2013 yılının en iyi 10 şarkısının ardından Alain Matalon, yılın en iyi müzik albümlerini Sanatatak okurları için belirledi.
Bana göre 2013 yılı, müzikal açıdan 2012’den bir nebze daha zayıf geçti. Ancak o kadar çok albüm yayınlandı ki en iyi albüm listesi yapmak yine oldukça zor oldu. Listeye 300 albümden başlayıp, 100’e indirdim; oradan da ilk 10’umu seçtim. Bu liste tabii ki tamamen sübjektif ve listenin yansıttığı tek gerçek, her bir albümü ne sıklıkla dinlediğim.
10 The Strokes – Comedown Machine
Belkİ Casablancas’ın şahsi projesine dönüşmek üzere olabilir; ama The Strokes, en iyi yaptıkları her şeyi 2013 albümlerinde yapmayı becermişler: Usta düzenlemeler, akılda kalıcı ama basit olmayan melodiler, sıcak ve dinleyiciye içine kolaylıkla alan son derece kentsel bir rock. Comedown Machine’de, zayıf hiçbir şarkının bulunmamasının yanı sıra, farklı tarzlar içermesine rağmen ne sound ne de prodüksiyon açısından bütünlük sorunu da yok.
9 John Wizards – John Wizards
Güney Afrikalı müzisyen John Withers’ın, çoğu üç dakikanın altındaki 15 şarkıdan oluşan albümü, sanatçının ülkesinden esintiler taşıyor; ama albümü world music başlığı altında düşünmek hata olur. Hatta Ruandalı şarkıcı Emmanuel Nzaramba’nın geleneksel Afrika vokalleri bile Withers’ın tükenmek bilmeyen ve kaynakları bol müzikal fikirlerini kategorileştirmeye yetmiyor. John Wizards, kimi zaman indie-pop (Muizenberg), kimi zaman 80’ler pop (iYongwe), kimi zaman ambient (Jamieo), kimi zamansa Withers’ın reklam jingleları (Durvs) gibi kısa ve vurucu bölümlerle dolu. Bu çalışma, kesinlikle 2013’ün en yaratıcı albümlerinden biri.
8 Darkside – Psychic
2013’te, birbirinden güzel elektronik albümler dinledik: Jon Hopkins, James Blake, James Holden vb.. Ama bana göre bunlardan en iyisi, prodüktör/DJ Nicolas Jaar ile gitarist Dave Harrington’in oluşturduğu ver her iki müzisyenin de en iyi yönlerini ortaya koyan Darkside’ın downtempo albümü Psychic’ti. Jaar kendini en rahat hissettiği 100-110bpm’lik tempoda tok baslar ve analog synth sesleri ile müziğin temelini oluştururken, Harrington da zaman zaman Pink Floyd’u hatırlatan gitar tınılarıyla ona eşlik ediyor. Hala dinlemediyseniz “Heart”, “Paper Trails” ve “Freak, Go Home”u dinlemeden bu seneyi bitirmeyin.
7 Local Natives – Hummingbird
2013 sophomore albümler açısından son derece güzel bir yıl oldu. Birçok müzisyen ve grup, sektörde sophomore slump olarak bilinen “başarılı ilk albümün ardından gelen; ama beklentileri karşılayamayan ikinci albüm laneti”ni yıkmayı başardı. Yılın ilk aylarında çıktığından olsa gerek yılsonu listelerinde pek yer verilmeyen Hummingbird de bu albümlerden biri. Yumuşak soundlu, psych/indie folk-indie pop arası kendine özgü bir türe sahip grubun albümünde beni en çok etkileyen şey, üç sesli armoni yapıları dışında Matt Frazier’ın vurmalı çalgıları oldu. Neredeyse her şarkıda kendini aşan bir performans gösteren Frazier için “perküsyonun Thom York’u”demek yanlış olmaz. Hummingbird’deki her şarkı güzel aslında; ama “Colombia”, “You and I”, ve “Black Baloons” harika.
6 Julianna Barwick – Nepenthe
Nepenthe, Julianna Barwick’in ikinci stüdyo albümü. 2011’de çıkan The Magic Place’den sonra ne yapacak, diye merakla beklediğimiz Barwick, yeni albümünde de kendi vokallerinin overdubları ve arada bir beliren narin piyano ve geniş pad synthlerle yılın en iyi ambient albümünü yaratmış. İlk dinleyişte birbirinin neredeyse aynısı gibi görünen parçaları dinledikçe, sanatçının yarattığı sonik atmosfere hayran kalıyorsunuz. Parçalar arasındaki ince ayırımları çözmeye çalışmak, 2013’te müzik için yapabileceğiniz en fikir açıcı eylemlerden biriydi. Nepenthe bize dünyayı olduğundan daha güzel gösteriyor; yani tam da sanatın yapması gereken şeyi yapıyor.
