kalfar
Jaroslav Kalfar’ın felsefi bilim kurgu romanı Spaceman of Bohemia, yalnız bir Çek astronotun uzayda varoluşsal bir arayışa çıktığı sıra dışı bir hikâye sunuyor. Çekya’nın ilk astronotu olan Jakub Procházka, geçmişin izlerini silmek ve kahramanlık hayallerini gerçekleştirmek için tehlikeli bir solo görevle Venüs’e doğru yola çıkar. Ancak bu cesur adım, geride bıraktığı karısı Lenka’nın sevgisini ve huzur dolu hayatını kaybetme pahasına gerçekleşmiştir. Derin uzayda yalnız başına olan Jakub, kendisine felsefi sohbetlerde eşlik eden devasa bir uzaylı örümcekle dost olur. Bu sıra dışı yolculuk, okuru sürprizlerle dolu bir maceraya sürüklerken Jakub’a bir ikinci şansın mümkün olup olmadığını sorgulatır. Kitap Türkçeye Bir Astronotun Sonsuz Yolculuğu adıyla İthaki Yayınları tarafından kazandırıldı.
Kitaptan uyarlanan filmde başrolde Adam Sandler yer alıyor ve Bir Astronotun Sonsuz Yolculuğu adıyla mart ayında Netflix’te gösterilmeye başladı. Sandler, bu filmde alışık olduğumuz komik ve sevimli rollerin ötesine geçerek, derinlikli ve zeki bir karakteri başarıyla yansıtıyor.
One Hundred Years of Solitude
Uyarlandığı Kitap: Yüzyıllık Yalnızlık
Yazar: Gabriel García Márquez
Yılın en tartışmalı uyarlaması kuşkusuz aralık ayında Netflix’ye gösterilecek Yüzyıllık Yalnızlık. Gabriel García Márquez’in başyapıtı Yüzyıllık Yalnızlık, Kolombiya’nın Macondo adlı hayali kasabasında yaşayan Buendía ailesinin kuşaklar boyunca süren hikâyesini anlatır. Büyülü gerçekçilik türünün en çarpıcı örneklerinden biri olan roman, Latin Amerika kültürünün ve tarihinin mitsel bir panoramasını sunar. García Márquez, Buendía ailesinin trajik ve döngüsel yaşamları aracılığıyla aşk, yalnızlık, kader ve toplumun toplumsal yapısı gibi evrensel temalara dokunur. Yazarın akıcı ve şiirsel dili, romanın her satırında okuru büyüler. Belki de tam da bu nedenle dizinin ekrana uyarlanacak olması dünyanın her yerinde bu kitabın sadık okuyucuları tarafından eleştiriyle karşılandı. Marquez de okuyucuların zihnindeki imgeyi bozacağına inandığı için kitabın film haklarını satmayı reddetmişti. Ancak ölümünden sonra ailesinden alınan onayla Yüzyıllık Yalnızlık Netflix tarafından dizi haline getirildi ve çok kısa bir sonra izleyiciyle buluşacak. Yönetmenliğini Alex García López ve Laura Mora’nın üstlendiği Kolombiya yapımı dizi aslına uygun olarak İspanyolca çekildi.
Pedro Paramo
Uyarlandığı Kitap: Pedro Paramo
Yazar: Juan Rulfo
Yartışmalı Yüzyıllık Yalnızlık uyarlaması izleyiciyle buluşmaya hazırlanırken Marquez’i en çok etkileyen kitaplardan biri olan Pedro Paramo’nun film uyarlaması Netflix ekranlarında gösterilmeye başlandı. Juan Rulfo’nun 1955 tarihli Pedro Paramo adlı eseri, Meksika edebiyatının en etkileyici ve derinlikli eserlerinden biri. Roman, ana karakter Juan Preciado’nun, ölmekte annesinin isteği üzerine babası Pedro Paramo’yu bulmak için Comala adlı kasabaya gitmesiyle başlar. Ancak Preciado, kasabaya vardığında terk edilmiş bir yerle karşılaşır. Pedro Paramo, ölüm ve yaşam, pişmanlık ve suçluluk gibi temalarla örülmüş, gerçeklik ve hayaletimsi imgeler arasında gidip gelen sürükleyici bir anlatı. Romanın tekinsiz ve mistik atmosferi, Latin Amerika edebiyatında büyülü gerçekçiliğin temel taşlarından biri olarak görülmesini sağlamıştır.
Kitabın film uyarlamasının senaryosunu Mateo Gil yazarken yönetmenliğini Rodrigo Prieto üstlendi. Pedro Paramo, dünya prömiyerini 7 Eylül 2024’te 49. Toronto Uluslararası Film Festivali’nin Platform Ödülü bölümünde yaptı 6 Kasım 2024’te tüm dünyada Netflix’te gösterilmeye başladı. Filmin IMDB puanı ise 6.3.
Bonus: Yerli Yapımlarımız da var, Merakla Beklediklerimiz de
Sanatatak okurları için yazının bonusu olarak 4 uyarlama daha hazırladık. “Hiç mi yerli yapım yok yahu?” demeyin, var tabii ki! Üstelik iki tane. Çok okunan iki kitabın uyarlamasının da çekimleri devam ediyor ve 2025’te izleyiciyle buluşmalarını bekliyoruz.
