2018 yılına veda ederken bu kez Sanatatak okurlarının en çok ilgi gösterdiği haberlerden yola çıkarak yılın sanat olaylarını ve sanat dünyasında dikkat çeken gelişmeleri derledik. Bu listeyi yaparken içerikleri Sanatatak.com okunma oranları ile Facebook, Twitter ve Instagram verilerini birleştirerek sıraladık. Müzik, resim, sinema, fotoğrafçılık gibi sanat dallarında yılın en önemli olayları şunlar oldu:
Müzesinin açılışından kısa bir süre sonra Ara Güler‘i kaybettik.
Nick Cave 14 yıl aradan sonra ilk kez İstanbul’a geldi ve yılın konserine imza attı.
İstanbul Caz Festivali’nin en büyük sürprizi: NICK Cave & The Bad Seeds
Banksy satışın ardından parçalara ayrılan Balonlu Kız’la gündeme oturdu.
Banksy’nin Balonlu Kız’ı açık artırmada satıldıktan saniyeler sonra parçalara ayrıldı. Banksy’nin böyle bir müzayede ihtimaline karşı eserin içine kendini yok edecek bir kağıt doğrayıcı yerleştirdiği ortaya çıktı pic.twitter.com/oBaIctXrhW
— SANATATAK (@sanatatak) October 6, 2018
Ahmet Güneştekin‘in Contemporary İstanbul’daki Ölümsüzlük Odası fuarın en çok ses getiren işlerinden biri oldu ancak sanatçı intihalle suçlandı.
Güneştekin’in intihal yaptığı iddia edilen İranlı sanatçıdan açıklama
Cinayeti hâlâ aydınlatılmayan Sabahattin Ali’nin kendi kaleminden kurgulanan bir Sabahattin Ali, Yapı Kredi Kültür’de “Şehirlere Alışamadı: Sabahattin Ali’nin Şehirleri” adlı sergiyle sevenleriyle buluştu.
Yüzüklerin Efendisi ve Hobbit serilerinin yazarı Tolkien‘in kendi çizdiği illüstrasyonları ilk kez ortaya çıktı.
1930’lu ve 1940’lı yıllar cemiyet hayatında “Benli Belkıs” olarak bilinen ünlü siması Belkıs Kemali Söylemezoğlu’nun yaşam öyküsü kitap olarak yayımlandı
Dünyanın en büyük dijital müzesi Tokyo’da hizmete girdi.
Yayoi Kusama ilk kez 52 yıl önce Venedik’te sergilediği Narkissos Bahçesi’ni New York’a taşıdı.
Van Gogh‘a ait iki yeni eser keşfedildi. Post-empresyonizmin ustasına ait 1886 yapımı iki yeni eser Van Gogh Museum tarafından “orijinal” olarak tescil edildi.
2015 yılında IŞİD militanları tarafından Musul’daki Nineveh Arkeoloji Müzesi’ndeyken parçalanarak yok edilen heykellerden biri Michael Rakowitz tarafından yeniden yapıldı.
Faciadan 32 yıl sonra doğaya ve radyasyona teslim olan Çernobil tekrar fotoğraflandı.
Ali Taptık’ın 2007-2009 tarihleri arasında İstanbul’da farklı parklarda çektiği portre fotoğraflarından oluşan “Beyaz Yalanlar” Sanatatak okurlarının en çok ilgi gösterdiği yerli sergi oldu.
BRUTALISM – Save the Concrete Monsters! Sanatatak okurlarının en çok ilgi gösterdiği yurt dışı sergi oldu.
Sanatçı ve gazeteci Zehra Doğan ile Anadolu Kültür kurucusu Osman Kavala‘nın tutuklulukları devam ederken, Anadolu Kültür çalışanları da gözaltına alındı.