5 Dirty Beaches – Drifters / Love is the Devil
Alex Hungtai’nin double albümünün ilk yarısı, müzisyenin endüstriyel beatler üzerine kurduğu lo-fi şarkılar; ikinci yarısı ise son derece abstrakt gitar ve synth peyzajlarından oluşuyor. Hungtai’nin, dinleyiciyi hep dışarıda, buzlu bir camın dışında bırakan soundunu kırıp, müziğinin içine girmek bir hayli çaba gerektiriyor. Ama bunu yapmak istemeyenler için “I Dream in Neon” ya da “Casino Lisboa” gibi daha anlaşılır parçalar da mevcut. Dirty Beaches tam anlamıyla benzerine kolay kolay rastlayamayacağınız bir müzik macerası.
4 Dumbo Gets Mad – Quantum Leap
Dumbo Gets Mad, yani Luca ve Carlotta Menozzi’den oluşan İtalyan psych-pop/rock ikilinin adı pek fazla ortalıklarda dolaşmadı; ancak grubun ikinci albümü, ilk albümlerine göre hakikaten bir kuantum sıçraması niteliğinde. İlk albümlerindeki bol retrolu psychedelic soundlarını iyice damıtarak yılın dinlenmesi en keyifli albümlerinden birini (belki de birincisini) yapmışlar. Quantum Leap ile ilgili söylenebilecek tek kötü şey, belki prodüksiyonun biraz primitif kalmış olması; keşke grup kalıcı olsa ve bu albümün, ileride bir remastered versiyonu çıksa.
3 Arcade Fire – Reflektor
Arcade Fire’a helal olsun demek lazım. Yılın en merakla beklenen albümünü çıkarmayı başardılar. Hem de My Bloody Valentine’ın 22 sene sonra yeni albüm çıkarttığı bir yılda. Reflektor’un promosyon ve buzz uğraşları, müzikseverleri bir hayli bıktırdı bıktırmasına; ama sonunda ortaya çıkan ürün, neyse ki bütün itirazları susturacak kadar iyiydi. Arcade Fire, Reflektor’le bayağı büyük bir risk aldı aslında. Gitarlar iyice arka plana atıldı, synthler, drum machineler öne çekildi ve bu sayede grubun biraz eskimeye başlamış soundu yenilenmiş oldu. Albümdeki parçaların kalitesi bir hayli farklılık gösteriyor, ancak en zayıf parçalar bile (“Afterlife” mesela) üzerinde iyice çalışılmış, planlanmış ve tek başına sağlam duracak şarkılar. Bana göre Reflektor’ün tek sorunu şarkı sırasında olabilir: Albümün bütününde biraz akış sorunu var.
2 Alela Diane – About Farewell
Bu albümün, yılın en iyi albümü olmaması için tek sebep, şarkıların aynı tarz ve havada olması. Yoksa About Farewell, kesinlikle 2013’ün en iyi singer/songwriter albümü. Alela Diane’in albümü nihai bir ayrılık albümü. Albümdeki şarkıların neredeyse hepsi ayrılıklardan bahsediyor. Ancak müzisyen, albümünün en melankolik anlarında bile karamsar bir “kahrolsun ya”’cılık içerisinde değil. About Farewell’de hiçbir zayıf şarkı yok. Hepsi birbirinden güzel diyeceğiniz, 10 tane gitar baladından oluşan albüm Alela Diane’in başyapıtı olmaya aday.
1 Janelle Monáe – The Electric Lady
2013 urban R&B ve hip hop için çok iyi bir yıl oldu. Türün büyük isimlerinin çoğu birbirinden iddialı albümler çıkardılar. Öncelikle şunu söylemek gerek: The Electric Lady, The Archandroid’den çok daha iyi. Yılın sophomore albüm testinden yıldızlı beşle çıkan isimlerin başında Janelle Monae geldi. The Electric Lady bence yılın en iyi albümü; çünkü:
Albümün her şarkısı güzel. Çok iyi bir albümün benim için en önemli ölçüsü olan “albümdeki en favori şarkım sürekli değişiyor mu?” sorusuna kesinlikle “evet” cevabını veriyor. “Electric Lady”, “Primetime”, “Dance Apocalyptic”, “Look into My Eyes, Victory”, “Can’t Live Without You” faklı zamanlarda albümde en sevdiğim şarkılar oldular.
Albüm, yılın en iyi ortak çalışma örneklerini içeriyor. Prince’le “Givin’em What They Love”, Erykah Badu ile “QUEEN”, Miguel ile “Primetime” ve özellikle Solange ile “Electric Lady”. Monae, her konuk sanatçısıyla onların uzmanlık alanında çalışmış ve hepsine ayak uydurabilecek yetenekte olduğunu sergilemiş.