Cadı
Uyarlandığı Kitap: Cadı
Yazar: Hüseyin Rahmi Gürpınar
Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın 1912 tarihli Cadı romanı, Türk edebiyatında toplumun önyargılarını ve korkularını işleyen güçlü bir klasik olarak öne çıkıyor. Cadı, Gürpınar’ın doğaüstü varlıkları merkezine aldığı “Garaib Faturası Külliyatı” dizisinin ikinci kitabı; ilk roman Gulyabani’de olduğu gibi, burada da halkın batıl inançları ele alınırken ruh kavramı odağında metafizik ve spiritüalizm sorgulanıyor. Kitap Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları tarafından yeniden basıldı.
Cadı, Erman Bostan tarafından modern bir yorumla beyazperdeye aktarıldı. Sekiz yıllık bir çalışmanın ürünü olan bu yapım, aynı zamanda yönetmenin ilk filmi olma özelliğini taşıyor. Başrollerinde Furkan Andıç ve Buse Meral’in yer aldığı Cadı, mayıs ayında vizyona girdikten sonra izleyiciden yoğun ilgi gördü.
Güneşi Söndürmem Gerek
Uyarlandığı Kitap: Güneşi Söndürmem Gerek,
Yazar: Emre Gül
Güneşi Söndürmem Gerek Emre Gül’ün yazdığı üç kitaplık bir seri. Roman, esas oğlan Umut’un sevgilisini kaybetmesiyle alt üst olan hayatını, kendini bulma ve geçmişiyle yüzleşme yolculuğunu konu alıyor.
Sinemaya Hande Türkel yönetmenliğinde uyarlanan romantik drama türündeki filmde Serra Arıtürk, Samet Kaan Kuyucu ve Gürberk Polat rol alıyor. Mart ayında vizyona giren film beklenen ilgiyi görmedi.
Hamnet
Uyarlandığı Kitap: Hamnet
Yazar: Maggie O’Farrell
Maggie O’Farrell’ın ödüllü romanı Hamnet, Shakespeare’in 11 yaşında kaybettiği oğlu Hamnet’in hikayesini merkeze alarak kayıp ve aile bağlarının iz bırakan etkilerini işliyor. 1580’ler Warwickshire’ında geçen romanda, doğaüstü yetenekleriyle tanınan Agnes, eşi ve üç çocuğuyla birlikte Stratford’da yaşamaktadır. Ancak küçük Hamnet’in ölümü, aileyi derin bir yas ve dönüşümle yüzleştirir. O’Farrell, tarihin sessizliğe gömdüğü bu kayba yeniden hayat verirken tarihte izi silinmiş Agnes karakterine de güçlü bir varlık kazandırıyor. Aralarında bizlerin de bulunduğu geniş bir okur kitlesi tarafından ilgi gören Hamnet, Domingo Yayınevi tarafından aynı adla Türkçeye kazandırıldı.
Romanın beyaz perde uyarlamasında, Shakespeare rolünde sevilen oyuncu Paul Mescal, Agnes rolünde Jessie Buckley ve Hamnet’i canlandıran genç yetenek Jacobi Jupe yer alıyor. Filmin 2025 yazında vizyona girmesi bekleniyor; merakla bekliyoruz.
Shuggie Bain
Uyarlandığı Kitap: Shuggie Bain
Yazar: Douglas Stuart
Douglas Stuart’ın ilk romanı Shuggie Bain, 1980’lerin Glasgow’unda, işçi sınıfı mahallesinde büyüyen Shuggie’nin alkol bağımlısı annesi Agnes ile verdiği zorlu yaşam mücadelesini ele alıyor. Roman, Shuggie’nin annesine duyduğu derin bağlılık ile Agnes’in bağımlılığının getirdiği güçlükler arasında sıkışmış bir çocuğun gözünden yoksulluk, toplumsal baskı ve aile bağlarını incelikle işliyor. Stuart, tam zamanlı moda tasarımcısı olarak çalışırken on yıl boyunca kitabını yazmaya devam etmiş. Otuzdan fazla yayınevinden ret almasına rağmen Shuggie Bain sonunda 2020’de yayımlandı ve aynı yıl Booker Ödülü’ne layık görüldü. Ağır temalarına karşın dokunaklı ve samimi anlatımıyla büyük beğeni toplayan roman, dünya çapında 1,5 milyondan fazla okuyucuya ulaştı. Ülkemizde de aynı adla Can Yayınları tarafından yayımlandı.
Kitabın, BBC ve A24 iş birliğiyle bir dizi olarak uyarlanacağı duyuruldu. Dizinin yapımcılığını üstlenecek isimler arasında yazar Douglas Stuart da yer alıyor. BBC Drama Editörü Gaynor Holmes, “Shuggie Bain, adeta televizyonun sınırlarını zorlamak için yazılmış bir roman,” diyerek dizinin potansiyeline işaret etti. Şu an için diziyle ilgili bilgiler bu kadar; gelişmeleri merakla takip ediyoruz.