15 Temmuz 2016 gecesi yaşananların detayları yeni yeni açığa çıkıyor. Manşetleri hâlâ 15 Temmuz’a dair haberler süslerken bir yandan da yaklaşan yıldönümü için hazırlıklar yapılıyor. Demokrasi ve Milli Birlik Günü altında bu yıldan itibaren resmi bayram olarak kutlanacak 15 Temmuz günü için sergiler düzenleniyor, marşlar yazılıyor, fotoğraf ve afiş yarışmaları yapılıyor. Bu sanat çalışmaları arasında estetiği ve sanatsal açıdan yeterliliği en çok tartışılanlar ise heykeller ve anıtlar. Sizin için şu ana kadar yapılan ve yapımına başlanan 15 Temmuz anıtlarını bir araya getirdik.
15 Temmuz Anıtı, İstanbul
Boğaz Köprüsü’nün (15 Temmuz Şehitler Köprüsü) Anadolu yakası çıkışına 15 Temmuz’da yaşamını yitirenler için bir anıt yapılıyor. Darbe girişimi sırasında yaşamını yitiren 250 kişinin adının yer alacağı anıtta 24 saat sela okunacak. “Şehitlik Parkı” olarak tanzim edilmiş 11 dönümlük arazinin peyzajında 250 şehidi temsilen 250 selvi, 250 gül dikiliyor.
15 Temmuz Şehitler ve Ömer Halisdemir Anıtı, Altıeylül
Balıkesir Altıeylül Belediyesi de 15 Temmuz için ilçe merkezine bir şehitler anıt yaptırıyor. Belediye Başkanı Zekai Kafaoğlu’nun verdiği bilgiye göre, anıtta büyük hilal olacak ve meydanın etrafı gül bahçesine dönecek. Etrafında da 15 Temmuz’u ifade eden 15 Türk bayrağı dalgalanacak.
15 Temmuz Anıtı, Mamak
Mamak Belediyesi tarafından yapılan, 15 Temmuz anıtında sona gelindi. Anıtta darbe girişiminde yaşanan olayların görselleri ile birlikte 15 Temmuz’un sembol isimlerine de yer verilecek. Heykeltıraş Oğuz Ertürk tarafından tasarlanan ve Mamak Caddesi üzerinde 2 bin metrekarelik alanda inşa edilen anıtta darbe girişiminde ölenler birer yıldızla temsil edilecek. Yükseliği 15 metre olacak.
15 Temmuz Şehitler Anıtı, SDÜ
Isparta’daki Süleyman Demirel Üniversitesi’nde 1 yıllık bir çalışmanın ardından inşa edilen anıt insan figürlerinin yaslandığı ay yıldızlı bir Türkiye haritasından oluşuyor. Anıtta hayatlarını kaybedenlerin isimli olduğu levhalar da yer alıyor.
15 Temmuz 2016 Milli Mücadele Anıtı, Beştepe
15 Temmuz 2016’nın anısına Cumhurbaşkanlığı Külliyesi önüne yapılan anıtın yüksekliği 31.4 metre, taban alanı 500 metrekare. Anıtın ana konstrüksiyonunda 125 ton çelik kullanıldı. Cumhurbaşkanlığı’nın tanıtım filmine göre anıt “Tek millet, tek bayrak, tek vatan, tek devlet” sloganını temsil ediyor. Anıtın üzerindeki insan figürleri ise milli mücadele ruhunu yansıtıyor.
15 Temmuz Demokrasi ve Milli Birlik Anıtı, Bilecik
Bilecik Belediye Başkanı Selim Yağcı’nın sosyal medya hesabından paylaştığı ve 15 Temmuz günü açılışını yapılacak heykelde kurşunları durduran dev bir el görünüyor. El dört parmaklı görüntüsü ile “Rabia” işaretini de çağrıştırıyor.
15 Temmuz Şehitler Çeşmesi, Çengelköy
Üsküdar’daki Çengelköy Meydanı’na yerleştirilen çeşme 17 Temmuz 2017’de hizmete açıldı. Konuşmaların ardından, 15 Temmuz Şehitler Çeşmesi’nin etrafında kurulan platformda video mapping gösterisi yapıldı.
15 Temmuz Heykeli, Niğde