Baştan sonra konsept olarak yılın en başarılı albümü. Electric Overture Suite’lerinden tutun da ara ara giren kurmaca radyo programlarına, sanatçının verdiği feminist/eşitlikçi mesaja kadar albümde her şey bir araya gelmiş.
Arka planda da mükemmel bir ekip çalışmış: Monae’nin kendi yeteneğinin dışında, Roman Gian Arthur, Deep Cotton ve tabii ki Speakerboxx’un yaratıcılarından Chris Carmouche.
Albüm, Bond filmi olmayan bir yılda mükemmel bir Bond şarkısı içeriyor: “Look Into My Eyes”
“How do you know it’s queer… if you haven’t tried it?”
Adet yerini bulsun diye geriye kalan 90 albüm de şöyle:
100 Sam Amidon – Bright Sunny South
99 Suuns – Images de Futur
98 Youth Lagoon – Wondrous Bughouse
97 Vessels – Elliptic
96 The Dodos – Carrier
95 San Fermin – San Fermin
94 Psapp – What Makes Us Glow
93 Ms Mr – Secondhand Rapture
92 Ducktails – The Flower Lane
91 Torres – Torres
90 Dawn of Midi – Dysnomia
89 The Flaming Lips – The Terror (Deluxe)
88 Devendra Banhart – Mala
87 Kanye West – Yeezus
86 Scout Niblett – It’s Up To Emma
85 Vampire Weekend – Modern Vampires Of The City
84 Portugal. The Man – Evil Friends
83 Haiku Salt – Tricolore
82 Date Palms – The Dusted Sessions
81 Peals – Walking Fields
80 Neko Case – The Worse Things Get, The Harder I Fight, The Harder I Fight, The More I Love You
79 David Bowie – The Next Day
78 Beyonce – Beyonce
77 Lady Lamb the Beekeeper – Ripely Pine
76 Julia Holter – Loud City Song
75 Holden – The Inheritors
74 Josephine Foster – I’m A Dreamer
73 David Lynch – The Big Dream
72 Phosphorescent – Muchacho
71 My Bloody Valentine – M B V
70 Magic Arm – Images Rolling
69 The Civil Wars – The Civil Wars
68 Foxygen – We Are The 21st Century Ambassadors Of Peace & Magic
67 The Child of Lov – The Child of Lov
66 William Tyler – Impossible Truth
65 Camera Obscura – Desire Lines
64 Four Tet – Beautiful Rewind
63 Morcheeba – Head Up High
62 Dear Reader – Rivonia
61 London Grammar – If You Wait
60 Daft Punk – Random Access Memories
59 Laura Marling – Once I Was an Eagle
58 Faint Wild Light – Faint Wild Light
57 The National – Trouble Will Find Me
56 The Black Angels – Indigo Meadow
55 Majical Cloudz – Impersonator
54 John Grant – Pale Green Ghosts
53 Patty Griffin – American Kid
52 Volcano Choir – Repave
51 Courney Barlett – A Sea of Split Peas
50 Oliver Wilde – A Brief Introduction to Unnatural Light Years
49 Marika Hackman – That Iron Taste
48 The Knife – Shaking The Habitual
47 Moderat – II
46 Nils Frahm – Spaces
45 Jonathan Wilson – Fanfare
44 Juana Molina – Wed 21
43 Edward Sharpe & the Magnetic Zeros – Edward Sharpe & the Magnetic Zeros
42 The Avett Brothers – Magpie and the Dandelion (Deluxe Edition)
41 Andrew Bird – I Want to See Pulaski at Night
40 Jenny Hval – Innocence Is Kinky
39 Mark Kozelek – Perils From the Sea
38 James Blake – Overgrown (Deluxe Edition)
37 Ebony Bones – Behold, a Pale Horse
36 Chelsea Wolfe – Pain is Beauty
35 Burial – Rival Dealer EP
34 Mount Kimbie – Cold Spring Fault Less Youth
33 Autre Ne Veut – Anxiety
32 Widowspeak – Almanac
31 Unknown Mortal Orchestra – II
30 Valerie June – Pushin’ against a Stone
29 Villagers – {Awayland}
28 Mount Eerie – Pre-Human Ideas
27 Mazzy Star – Seasons of Your Day
26 Kurt Vile – Wakin On A Pretty Daze
25 Goldfrapp – Tales of Us
24 Atoms for Peace – Amok
23 Bill Callahan – Dream River
22 Tunng – Turbines
21 Apparat – Krieg und Frieden (Music For Theatre)
20 Tricky – False Idols
19 These New Puritans – Field of Reeds
18 MGMT – MGMT
17 Kwes – Ilp.
16 Grouper – The Man Who Died in His Boat
15 Black Joe Lewis – Electric Slave
14 The Heliocentrics – 13 Degrees Of Reality
13 Keaton Henson – Birthdays
12 Grant Hart – The Argument
11 Jon Hopkins – Immunity