A password will be e-mailed to you.

15. İstanbul Bienali‘nin küratör ikilisi Elmgreen ve Dragset, bienalin şarkısını açıkladı. Şarkı işinde gücünde normal bir işçi sınıfı ailesinin gün içinde yaşadığı sıradan şeyleri anlatıyor. Peki şarkının yakaladığı başarının sırrı nerede yatıyor dersiniz? Elmgreen ve Dragset anlatıyor:

 

“Genç yani onlu yaşlarda olduğumuz 1980’lerin başında İngiliz ska grubu Madness‘ın Our House adlı bir hit şarkısı vardı. Bugün de radyolarda hala çalınıyor. Naif ve oldukça tanıdık bir melodisi olan şarkıya eşlik etmek kolaydır.

Our House in the middle of our street, bizim ev sokağımızın ortasında nakaratı koro halinde söylenir. Şarkı, işinde gücünde normal bir işçi sınıfı ailesinin gün içinde yaşadığı sıradan şeyleri anlatır.

Ama sözlerinde diğerlerinden hızlı söylendiği için kolayca kaçınabilen şöyle bir dize geçer:

“İçinde bir şey ondan kaçıp kurtulman gerektiğini söylüyor.”

Şarkının yakaladığı başarının sırrı belki tam da burada yatıyor.

Bu dize aile eviyle ilgili ikircikli duygularımızın bir özeti gibidir. Bir yandan onu romantikleştiriyoruz bir yandan ondan uzaklaşıyoruz.

Şarkının MTV‘nin en çok izlendiği yıllarda sık sık yayınlanan video klibinde sanki kendi şarkı sözleriyle dalga geçmek istiyorlarmış gibi grubun genç üyelerinden biri başını kaşıyacak vakti olmayan bir anneyi canlandırır. Bütün ev sahneleri, 50’lerin mobilya ve duvar kağıtlarıyla döşenmiş Victoria tarzı işçi sınıfı evinden geçerken araya Playboy malikanesiyle Buckingham Sarayı‘nın görüntüleri girer.

Gençliğimizde ikimiz de bu şarkıyı öyle çok sevmiş falan değildik. Ama bienal için hazırlanırken Mary Douglas‘ın Ev Düşüncesi Bir Mekan Türü başlıklı makalesinin okuduğumuzda yeniden aklımıza düşüverdi:

“Evin tiranlığı üzerine daha çok düşündükçe gençlerin onun gözetim ve denetiminden özgürleşmeyi istemeleri de artık o kadar şaşırtıcı gelmiyor. Aksine ev düşüncesi üzerine yazılıp çizilenlerin çoğunda rastladığımız o belirgin nostalji kesinlikle daha şaşırtıcıdır. Meselelerinin çoğu zaman mizahi bir tarzda alınıyor olmasının altında bu nostalji ve direnme duygularının karmaşası yatıyor olsa gerek.”

Kaynakça: 15. İstanbul Bienali katalogu, Sunuş, Elmgreen ve Dragset.

Daha fazla yazı yok
2024-12-22 12:00:24